Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pēc gada nojauks centrālo pasta ēku

Stiklota vienlaidu zaļgana ēka vai brūngans komplekss ar daļēji paaugstinātu, šķautņainu fasādi — tādu apbūvi arhitektu biroji Sestais stils un DEPO projekts piedāvā veidot līdzšinējās centrālās Latvijas pasta (LP) ēkas vietā. Par to, kurš no šiem variantiem ir piemērotāks, jāizšķiras būs zemesgabala nomniekam un projekta attīstītājam — uzņēmējam Guntim Rāvim piederošajai SIA Attīstības aģentūra, kas tajā plāno ieguldīt līdz 40 miljoniem latu. Laukums būvniecībai, visticamāk, tiks atbrīvots jau nākama gada pavasarī.

Latvijas pasta ēkas vietā plāno uzbūvēt daudzfunkcionālu kompleksu ar veikaliem,
viesnīcu un birojiem


Tomēr vēl līdz būvniecības sākumam projektu savas atrašanās vietas un vēriena dēļ vērtēs Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija. Tās vadītājs, pilsētas arhitekts Jānis Dripe uzteic abu iepriekšminēto biroju piegājienu ar dažādiem paņēmieniem sadalīt lielo apjomu, jo "šai vietai ir atbilstoša fragmentēta apbūve".

Uzvarētājus vēl noteiks


Arhitektu konkurss noslēdzās pagājušajā nedēļā. "Uzvarētāju diemžēl nav, jo neviens no dalībniekiem nebija ievērojis pilnīgi visus nolikuma punktus — cits piedāvā par augstu, cits pa intensīvu," saka Attīstības aģentūra īpašnieks G.Rāvis, piebilstot, ka īstais projekts kompānijai būšot jāizvēlas no biroju Sestais stils un DEPO projekts piedāvājumiem, kas dala otro vietu. "Jau šonedēļ paredzētas tikšanās ar abu biroju pārstāvjiem. Tad redzēs, cik daudz viņi ir gatavi pārstrādāt savu projektu, lai tas atbilstu prasībām," stāsta G.Rāvis. Pārrunās būtisks būšot arī jautājums par katra biroja noslogojumu, jo attīstītājs ir ieinteresēts, lai viss notiktu pēc iespējas ātrāk.

Sestais stils vadītāja Vita Pallkovņikova gan pārliecināta, ka visu noteiks tas, kāds konceptuālais risinājums būs tīkamāks uzņēmējiem, jo abi darbi esot pietiekami labi. "Atšķirības starp piedāvājumiem ir ne tik daudz saistītas ar augstumiem, cik ar to, kā izvietotas dažādas funkcijas. Mēs, piemēram, viesnīcu piedāvājam veidot gar Elizabetes ielu, kolēģi — pret Stacijas laukumu," saka V.Palkovņikova.

Pašam G.Rāvim pagaidām nav pilnīgi skaidrs, kādas funkcijas jaunais komplekss pildīs. "Iespējas ir divas — vai nu veikali un biroji vai arī veikali un hotelis," viņš saka, jo pēc dzīvokļiem, viņaprāt, šajā vietā pieprasījuma nebūs. Jautāts, vai viesnīcu šeit maz prātīgi ieplānot, jo tuvējā apkārtnē jau paredzēta vairāku viesnīcu būvniecība, G.Rāvis atbild: "Daudzi taisās būvēt jau gadiem, bet nekas nenotiek, mēs centīsimies kaut ko arī izdarīt, ne tikai runāt." Aplēsts, ka daudzfunkcionālais komplekss varētu izmaksāt 30—40 miljonu latu.

Sāks jaukt pavasarī


Tomēr līdz reālai būvniecībai vēl kāds laiciņš jāpagaida. Pēc skiču projekta izvēles tas būs jānodod sabiedriskajai apspriešanai. Pēc tam aptuveni pusgadu varētu aizņemt kompleksa projektēšana. Termiņus ietekmēs arī tas, cik drīzā laikā LP nojauks esošo ēku. Saskaņā ar LP sabiedrisko attiecību speciālistes Ineses Kreicbergas teikto nojaukšanas darbi var sākties jau nākamā gada februārī, jo līdz tam laikam pasts atbrīvos telpas. "Piedāvājumus pasta ēkas Stacijas laukumā nojaukšanai iesnieguši AMP 01, Skonto Būve un E Būve," stāsta I.Kreicberga, piebilstot, ka tie tiks izvērtēti četros mēnešos.

Diena jau rakstīja, ka pērn LP uz 49 gadiem būvkompānijas Skonto būve līdzīpašniekam G.Rāvim piederošajam uzņēmumam Attīstības aģentūra iznomāja īpašumu Stacijas laukumā 1. Darījuma formēšana sākās vēl 2005.gadā, kad LP pēc pārcelšanās uz jauno kompleksu pie lidostas Rīga (izmaksāja astoņus miljonus latu) saprata, ka tam šī ēka nebūs vajadzīga. Tika izsludināts konkurss par tās apsaimniekošanas priekšlikumiem, uz ko pieteicās VP Market, Attīstības aģentūra un Linstow. Ņemot vērā, ka ikviens no pretendentiem piedāvāja atšķirīgu juridisko attiecību formu, LP veica papildprocedūru. Tajā par labāko atzina Attīstības aģentūra, kas par aptuveni vienu hektāru zemes maksās LP vienreizēju iemaksu — četrus miljonus latu un turpmākos 49 gadus ikgadēju nomas maksu — apmēram 200 000 latu. Tūlīt pēc darījuma vairāki nekustamo īpašumu eksperti atzina, ka, pārdodot iekārojamo zemes gabalu atklātā izsolē, valsts uzņēmums nopelnītu daudzkārt vairāk, nekā iznomājot to uz 49 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses