Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Makets krāšņs. Kā dzīvošana?

Projekts Aizkulises, kurš savā vizuālajā idejā izmanto Čaka ielas sarkano lukturu motīvu, ir iebraucis auzās
Projekts Aizkulises Čaka un Alauksta ielas stūrī
  • Attīstītājs: R.Evolution
  • Projektētājs: arhitektu birojs Sīlis, Zābers&Kļava, vadošais arhitekts Uģis Zābers
  • Stāvu skaits: 7
  • Dzīvokļu skaits: 53
  • Dzīvokļu platība: sākot no 45 m2
  • Dzīvokļu cena: sākot no 2900 EUR/m2 (grīdas, griesti sienas sagatavotas gala apdarei)

Talantīgs arhitekts un traks pasūtītājs — tikai šādā tandēmā Antonio Gaudi bija iespējams radīt Barselonu! Ir pagājuši 100 gadi, un Rīgā dzimst līdzīga leģenda — izcils arhitekts un prātā jucis pasūtītājs, — lai nu ko, bet ambīciju trūkumu Aleksejam Zagrebeļnijam, R.Evolution valdes priekšsēdētājam, nepārmetīsi. Tā «leģenda, kas dzimst», protams, ir viņš pats un šajā gadījumā — arhitekts Uģis Zābers. Iedvesmu topošajam dzīvokļu projektam Aizkulises abi esot guvuši ne jau kaut kādos tur tirgus pētījumos, bet smalkāk — Hendeļa operā Alkīds un Galateja.

Būšot mākslas darbs

"Pilsētas vēsturiskajā centrā tiks būvēts dzīvojamais nams, kura arhitektūra ir cienīga ieņemt vietu starp Latvijas jaunākās arhitektūras pieminekļiem. Rīdzinieki varēs ne tikai ar acīm baudīt šo mākslas darbu, bet arī dzīvot tajā," rakstīts preses relīzē. Arī projekta prezentācijā pagājušajā nedēļā A.Zagrebeļnijs šķieda tēlainas frāzes citu pēc citas: pasaule ir skatuve un izlikšanās, toties mājas ir vieta, kur cilvēki var nomest maskas un būt tādi, kādi ir — tāpēc projektam dots nosaukums Aizkulises. Pirms kulisēm teātris un spēle, aiz kulisēm — dzīve!
Vēl vairāk vārsmu par šo projektu varat atrast mājaslapā www.aizkulises.lv.
Tiesa, tie, kas šajā nozarē strādā jau ilgāku laiku, pie Zagrebeļnija stila pieraduši. Gluži nepamatoti tas arī nav. Līdzīgi ambiciozi viņš savulaik pieteica arī savus iepriekšējos projektus CityZen Imantā (arhitekts Uldis Balodis) un Šokolādes namu Hospitāļu ielā (arhitekts Andis Sīlis). Savulaik Zagrebeļnijs bija viens no tiem, kas sāka strādāt pie Tomsona terašu (arhitekte Zane Kalinka) koncepcijas. Pirms pieciem gadiem tas bija principiāli jaunas kvalitātes dzīvokļu projekts.

Neprojektēja kvadrātdolārus

Aizkulišu arhitekts Uģis Zābers nepaliek komplimentus parādā, uzsverot, ka "šis attīstītājs nāk pie mums kā pie arhitektiem, nevis projektētājiem, lai iegūtu kvadrātdolārus". Bet par pašu projektu arhitekts saka: "Nevienu mirkli nešaubos par to, ko esmu uztaisījis. Esmu lepns par to, kas man ienācis prātā."
Aizkulises ir septiņu stāvu māja ar iekšpagalmu dienvidu pusē un divstāvu pazemes autogarāžu 83 automašīnām. Telpas nama 1.stāvā paredzētas izīrēšanai komercvajadzībām, bet pārējos stāvos plānoti dzīvokļi. 6.—7.stāvā plānoti divstāvu dzīvokļi ar terasēm. Griestu augstums dzīvokļos 3—4 metri.
Lielajiem un vidējiem dzīvokļiem būs divi sanitārie mezgli, visiem dzīvokļiem balkoni un terases. Mājā būs lifts, autonoms siltummezgls ar Rīgas siltuma apkuri, elektriskās plītis (gāzes nebūs).
Izmantot spilgto sarkano krāsu fasādēs arhitektu pavedinājusi Čaka iela, bet ziedu raksta "aizkaru" uz matētā mūra apmetuma — priekškara raksts iepriekšminētās Hendeļa operas iestudējumam Latvijas Nacionālajā operā.
No praktiskā viedokļa šo Aizkulišu "priekškaru" tāpat kā operas aizkaru būšot iespējams mazgāt — to pieļauj krāsas īpašais sastāvs. Iekšpagalms tiks labiekārtots (dekoratīvi augi, neliels baseins, strūklaka) un norobežots ar žogu.

Aizkulišu celtniecību un dzīvokļu rezervāciju plānots sākt aprīlī.

Ekspertu vērtējums

Andrejs Ģelzis, arhitekts * * *

Kad mana māte 1965.gadā Vissavienības aktieru grupā atgriezās no Šveices, viņa staroja. Viņas stāsts par tuvumā redzētām "meitenēm" uz Lucernas tilta man iespiedies atmiņā: cik viņas vieglas, jautras un gaisīgas! Kāpēc Rīgā šīs lietas saistās ar drūmāku noskaņu un smagākām krāsām, ar gruzīnu paklājiem un Vidusāzijas rituāliem. Varbūt latviskās meitenes tips un pakalpojumu stilistika ir vēl evolūcijas procesā?
Projekts, kurš savā vizuālajā idejā kā metaforu izmanto Čaka ielas sarkano lukturu motīvu ir, latviski sakot, iebraucis auzās. Izvēlētais motīvs ir apēdis tā radītājus. Tumši sarkanā krāsa, tapešu motīvs dekoratīvam apgleznojumam, fasādes krokojums un nelielais logu īpatsvars fasādes masā liekas sastindzis, uzbāzīgs un lieks apkārtnes kontekstā. Projekta prezentācijā bija jaušamas arhitektiem dotās lielās iespējas, tomēr jābūt atbildībai tās izmantot. Plastiskā līnija, dzīvokļu plānojums, ēkas ārienes uzruna apkārtnei nav cilvēka vajadzību diktēta, drīzāk ir atsevišķu indivīdu ambīciju apmierināšana. Jāpārdzīvo neērti mirkļi, domājot par tiem estētiskajiem un stilistiskajiem ideāliem, kuri vada cilvēkus, kas pasauli joprojām redz postmodernisma arhitektūras kategorijās.

Ausma Skujiņa, arhitekte * *

Projekts pieteikts skaļi. Makets krāšņs. Autors ar veikumu apmierināts. Bet vai iedzīvotāji krēslainajās istabās aiz greznās fasādes jutīsies labi? Vai ērti kārtosies mēbeles gar krokoto sienu? Manuprāt, tāda fasāde vairāk piedienētu teātrim vai spēļu namam. Ja dzīvojamai mājai, tad citā klimatiskā zonā. Tur, kur citādas sadzīves tradīcijas un saules par daudz. Nevaru iedomāties, kā Latvijā varētu izmantot pret ziemeļiem vai ziemeļrietumiem vērstās lodžijas. Dekoratīvo kulišu dēļ nepietiekami izgaismoti būs vismaz trīs dzīvokļi katrā stāvā. Tie ir dzīvokļi, kuriem nav logu pagalma pusē, no kuras spīd saule. Pagalms ir neliels. Tajā novietots tikai kāds ornamentāls veidojums un besedka. Iespējams, šī kompozīcija atbilst fasādes zīmējumam un labi izskatīsies no balkoniem, tomēr iedzīvotājiem pietrūks tradicionālo atpūtas un rotaļu laukumiņu. Toties atrasta vieta automašīnu stāvvietām pie diviem dzīvokļiem ar atsevišķām ieejām pirmā stāva līmenī, kas paredzēti iedzīvotājiem ar īpašām privilēģijām.

Apskatot celtniecības vietu, izskatās, ka pagalmu ierobežos vairāki akli mūri un daļu no necilajiem kokiem neizdosies saglabāt. Būs efektīga fasāde, bet pamaz gaismas ierindas dzīvokļu istabās. Pietrūks zaļumu pagalmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses