Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Krievija – galvenais DDoS uzbrukumu avots pasaulē

2011. gada otrajā pusgadā internetu pāršalca jauns DDoS uzbrukumu vilnis, kura galvenā vaininiece izrādījās Krievija. Saskaņā ar Kaspersky Lab datiem[i] Krievija ir kļuvusi par 16% pasaules DDoS datplūsmas avotu. Nedaudz mazāku apdraudējumu šajā laikā radīja Ukraina (12%), Taizeme (7%) un Malaizija (6%). Kopumā 90% reģistrēto uzbrukumu tika izdarīti no 23 valstīs izvietotiem datoriem.

Pirmā pusgada beigās šā saraksta priekšgalā, kur tagad stingri nostājusies Krievija, atradās pavisam citas zemes– ASV, Indonēzija un Polija. Pārmaiņas pirmajā trijniekā un Krievijas nokļūšana 1.vietā daļēji ir saistīta ar pastiprinātajiem drošības pasākumiem aizsardzībai pret DDoS draudiem. Runa ir par filtrēšanas sistēmām, kas uzbrukuma laikā bloķē datplūsmu no visām valstīm, izņemot to, kurā dzīvo lielākā daļa tīmekļa vietnes lietotāju. Šāda rīcība piespiež uzbrucējus veidot zombiju tīklus tajā pašā vietā, kur atrodas viņu upuri, tāpēc uzbrukumiem Runetā, kam tradicionāli ir daudz pasūtījumu, arvien vairāk robottīklu tiek veidots Krievijas teritorijā.

Arī datoru skaits robottīklos palielinās. Tas ietekmē DDoS uzbrukumu jaudu, kas pusgada laikā pieaugusi par 57%. Interesanti, ka inficēto datoru aktivizēšana parasti sakrīt ar darba dienas sākumu– pulksten 9–10 pēc vietējā laika, to aktivitāte maksimālo līmeni sasniedz dienas vidū– ap pulksten 16, taču botu «darbdiena» beidzas tikai no rīta– ap pulksten 4.

Noziedznieku galvenais mērķis joprojām ir e-komercijas vietnes– pret tām vērsta ceturtā daļa visu reģistrēto uzbrukumu. Popularitātes ziņā tām seko elektroniskās tirdzniecības platformas un spēļu vietnes– 20% un 15% gadījumu. Pakāpeniski pieaug uzbrukumu skaits valsts resursiem (2%), kam par iemeslu parasti ir politiski protesti.

Zīmīgi, ka pagājušā gada otrajā pusgadā visvairāk uzbrukumu (384) bija vērsts pret vienu no kiberkriminālajiem portāliem. Tas liecina, ka DDoS uzbrukumi arvien biežāk kļūst par negodīgas konkurences instrumentu ne tikai īsto preču un pakalpojumu tirgū, bet arī ēnu ekonomikā.

«2011.gada beigās mēs novērojām vairākas svarīgas tendences, kas var turpināties arī nākotnē. Piemēram, protesta DDoS uzbrukumu skaita pieaugums, no kuriem skandalozākie atkal tika veikti zem Anonymous karoga,» secina Kaspersky Lab vadošais antivīrusu analītiķis Jurijs Namestņikovs. «Lai gan uzbrukumu jauda ir pieaugusi, ārkārtīgi lieli robottīkli 2012.gadā gandrīz neparādīsies, jo tie drīz nonāk tiesībaizsardzības iestāžu uzmanības lokā, tādējādi zaudējot savu pievilcību uzbrucēju vidū, kuri, visticamāk, vienlaikus izmantos vairākus robottīklus, kas vērsti pret vienu resursu. Ņemot vērā pieprasījumu pēc DDoS uzbrukumiem, turpināsies to tehnoloģiju un mehānismu pilnveidošana.»

Ar visu pārskatu par DDoS uzbrukumiem 2011.gada otrajā pusgadā var iepazīties tīmekļa vietnē www.securelist.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.10.2024

To, ka pāroties var ar jebkāda izskata un krāsas īpatni, vislabāk izpratušas zeķes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko