Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Lielupes Maiami

Rivera ir divas daudzdzīvokļu ēkas Jūrmalā, nostaļģiskajā Tīklu ielā, nomaļā ciematā pie Lielupes grīvas. Skats no jumta terases un augšstāva ir vienreizējs, iespējams, iespaidīgākais šajā apkaimē. Līdzās ekskluzivitātei valda vecā zvejnieku kolhoza lokāli omulīgā noskaņa. No pārējās Lielupes apbūves ciematiņu norobežo skaists priežu mežs ar sūnu paklāju.

Nedaudz vulgārajam nosaukumam Rivera atbilstīgajās sterilajās vizualizācijās gam nav redzams nekas no pašreizējās apbūves. Vieta savā noskaņā ir krietni demokrātiskāka nekā biezā, austrumnieciski kosmopolītiskā Jūrmala. Vienīgi līdz skolai un bērnudārzam jābrauc krietns gabals.

Nomaļā Jūrmalas ciematā apvienota ekskluzivitāte un zvejnieku kolhoza nostaļģija


Ēkas ir glītas un atturīgas, taču ne sevišķas - vienkāršs, kantains modernisms, kādu var vērot daudzviet. Attīstītājs - jauns vietējais uzņēmējs Oskars Apse - atzīst, ka arhitektūra vairāk atbilst laikam, kad ēka bija plānošanas stadijā - pirms četriem gadiem. Māju augstums šķiet par lielu. Starp upi un ēkām ir autostāvvieta, kuru glītāk būtu bijis aizvietot ar nepārtrauktu zālāju līdz ūdenim. Kāpņu telpas un dzīvokļi ir plaši un glīti, ar nevainojamu skaņas izolāciju. Augšējie dzīvokļi ir ļoti lieli - ap 300 m2. Liftu šahtām vienā pusē ir stikls, lai mazinātu klaustrofobiju.

Dabisks jautājums par ēku, kas atrodas tik tuvu pie ūdens globālās sasilšanas laikmetā - vai tā neapplūdīs? "Ēku pamati un pazemes autostāvvietas ir aizsargātas pret ūdenslīmeni 2,5 metri virs jūras līmeņa. Šie ir drošības pasākumi, jo ūdens līmenis šajā vietā divu metru atzīmi par 8 cm pēdējo reizi pārsniedza 1969.gadā," stāsta O.Apse.

Rivera, Tīklu iela, Jūrmala
  • Attīstītājs: SIA Lielupes nams
  • Arhitekts: Arhitektu studija LEscala
  • Ģenerāluzņēmējs: A/s Venceb
  • Būvuzraugs: SIA Būvkonsultants
  • Pamatu ģenerāluzņēmējs: A/s BMGS
  • Finansētājs: Parex banka
  • Dzīvokļu skaits: 80 (abās ēkās kopā)
  • Dzīvokļu platība: no 46 m2
  • Dzīvokļu cena: 2400-5500 EUR/m2
  • Plānots nodot ekspluatācijā: 2008.gada aprīlī

Ekspertu viedoklis


Juris Lasis, arhitekts * * * * *

Kvalitāte un komforts akcentēti pārdošanas brošūrā, un tas jūtams. Šī Jūrmalas daļa vienmēr likusies neapgūta un noslēpumaina, un skati pārspēj vizualizācijās redzēto. Jauno ēku kompozīcija veiksmīgi papildina agrāko daudzstāvu dzīvojamo apbūvi. Ēku izvietojums, augstums un detalizācija ir mūsdienīga, gaiša un demokrātiska, iezīmējot kontekstuālas arhitektūras vaibstus. Simpatizē vēlme rūpēties par dzīvokļu īpašniekiem - trokšņi no kaimiņiem iespējami mazināti, dzīvokļiem labas proporcijas un saprotams plānojums. Jumta terasēm pareiza skatu un debespušu orientācija. Atšķirīga fasādes apdare vēl vairāk sajūtas padara savrupas. Var tikai iedomāties - cik dažādas noskaņas un dabas skati ienāks katrā dzīvoklī un nekas to netraucēs nesteidzīgi baudīt.

Ausma Skujiņa, arhitekte * *

Vietas nosaukums ir no senā Buļļuciema un runā par applūšanu - buliem. Arī tagad šī teritorija var applūst, bet apbūve turpinās. Iespējamā jūras ūdens līmeņa maiņa var situāciju tikai pasliktināt. Vieta ir ļoti skaista un ar vēsturi! Var saprast vēlēšanos šeit dzīvot, celt mājas ar skatu uz upi un tā, lai būtu ērta piekļūšana. Mājām vajadzētu būt īpašām, lai radītu asociācijas. Taču ir pavisam citādi. Ēkas liekas daudzkārt redzētas un šeit nokļuvušas gadījuma dēļ. Pārāk augstas un aizsedz skaisto skatu uz upi gan viena otrai, gan agrāk celtajām. Pie tam vairākos dzīvokļos būs nepietiekama izsauļošana. Arī kopīga plānojuma šai teritorijai neesot. Jau tagad ielas liekas šauras un automašīnas stāv, kā pagadās. Vietējie iedzīvotāji bažījās, ka krastmalu aizbūvēs un nebūs piekļuves upei. Par ko domāja projektētāji un kā to visu saskaņoja?

Pēteris Bajārs, arhitekts * * *

Pēdējo gadu pienesumā var droši runāt par jaunu arhitektūras stilu - Jurmala style. Kūrortpilsēta realizējusi vairākus desmitus projektu ar vienādām iezīmēm - plaši stiklojumi, alumīnija fasādes sistēmas, balts apmetums ar koka pastarpinājumiem. Rivera gadījumā - Trespas paneļi. Žēl, ka stila pērles tik līdzīgas viena otrai. Par šo celtni neviens neteiks - tā skaistā ēka Tīklu ielā. Ja pieminēs, tad kā ēku pie Lielupes iztekas. Kā zināms, galvenais projekta veiksmes rādītājs ir vieta, un ar to Rivera kompleksam paveicies. Plānojumi it kā loģiski. Rīgā pasūtītāji tā mētāties ar kvadrātmetriem neļauj. Kāpņu telpās savirknēts maksimāls skaits dzīvokļu. Dažiem sauli neredzēt. Būvēts korekti un kvalitatīvi. Neglītās padomjlaika blokmājas ar piesegtas. Minimums izpildīts godam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses