Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Jaudīgs un ūdensdrošs viedtālrunis - Sony Xperia V + (video)

Sony Xperia V

Android viedtālruņu klāsts veikalu plauktos nupat ir kļuvis ārkārtīgi raibs, bet būs jau arvien trakāk. Tad nu katrs no ražotājiem domā, kā uz šī bara fona izcelties. Arvien lielāki vai detalizētāki ekrāni, arvien jaudīgāki procesori, visādas tehnoloģiskās funkcijas un papildfīčas un tā tālāk. Tomēr ir viena joma, kurā konkurence šobrīd ir visai maz attīstīta un kas ir aktuāla praktiski ikvienam viedtālruņa lietotājam - tā ir mobilās ierīces izturība! Kritieni, netīrumi un galvenais elektronikas bieds - ūdens! Lūk, daži no maniem iespaidiem par visai svaigo Sony Xperia V viedtālruni - tehniski jaudīgu Android ierīci, kas nebaidās no ūdens!

Dizains

Tālruņa dizaina stils, manā skatījumā, patīkami askētisks. Priekša melna, pogu nav, jo Android OS vadības taustiņi ir skārienjutīgi un tie ieintegrēti ekrāna apakšmalā. Perimetru apvij sudrabota plastmasas josla, kas gan ar laiku un ar kritieniem varētu manāmi zaudēt savu hromēto spožumu. Bet korpusa aizmugure veidota no matētas, baltas plastmasas - nesmērējas tik viegli un arī skrāpējumi īpaši nekrīt acīs.

Tālrunis ar 4,3 collu ekrānu ir, manuprāt, maksimālais izmērs ierīcei, kuru var normāli un ērti lietot ar vienu roku. Respektīvi, ar īkšķi var normāli aizsniegt visas Android tālrunī nepieciešamās vietas, nezaudējot kontroli pār ierīces satvērienu. Piemēram, uz 4,7 collu ekrāna paliek grūti nospiest Android drop-down izvēlnē pieejamos slēdzīšus, nemainot/nepavājinot ierīces satvērienu.

Korpusa forma veidota Sony Ericsson lietotāju iecienītajā Arc formā - tālruņa viducis ir plānāks, nekā tā augša un apakša. Rezultātā aparāts ļoti labi un izsvaroti iegulst plaukstā, turklāt izliektā forma kalpo kā tiecams Sony atšķirīgā dizaina paraugs salīdzinājumā ar citiem taisnstūra tālruņ-klucīšiem.

Neticas, ka plāniņais plastikāta korpusa vāciņš tālruņa aizmugurē varētu būt izturīgs, pret ūdeni, tomēr lietošanas laikā apšaubīt tā funkcionalitāti nebija pamatojuma. Zem vāciņa slēpjas nomaināma 1750 mAh baterija, kā arī divas ligzdas micro SIM kartei un microSD atmiņas kartei.

Tālruņa ieslēgšanas un skaļuma regulēšanas pogas novietotas ierīces labajā sānā - īkšķim visai parocīgā vietā, turklāt pirmā pa ķērienam ir tieši ieslēgšanas poga. Citiem Sony tālruņiem šī kombinācija ir otrādāka, ļoti regulāri nevietā  liekot nospiest skaļuma regulācijas taustiņu.

Ekrāns

Sony Xperia V ir aprīkots ar 4,3 collu TFT skārienekrānu. Par detalizācijas trūkumu sūdzēties nevar - tam ir 720 x 1280 punkti izšķirtspēja, kas pie šāda ekrāna izmēra nodrošina patiesi augstu pikseļu blīvumu (342 ppi). Man kā briļļu nēsātājam un ne tās labākās redzes īpašniekam ekrāns šķita pat pārlieku smalks un visi izvēlnes tekstiņi maaazliet par sīku. Automātiskā spilgtuma regulācija man arī kaut kā negāja pie sirds - ekrāns šķita mazliet par tumšu, tāpēc lietoju vien manuālo spilgtuma iestatījumu. Krāsas - idejiski labas, tomēr es laikam esmu “izlaidies”, un AMOLED melnais tonis un krāsu kontrasts man iet pie sirds labāk. Taču kopumā par Sony Xperia V ekrāna sniegumu un veiktspēju būtu grēks sūdzēties!

Tehniskās iespējas

Nekad neesmu bijis no tiem maniakiem, kas tālruņus moka ar nez kādiem “benčmārkiem” un tā tālāk, jo es tālruņus parasti pārbaudu savā ikdienas ierastajā lietojumā, kur galvenais ir, lai tas spēj bez galvassāpēm izdarīt visu to, ko man vajag. Fīču, savienojumu un visādu ekstru ziņā Sony Xperia V ir bagātīgi aprīkots aparāts. Tehnisko parametru sīkumus katrs pats var aplūkot šeit - http://www.gsmarena.com/sony_xperia_v-4958.php . Savukārt, es vien piebildīšu pāris lietojumā piefiksētās lietas.

Ar Android Ice Cream Sandwich operētājsistēmas versiju principā man nekādu problēmu nebija. Vien jāpierod pie dažām Sony (Ericsson) ieviestajām saskarnes citādībām, ja salīdzina ar daža laba Korejas lielražotāja modificēto Android saskarni. Par laimi atšķirībā no lētākiem Sony Android modeļiem, Xperia V tomēr piedāvā WiFi, GPS un citus slēdzīšus no ekrāna augšmalas lejup novelkamajā izvēlnē. Tālruņa zvanu kvalitāte un dzirdamība, manuprāt, ļoti labā līmenī. Iebūvētā kamera - teorētiski kosmiska ar veseliem 13 megapikseļiem, taču nevarētu teikt, ka izjutu baigi jūtamu atšķirību starp 8 megapikseļu kameras sniegumu. Nav slikti, ka ar ātrā foto funkciju no aizmiguša tālruņa un izslēgta ekrāna līdz uzņemtam attēlam var tikt sekunžu divu laikā - galvenais neraustīt pašu kameru.

Mūsdienās ļoti, ļoti apsveicama ekstra ir tālruņa komplektācijā iekļautais ātrais lādētājs (pieejams arī virknei citu Xperia sērijas tālruņu). Pusstundā tas spēj pabarot bateriju līdz 80% atzīmei, un, kā apgalvo ražotājs, 10 minūtēs tālruni var uzlādēt stundu garai sarunai. Ar hronometru klāt nestāvēju, taču lādējās tālrunis patiešām ātri.

Švīkāt, lai rakstītu

Īpašu uzslavu atsevišķā rindkopā noteikti gribu piešķirt teksta rakstīšanā pieejamajam “švīkāt, lai rakstītu” režīmam, kas tautā plašāk pazīstams kā “swype” ievade. Šī funkcija rakstot kaut vai tās pašas teksta īsziņas, manuprāt, nodrošina superlielisku sniegumu, jo tā spēj “atšifrēt” pat ļoti pavirši uz tastatūras uzšvīkātus vārdus. Tiem, kas QWERTY tastatūras izkārtojumu pārzina no galvas, ikdienišķas sarunvalodas tekstu rakstīšana ir iespējama pat neskatoties uz ekrānu un nepētot, vai es trāpīju vai netrāpīju tam tur burtam. Patiešām lieliski! Šādas fīčas pieejamība mazina slinkumu ejot pa ielu tālruņa kalendārā ierakstīt kādu atgādinājumu vai uzklabināt garāku atbildi uz kādu darba e-pastu turpat tālruņa ekrānā.

Tālruņa slīcināšana

Ūdens izturība - tik izcila īpašība, taču tik maz ko par to pateikt... Ok, no tehniskās specifikācijas jānocitē, ka tālrunim ir IP57 kategorijas ūdens un putekļu izturība un to var pusstundu peldināt metra dziļumā. Taču ja pieejam šai lietai vienkāršāk - Sony Xperia V var patiešām bāzt ūdenī un tam nekas nenotiek. Slīcināju bļodā, mazgāju zem ūdenskrāna strūklas, kratīju ūdens piepildītā aizskrūvētā burkā. Nekādu problēmu. Vien jāzina pāris slīcināšanas nianses!

Pirmais sīkums, ko tālruni peldināt gribošiem lietotājiem vienmēr obligāti jāliek aiz auss - vienmēr rūpīgi jāaiztaisa ciet microUSB kabeļa un austiņu pieslēgvietu vāciņus, lai tur netiek iekšā ūdens. Pretējā gadījumā sekas - pašsaprotamas.

Vēl jāņem vērā, ka pēc tālruņa izpeldināšanas ūdeni būs kādu brītiņu fiziski jāpastrādā - jāizkrata laukā ūdens gan no virs ekrāna izvietotā skaļruņa, gan arī no smalkās mikrofona atveres. Jākrata kārtīgi un visai spēcīgi, vai arī jāatstāj tālrunis siltā vietā uz kādu laiku pažūt. Ja no ūdens šajās mikroatverēs neatbrīvojas - piedzīvosiet vāju zvana melodijas skaļumu, švaku telefonsarunas dzirdamību un arī sūdzības par sliktu jūsu runas kvalitāti, jo mikrofons pilns ar ūdeni.

Citu lietošanas īpatnību pēc ūdenspeldēm īsti nav, un mēs varam tikai priecāties, ka beidzot esam tikuši pie tālruņa, kad vismaz vienā sadzīves jomā mums mazina raizes un rūpes.

Secinājums

Līdz šim, ja gribējām slapjuma drošu Android viedtālruni, diži daudz izvēles iespēju nebija un nācās izvēlēties viduvēju tehnisko parametru izstrādājumus. Tagad mēs beidzot varam dabūt slīcināmu viedtālruni arī no spēcīgo ierīču klāsta. Tikai jārēķinās, ka šis nebūs no tiem lētākajiem pirkumiem. Man personīgi tālruni lietojot, pietrūka ekrāna krāsu dzīvīgums, kas tieši man šķiet svarīgi. Varbūt esmu dīvains, bet man arī izšķirtspēja tieši izvēlnes ziņā šķita pārlieku augsta un burtiņi pārlieku mazi (nu gan čalis atradis par ko sūdzēties, ne?! :D). Tomēr, ja mans dzīvesveids būtu aktīvāks un zinātu, ka gana bieži pastāv risks savu tālruni piebeigt ar ūdeni, es noteikti izvēlētos Sony Xperia V, jo arī jaudas un veiktspējas ziņā šis aparāts ir pat ļoti sakarīgs.

Konkurence

Kā jau sacīju, šobrīd Latvijas tirgū ir visai neliels klāsts ar jaudīgiem viedtālruņiem, kas prastu sadzīvot ar ūdeni. Ar manāmi pieticīgāku tehnisko parametru klāstu, taču ar papildus izturību pret dubļiem un triecieniem (IP67) var izvēlēties Samsung Galaxy Xcover (~125 Ls). Tehniski mazliet jaudīgāks par Samsung variantu būs stipri mazpazīstamais Panasonic Eluga DL1 (~160 Ls). Ja neņemam vērā citus Sony viedtālruņu modeļus, kas arī piedāvā IP57 kategorijas ūdensizturību - Latvijā iegādājamo Android viedtālruņu pasaulē tas arī būs viss!

Post scriptum

Kopā ar šo peldināmo viedtālruni pie manis bija atceļojuši arī divi vienkāršāki Android tālruņu pasaules pārstāvji. Nelielas, īsas piebildes arī par tiem.

Sony Xperia J (ST26i) - aptuveni pusotru simtu latu vērts viedtālrunis ar vidējas jaudas parametriem. Arī apveltīts ar izliektās Arc formas dizainu un matēti gumijotu baterijas vāciņu, kā rezultātā labi turas rokā un neskrāpējas, nesmērējas. Hromētās plastmasas korpusa perimetra apdare, šķiet, noskrāpēsies un apdauzīsies visai ātri. Nepatika, ka Android ICS versijā no ekrāna augšpuses lejupnovelkamajā izvēlnē nav ātrās piekļuves savienojumu slēdžu. Grūti pierast, ka Power poga atrodas uzreiz virs skaļuma regulēšanas taustiņiem, kas regulāri tika saspiestas nevietā. Ekrāna krāsu košums arī varēja būt labāks, taču kopumā patīkami kompakts un vidējā aritmētiskā lietotāja ikdienas vajadzībām pavisam atbilstošs aparāts.

Sony Xperia miro (ST23i) - aptuveni 120 latus vērts viedtālrunis, kas arī aprīkots ar Android ICS operētājsistēmas versiju. Vizuāli pievilcīgs, ļoti kompakts un fiziski parocīgs korpuss ar Sony tālruņiem raksturīgo, gumijoto baterijas vāciņu. Samērā labs ekrāns ar patīkamu skata leņķi priekš šādas klases tālruņa. Jaudas parametru ziņā samērā vienkāršs sakaru rīks. Derēs tiem, kas nenodarbojas ar apzinātu tālruņa mocīšanu pastāvīgā daudzdesmit aplikāciju ielenkumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko