Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

PR: Sargājiet savu indentitāti

Pasaulē lielākās dokumentu smalcinātāju izgatavotājfirmas "Fellowes" speciālisti aicina aizdomāties par savu datu un identitātes drošību - šis jautājums, kas jau ir aktuāls pasaulē, pavisam drīz var sasniegt arī Latviju.

Aizdomājieties: attapīgākie noziedznieki mūsdienās vairs nenodarbojas ar banku aplaupīšanu. XXI gadsimtā attapīgākie zagļi pelna maizi, rakājoties pa atkritumiem! Viens no izplatītākajiem noziegumiem ir identitātes zādzība. Tā izpaužas kā bankas kontu atvēršana ar svešu vārdu, personas datu piesavināšanās un uz to pamata – pat viltus pasu izgatavošana. Lielbritānijā viltvārži šādā veidā izkrāpuši 1,7 miljardus mārciņu!

Kāds var parakāties jūsu atkritumos un atrast pietiekami daudz datu, lai tiktu pie kredītkartes, uz kuras rakstīts jūsu vārds. Jūs par to uzzināsiet tikai tad, kad banka jums atteiks kredīta pieprasījumu – kāds cits jau būs iztērējis jūsu līdzekļus.

Daudzos gadījumos upuri atgūst zaudēto naudu, taču parasti tas prasa ilgu laiku. Sākotnēji banka vai iestāde, kas izsniegusi kredītkarti, var izturēties pret jums ar aizdomām, ir visai grūti paskaidrot, kā svešs cilvēks ticis pie jūsu personas datiem. Jūs varat zaudēt arī kreditēšanas iespēju. Par laimi no šādas situācijas var izvairīties.

CIK ILGI IR JĀGLABĀ DOKUMENTI?

Gandrīz katru dienu jūsu pastkastīti pilda dokumenti, kuros ir krāpniekam noderīgi personas dati. Protams, daļu no šiem dokumentiem laiku pa laikam ir jāizmet, lai nenoslīktu papīru kalnos. Kad ir īstais brīdis to darīt?

KREDĪTKARŠU PĀRSKATI
Šie dokumenti ir īpaši rūpīgi jāsargā. Ja ziņas par jūsu kredītkarti nonāks nepareizajās rokās, tai itin viegli iespējams uztaisīt dublikātu. Barclaycard iesaka karšu īpašniekiem saglabāt bankas darījumu izrakstus 12 mēnešus, pašnodarbinātām personām – pat 3 gadus. Tā kā visi darījumi tiek arhivēti, vienmēr ir iespējams palūgt jaunu izrakstu. Tieši to pašu iesaka arī MasterCard.

KONTU IZRAKSTI
Nav nepieciešams gadiem ilgi uzglabāt bankas kontu izrakstus, ja vien neesat pašnodarbinātais. Šādā gadījumā ar nodokļiem saistīto formalitāšu dēļ saglabājiet tos 3 gadus. Bankas kontu izrakstus arhivē, un jūs tos varat pasūtīt atkārtoti, tiesa, par nelielu samaksu.

SAIMNIECISKIE RĒĶINI
Saimnieciskajos rēķinos no firmām, kas nodrošina elektrību, gāzi u.c., var būt nozīmīga informācija par jums un jūsu īpašumu. Tā nav tik svarīga kā jūsu bankas dati, tomēr arī to vajadzētu sargāt no nokļūšanas nepareizajās rokās. Vairums sadzīves pakalpojumu firmu arhivē datus un var izsniegt rēķina kopijas.

PASES
Jūsu pase ir ļoti vērtīgs dokuments, un ar to jāapietas ārkārtīgi uzmanīgi. Ja vēlaties iznīcināt savu pasi, dariet to drošā veidā.

AIZDEVUMU ATMAKSAS
Ar aizdevumu atmaksu saistītie dokumenti satur svarīgu informāciju par jums un jūsu īpašumu, tie var būt ārkārtīgi noderīgi krāpniekiem. Glabājiet šos dokumentus drošā vietā un, kad tie vairs nav vajadzīgi, piemērotā veidā iznīciniet tos.

NODOKĻU DOKUMENTI
Ja esat pašnodarbinātais, apmaksas kvītis un sarakste ar Valsts ieņēmumu dienestu un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru jāuzglabā vismaz 5 gadus.

ĢIMENES DOKUMENTI
Glabājiet visus ģimenes dokumentus, piemēram, dzimšanas apliecības, laulības apliecības, atestātus u.tml. Nekad nemetiet tos atkritumu spainī.


KO VAR ATRAST ATKRITUMU TVERTNĒS?

Visvienkāršāk ir noskaidrot kādas personas identitāti, pārmeklējot atkritumu izgāztuves. Šādi “pētījumi” ir veikti Lielbritānijā, Nīderlandē un Polijā. Izmantojot atkritumos atrastos dokumentus, ir iespējams “klonēt” personu. Tā gadījās ar Braienu Deivisu no Anglijas.

Kredītkarte man bija jau vairākus gadus, taču es to īpaši nelietoju. Turēju to drīzāk drošības pēc tādām reizēm, kad esmu kaut kur aizbraucis un nevaru bankā izņemt naudu. Ikreiz, kad lietoju kredītu, nekavējoties to atmaksāju. Es naudu tērēju ļoti apdomīgi, tāpēc mans kredīta reitings ir labs. Kredītkartes pārskatus es mēdzu mest atkritumos, saplēsis tos četrās daļās. Acīmredzot ar to nepietiek.

Atceros, kādudien pamanīju: atkritumu tvertnes ir pārmeklētas. Nodomāju, ka tā bijusi lapsa vai kāds cits dzīvnieks, un neuztraucos.

Tikai pēc diviem mēnešiem sapratu, ka kādu laiku nebiju saņēmis kredītkartes pārskatus. Nodomāju, ka tas ir savādi, tomēr neinteresējos par to. Kad pēc 10 nedēļām joprojām nebiju saņēmis pārskatu, nolēmu piezvanīt firmai, kas man bija izsniegusi kredītkarti, un visu noskaidrot. Sapratu, ka kaut kas nav kārtībā, jo darbinieks pajautāja manu adresi un tā nesakrita ar adresi firmas datubāzē. Kaut kādā veidā es pārliecināju firmas darbiniekus, ka es patiešām esmu es. Tad atklājās satriecošā patiesība. Mans kredītkartes limits – vairāk nekā 4000 mārciņu – bija iztērēts!

Es biju šokēts. Saprotams, es bloķēju karti un firmas darbinieki man nāca palīgā risināt situāciju. Tā visa rezultātā es nolēmu iegādāties dokumentu smalcinātāju un vienmēr to izmantot. Tas var likties pārmērīgi, taču es negribu vēlreiz piedzīvot identitātes zādzību.


VIENKĀRŠI PAŅĒMIENI, KĀ SARGĀT SAVU IDENTITĀTI

Tālāk uzskaitīti galvenie rīcības principi.
1. Glabājiet visus dokumentus drošā vietā.
2. Neizmetiet nesasmalcinātus kontu izrakstus, kredītkaršu pārskatus, rēķinus un citus dokumentus vai pierakstus, kuros ir krāpniekiem potenciāli noderīga informācija.
3. Pirms izmetat kādu dokumentu, kā nākas to sasmalciniet.
4. Rūpīgi pārbaudiet kvītis un pārskatus; ja pamanāt kaut ko aizdomīgu, nekavējoties sazinieties ar banku vai kredītkaršu firmu.
5. Nekad neizpaudiet savus datus nepazīstamiem zvanītājiem. Palūdziet viņu telefona numuru un pats piezvaniet viņiem pēc tam, kad esat pārbaudījis viņu uzticamību.
6. Katram kontam lietojiet dažādas paroles un PIN kodus – ja viens no tiem nonāktu krāpnieka rīcībā, viņam nebūtu iespējams piekļūt citiem kontiem. Izvēlieties tādas paroles un PIN kodus, ko būtu grūti uzminēt, piemēram, neizmantojiet savu dzimšanas datumu vai bērna vārdu.

DROŠA DOKUMENTU IZNĪCINĀŠANA
Mājas apstākļos aizsargāt savu identitāti ir vienkārši, ja vien glabājat dokumentus drošā vietā un rūpīgi iznīcināt tos, kas vairs nav nepieciešami. Viens no labākajiem paņēmieniem, kā nepieļaut jūsu personas datu nokļūšanu nepareizajās rokās, ir dokumentu smalcināšanai izmantot smalcinātāju.

Pasaulē lielākās dokumentu smalcinātāju izgatavotājfirmas Fellowes speciālisti iesaka atbildēt uz diviem jautājumiem, izvēloties pareizo modeli. Pirmais: cik dokumentus būs ik dienas jāsmalcina? Lietošanas biežums ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas jāņem vērā, izvēloties smalcinātāju. Otrais: cik svarīga ir informācija, ko grasāties iznīcināt?

Ir divu veidu smalcinātāji: strēmeļveida smalcinātājs un šķērssmalcinātājs.
  -Strēmeļveida smalcinātāji sagriež papīru spageti līdzīgās strēmelēs, kuru garums ir vienāds ar loksnes garumu. Tie sniedz normālu drošības pakāpi.
  -Šķērssmalcinātāji sagriež papīru konfeti līdzīgos gabaliņos. Tie sniedz ārkārtīgi augstu drošības pakāpi un ievērojami samazina atkritumu apjomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses