Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Mājokļa uzturēšanas izdevumu slogs pieaug

Pieauguši mājokļa uzturēšanas izdevumi un to īpatsvars iedzīvotāju rīcībā esošajos ienākumos, liecina 2011. gada apsekojuma Eiropas Savienības statistika par ienākumiem un dzīves apstākļiem dati.

2011. gadā mājokļa uzturēšanas izdevumi sasniedza 90 Ls uz vienu mājsaimniecību mēnesī. Tā ir tāda pati summa, kā 2009. gadā, taču jāņem vērā, ka mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi ir sarukuši, kā rezultātā mājokļa uzturēšanas izdevumu īpatsvars turpināja augt.

Nepieciešams ņemt vērā, ka apsekojumā tika noskaidroti faktiski veiktie maksājumi un tie neietvēra parādus par īri un komunālajiem maksājumiem.

Ievērojami smagāku mājokļa izdevumu nastu izjuta mājsaimniecības ar zemākajiem ienākumiem. Šīs mājsaimniecības mājokļa izmaksu segšanai 2011. gadā tērēja 35% (gadu iepriekš šie maksājumu nepārsniedza 30%) no to rīcībā esošā ienākuma, savukārt mājsaimniecības ar augstākajiem ienākumiem – 12%. Tas nozīmē ka trūcīgās mājsaimniecības nes nesamērīgi smagu mājokļa izmaksu slogu.

2011. gadā ievērojami ir pieaudzis to mājsaimniecību īpatsvars, kurām ar mājokli saistītie izdevumi sagādā nopietnas finansiālas problēmas. Mājsaimniecību īpatsvars, kurām šādi maksājumi ir ļoti apgrūtinoši, turpināja pieaugt no 35% 2009. gadā un 41% 2010. gadā līdz 44% 2011. gadā. Tik augsts mājokļa izdevumu slogs nav novērots kopš apsekojuma uzsākšanas 2005. gadā. Kopumā 89% mājsaimniecību (gadu iepriekš 86%) atbildēja, ka ar mājokli saistītie izdevumi tām ir ļoti apgrūtinoši vai nedaudz apgrūtinoši.

Neraugoties uz pašvaldību centieniem palīdzēt trūcīgām mājsaimniecībām segt mājokļa izmaksas, tās ne vienmēr ir spējīgas norēķināties par šiem maksājumiem. 2011. gadā 23% mājsaimniecību pēdējo 12 mēnešu laikā naudas trūkuma dēļ bija palikušas parādā par komunālo pakalpojumu rēķiniem (2010. gadā – 22%). Visaugstākais šādu mājsaimniecību īpatsvars bija starp mājsaimniecībām, kas sastāv no viena pieaugušā ar bērniem līdz 17 gadu vecumam. 48% šādu nepilno ģimeņu naudas trūkuma dēļ ir bijušas parādā par komunālo pakalpojumu rēķiniem.

Kopējais mājsaimniecību skaits, kurām pēdējo 12 mēnešu laikā ir bijuši parādi par komunālajiem maksājumiem, saskaņā ar 2011. gada apsekojuma datiem sasniedza aptuveni 196 000, kas ir par 4% vairāk nekā gadu iepriekš vai par vairāk par trešdaļu (34%) vairāk nekā pirms diviem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses