Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

LNB - ne dārgāk par 164,67 miljoniem

Lai uzceltu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku, valsts aģentūrai Jaunie Trīs brāļi (J3b) nāksies "kaulēties", atzinis aģentūras direktors Zigurds Magone. Ministru kabinets otrdien atbalstīja Kultūras ministrijas izstrādāto rīkojuma projektu, kas paredz mainīt celtniecības gaitu, lai atrisinātu krīzi, kurā LNB projekts nokļuvis pēc neveiksmīgā konkursa pērn.

Bibliotēku cels divās kārtās. Valdība pilnvarojusi aģentūru sākt sarunas ar potenciālajiem būvniekiem, tomēr noteicis arī robežas - LNB abu posmu būvniecības izmaksas nedrīkstēs pārsniegt 164 670 000 latu, ieskaitot PVN. Tā bija zemākā 2007.gada konkursā piedāvātā būvdarbu veikšanas cena. Lai projektu īstenotu, nāksies grozīt likumu par LNB projekta īstenošanu. J3b cer, ka LNB būvniecību izdosies sākt jau šogad. Lai novērstu projekta apstādināšanu, kamēr tiek risināti finansējuma jautājumi, ēku cels divās kārtās. Pirmā kārta, t.s. nulles cikls jeb pamati un komunikāciju tīkls pēc aģentūras prognozēm, izmaksās aptuveni 16 miljonus latu bez PVN. Tās izbūve prasīs gadu. Nepieciešamais finansējums iepriekš plānots valsts budžetā. Ja celtniecība sāks šogad, pēc J3b prognozēm, LNB būvniecība tiks pabeigta līdz 2012.gadam. Šādu termiņu Kultūras ministrija bija iekļāvusi arī lēmumprojekta tekstā, tomēr premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) norādījis, ka nevar garantēt projekta izpildes termiņus. Viņš arī uzsvēra - LNB netiks būvēta uz parāda (t.i., būvniekam piesaistot kredītu - red.), tomēr par Lattelecom privatizācijas ieņēmumu novirzīšanu projektam valdība lems atsevišķi. Uz sarunām J3b aicinās trīs būvnieku apvienības, kas iepriekš izrādījušas interesi par projektu. Apvienības, kurās ietilpst attiecīgi AS RBS skals, SIA Skonto būve, SIA Re&Re un SIA PBLC, SIA Moduls Rīga, SIA PB Fasādes, piedalījās pagājušajā nedēļā finansējuma trūkuma dēļ atceltajā konkursā par LNB celtniecību. Savukārt a/s Merko Ehitus u n SIA Merks apvienība bija kvalificējušies konkursa pirmajai kārtai. Sarunām jābeidzas līdz 1.aprīlim, kad KM jāiesniedz valdībai nepieciešamā dokumentācija celtniecības līguma noslēgšanai un projekta finansēšanas grafika apstiprināšanai. Ar LNB saistītie finansiālie un juridiskie jautājumi nākotnē tikšot skatīti slēgtās valdības sēdēs, aģentūrai LETA norādījis premjers. Līdz 1.aprīlim KM arī jāsagatavo nepieciešamie grozījumi LNB projekta īstenošanas likumā, kurus Saeimā paredzēts virzīt izskatīšanai steidzamības kārtībā. Plānots, ka līgums par LNB būvniecību tiks slēgts par faktiskajām būvniecības izmaksām. Rīkojumā paredzēta arī būvdarbu izmaksu sadārdzinājuma aprēķināšanas kārtība - līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā sadārdzinājumu plānots aprēķināt katru ceturksni, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem par būvniecības izmaksu pārmaiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses