Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LTAB izstrādā jaunu OCTA lietotni; cer samazināt aizmāršīgo šoferu skaitu

Lai samazinātu uz Latvijas ceļiem transportlīdzekļu īpatsvaru bez obligātās civiltiesiskās transporta apdrošināšanas (OCTA), kas patlaban ir aptuveni 2% no kopskaita, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) par 57 000 eiro izstrādājis jaunu biroja OCTA lietotni, kurā pieejama arī informācija par OCTA polises darbības termiņu, kā arī iespēja to iegādāties par izdevīgāko cenu.

LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics preses konferencē trešdien žurnālistiem skaidroja, ka 2% neapdrošinātu transportlīdzekļu nav uzskatāms par būtisku īpatsvaru, ņemot vērā, ka nelietotus transportlīdzekļus var neapdrošināt, tomēr varot sasniegt vēl labākus rezultātus. Īpaši būtiski tas esot tāpēc, ka bez OCTA braucoša auto negadījuma izraisītie zaudējumi tiek segti no Garantijas fonda, kuru uztur godīgie apdrošinātāji. Kā zināms, cietušais autovadītājs atlīdzību saņem neatkarīgi no tā, vai negadījumā iesaistītais auto ir apdrošināts vai nav. Ir bijuši gadījumi, gan ar apdrošinātu auto, ka zaudējumu atlīdzības summa sasniedz pieci miljoni eiro. Skaidrs, ka vainīgais mūža garumā šādu summu nevarēšot atmaksāt, līdz ar to tā gultos uz citu apdrošinātāju pleciem.

Stengrevics arī norādīja, ka 10% autoīpašnieku nokavē OCTA polises termiņa beigas.

Viņš atgādināja, ka sods par braukšanu bez OCTA ir apmēram 100 eiro un divi soda punkti. LTAB vadītāju neapmierinot fakts, ka bez OCTA pieķertais autoīpašnieks pēc soda uzlikšanas var turpināt satiksmi bez polises. No policijas puses neesot atsaucības šo kārtību mainīt, jo neesot vēlmes nodarboties ar automašīnas pārvietošanu.

Pēc lietotnes izveides un viedtālruņu popularitātes vēl lielāka pieauguma šo problēmu varētu atrisināt, neļaujot turpināt ceļu bez polises.

Jaunā mobilā lietotne piedāvāšot ērtāku informācijas lietošanu un tā tikšot reklamēta ar atpazīstamiem karikatūrista Gata Šļūkas zīmētiem attēliem.

Bez OCTA iegādes, polises cenu salīdzinājuma un atgādinājuma par termiņa beigām, aplikācija arī ļaušot operatīvi noskaidrot autoceļu satiksmes negadījumā iesaistītā vainīgā transportlīdzekļa apdrošinātāju, pie kura jāvēršas pēc atlīdzības saņemšanas. Tāpat tā ļauj uzzināt "bonus-malus" klasi, kā arī faktorus, kas to ietekmē.

Lietotnē arī varēs operatīvi ievietot fotogrāfijas no negadījuma vietas, kuras tiks pievienotas centrālajai OCTA datu bāzei. Tas esot īpaši svarīgi, jo ne visi, aizpildot saskaņoto ziņojumu, rīkojoties godīgi. Turklāt negadījumu shēmas varot būt uzzīmētas nepareizi. Tas gan neatbrīvojot no pienākuma saskaņoto paziņojumu iesniegt apdrošinātājiem.

OCTA polišu cenu salīdzinājums tikšot sniegts bez papildu komisijas maksas, kā to nereti darot brokeri un salīdzinošie portāli.

Nākamajā posmā plānots lietotni piedāvāt arī krievu valodā. Pēc kāda laika plānots arī piedāvāt, ka klients par jauno auto, ko vēlas iegādāties, varēs iegūt datus par negadījumu zaudējumiem.

Lietotnes izveide un tās popularizēšanas kampaņa, kura ilgst no 20.novembra līdz 18.decembrim, tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses konta līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas par OCTA polisēm.

LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics skaidro, ka patlaban LTAB izveidotā IT sistēma pamatoti tiek atzīta par vienu no progresīvākajām visā Eiropā, līdz ar to ir loģiski, ka jaunā lietotne ir kā nākamais solis OCTA datu aprites attīstībā.

OCTA informācijas sistēma apkopo datus no atbildīgajām valsts institūcijām, piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcijas, Valsts policijas, apdrošināšanas sabiedrībām un citām institūcijām, ļaujot tās lietotājiem - kontrolējošajām institūcijām, apdrošinātājiem un autovadītājiem - tiešsaistē izmantot dažādus ar OCTA apdrošināšanu saistītus servisus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko