Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Rīgā pieaug maksa par atkritumu izvešanu

Prognozes, ka rīdziniekiem no oktobra par trešdaļu varētu palielināties sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa, ir piepildījušās. Rīgas sabiedrisko pakalpojumu regulators akceptējis uzņēmuma L&T Hoetika jauno tarifu, kā rezultātā lielākajai daļai iedzīvotāju atkritumu izvešanas mēnešmaksa pieaugs no 64 uz 82 santīmiem.

Tuvāko nedēļu laikā par iecerētajiem sadārdzinājumiem paziņos arī pārējie apsaimniekotāji. Savukārt domei vēl ieviešot jaunu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību, par ko deputāti lems otrdien, iedzīvotāju izdevumi, visticamāk, augs vēl. Pašreizējais apsaimniekošanas tarifu palielinājums tieši saistīts ar tarifa pieaugumu par 28% atkritumu apglabāšanai poligonā Getliņi, kas no oktobra skars visus operatorus. Tādēļ jau jūnija sākumā Dienas aptaujātie apsaimniekotāji prognozēja līdzīgu pieaugumu 25—29% robežās saviem tarifiem. Tie gan vispirms vēl bija jāapstiprina pašvaldības regulatoram. Uzņēmuma L&T Hoetika, kas apkalpo četras piektdaļas Rīgas iedzīvotāju, prasīto palielinājumu ceturtdien regulators pilnībā neapmierināja, nedaudz samazinot prasītos 5,92 latus par m3 līdz Ls 5,85 (līdz šim maksa par m3 bija 4,57 lati). Uzņēmuma prokūrists Reinis Ceplis norāda, ka līdzīgi palielinājumi drīzumā būs arī citiem apsaimniekotājiem. "Esam regulatoram iesnieguši, gaidām, kad izskatīs," saka apsaimniekotāja Nelsens valdes loceklis Māris Pauders, piebilstot, ka uzņēmuma prasītais palielinājums ir ap 30%. Kaut arī pēc regulēšanas apsaimniekotāju tarifs kādu laiku paliks nemainīgs, iedzīvotājiem, iespējams, būs jārēķinās ar vēl vienu, daudz būtiskāku sadārdzinājumu. Jo pašreizējā maksa tiek noteikta pēc 2003.gadā pieņemtas konstantas normas, ka viens iedzīvotājs gadā saražo vidēji 1,6 m3 atkritumu, kas jau sen neatbilst patiesajai situācijai. "Atkarībā no rajona daudzums svārstās no 1,8—2,5 m3 uz iedzīvotāju," norāda R.Ceplis. Pārejot uz jaunu atkritumu apsaimniekošanas kārtību, kas paredz pilsētā ieviest atkritumu tvertnes (pašlaik centra iedzīvotāji atkritumus ber savācēja mašīnā), rīdzinieku saražoto atkritumu daudzums tiks "skatīts pēc fakta", nevis formulām, Dienai jau iepriekš apstiprināja Rīgas domes vides departamenta direktora vietnieks Uldis Petrevics. "Tagad trešo daļu atkritumu vedam par velti, taču pēc tam iedzīvotāji maksās par katru izvesto kilogramu," uzsver M.Pauders. Dome par jaunajiem apsaimniekošanas noteikumiem balsos otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses