Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Svētdiena, 26. janvāris
Agneta, Agnis, Ansis

Dienas receptes: Garšos pēc slēpošanas

Trīs ēdieni, kas labi ies pie dūšas pēc ziemas prieku baudīšanas.

Pēc slēpošanas, slidošanas, pikošanās, kaut vai pēc parastas pastaigas pa ziemīgām meža un jūrmalas takām gribas kārtīgi un garšīgi paēst.

Šīs trīs receptes domātas tieši tādiem brīžiem. Visi ēdieni jau pēc skata vien ir ļoti kārdinoši, apetītelīgi un tā arī garšo.

Laša sacepumam var izmantot gan auksti, gan karsti kūpinātu lasi, taču var ņemt arī svaigu. Kūpinātais lasis piešķirs lielāku smeķi. Vistas šķiņķīšiem piedevās var pasniegt gan rīsus, gan griķus. Ķiršu pīrāgā var izmantot arī citas ogas, kas pieejamas saldētavā – piemēram, avenes, brūklenes.

Laša, olu un spinātu sacepums

Sastāvdaļas: 7 olas, 400 g spinātu, 40 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, 30 g rīvēta cietā siera, šķipsna muskatrieksta, 500 g kūpināta laša, 500 g biezpiena vai rikotas siera, 50 g fetas tipa siera, 1 tējk. rīvētas citrona miziņas, sāls, zaļumi

1. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Saldētus spinātus atlaidina, svaigus noskalo, rupji sagriež un noblanšē. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.

2. Spinātiem nospiež lieko šķidrumu, sajauc ar olu dzeltenumiem, miltiem, cepamo pulveri, muskatriekstu un sāli.

3. Olu baltumus kopā ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās. Iecilā spinātu maisījumā.

4. Cepamformu izklāj ar cepamo papīru. Uz cepamā papīra liek sarīvētu cieto sieru, virsū lej olu un spinātu maisījumu un izlīdzina.

5. Liek cepeškrāsnī un cep 10 minūtes, tad izņem no cepeškrāsns.

6. Nelielos gabaliņos sagriež lasi, sajauc ar rikotu vai biezpienu, drupinātu fetas sieru, smalki sakapātiem zaļumiem un citrona miziņām. Pārklāj olu masai.

7. Cep vēl 5–6 minūtes. Tad pasniedz.


Cepti vistas šķiņķīši vai stilbiņi

Sastāvdaļas: 1 kg vistas šķiņķīšu vai stilbiņu, 15 g sviesta, 1 ēdamk. olīveļļas, puscitrons (miziņa un sula), 1 tējk. sauso garšvielu (timiāns/oregano/rozmarīns/baziliks), sāls, pipari pēc garšas, pēc izvēles

1. Izkausē sviestu un sajauc to ar olīveļļu, citrona sulu un rīvētām miziņām, garšvielām, sāli un pipariem.

2. Sagatavotajā marinādē iemarinē vistas gaļu vismaz uz stundu (var marinēt arī ilgāk).

3. Kamēr marinējas gaļa, nomizo un sagriež izvēlētos dārzeņus.

4. Cep cepeškrāsnī 180–200 grādos, līdz gaļa un dārzeņi gatavi.


Ķiršu pīrāgs

Sastāvdaļas: 400 g saldētas smilšu vai kārtainās mīklas; pildījumam – 800 g saldētu ķiršu, 50 ml liķiera (augļu, riekstu, mandeļu), 150 g cukura, 20 g cietes, 25 g miltu, 15 g sviesta; virskārtas kraukšķim – 120 g miltu, 800 g brūnā cukura, 30 g pilngraudu auzu pārslu, 90 g sviesta, izkausēta, šķipsna sāls

1. Saldēto mīklu atlaidina un uz darba virsmas izrullē. Ieklāj to iepriekš ietaukotā vai ar miltiem izkaisītā cepamformā. Novieto formu ledusskapī, kamēr gatavo pildījumu.

2. Katlā liek uzreiz visas pildījuma sastāvdaļas, izņemot liķieri. Uz vidēji lielas uguns uzvāra, ik pa laikam apmaisot.

3. Kad masa ir karsta un sabiezējusi, pievieno liķieri, samaisa, noņem no plīts un nedaudz atdzesē.

4. Atsevišķā traukā sajauc visas kraukšķa sastāvdaļas.

5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

6. Liek pildījumu uz sagatavotās mīklas un pārber ar kraukšķi.

7. Cep 40–50 minūtes. Var baudīt gan siltu, gan pilnībā atdzesētu kopā ar saldējumu vai putukrējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Modē atgriežas 90. gadi

Tendences liecina par pagājušā gadsimta 90. gadu populārās kultūras atdzimšanu, tostarp tālaika iecienītāko kokteiļu atgriešanos – Cosmopolitan, Sex on the Beach, Long Island Iced Tea, Blue Lagoon.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko