Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Farmācija glābjas zemāka riska segmentos

Par pārdotās acu kopšanas līdzekļu ražotājas Alcon lielāko īpašnieku, samaksājot 39 miljardus dolāru, kļuvusi šveiciešu farmācijas kompānija Novartis. Eksperti norāda — pirkums vērtējams kā Novartis atbilde tirgus lejupslīdei — pārorientēšanās uz tā saucamajiem bezpatentu medikamentiem (tādiem, kas nav saistīti ar noteiktu ražotāju zīmolu), kā arī no masu tirgus uz vakcīnām un šauras specializācijas produktiem.

Savukārt Alcon pārdevējs — pasaules lielākais pārtikas ražotājs Nestle — iegūtos līdzekļus izmantos, lai dzēstu parādus un attīstītu veselīgās pārtikas segmentu, ziņo aģentūra Bloomberg.

Acu kopšanas produktu tirgus ir strauji augošs, tajā ir mazāka konkurence nekā nozarē kopumā, un lielākās izaugsmes iespējas saistās ar tirgu Āzijas un citās attīstības valstīs, vērtē žurnāls Forbes. Tāpēc Novartis šis pirkums nozīmē arī risku dažādošanu, atzinusi uzņēmuma vadība.

Arī farmācijas kompānijas GlaxoSmithKline Latvia komercdirektors Valts Ābols uzskata, ka "šis solis liecina par mēģinājumu sabalansēt riskus un ieiet biznesa segmentā, kas ir mazāk pakļauts farmācijas industrijas sektora valdošajiem riskiem — jaunu medikamentu izstrādes process un ieviešana tirgū kļūst aizvien sarežģītāka, ilgstošāka un dārgāka, medikamentu cenas ir stingri regulētas no valsts institūciju puses". Viņš norāda, ka dažādu risku sadalīšanu īstenojuši arī citi lielie farmācijas nozares uzņēmumi. Britu GlaxoSmith-Kline un franču Sanofi—Aventis paralēli recepšu zāļu izstrādei plāno pievērsties vakcīnu izpētei, šveiciešu Roche ieplānojusi investīcijas diagnostiskajās ierīcēs un metodēs. Alcon iegāde arī mazinās iespaidu, ko radījušas pēdējā laika neveiksmes ar vairākiem Novartis produktiem, norāda V.Ābols.

Novartis arī līdz šim darbojās kontaktlēcu ražošanas jomā, taču Alcon iegāde, kas Novartis produktu klāstam pievienos zāles pret glaukomu un produktus kataraktas operācijām, trīskārt palielinās kompānijas ietekmi tirgū un padarīs to par lielāko acu kopšanas produktu ražotāju, vērtē eksperti. Tieši produkti, ko izmanto acu ķirurģijā, dod Alcon lielāko peļņas daļu un nodrošina kontroli par gandrīz pusi no tirgus, vēsta Bloomberg. Alcon augšupejai pozitīvu impulsu deva arī tas, ka tā tuvākais konkurents Bausch&Lomb Inc. 2006.gadā piedzīvoja iespaidīgus zaudējumus, jo bija spiests atsaukt no tirdzniecības lielu daļu šķidruma, kas paredzēts kontaktlēcu kopšanai.

Šobrīd pēc Forbes datiem Novartis ir lielākā farmācijas kompānija Šveicē un ceturtā lielākā pasaulē, pēc amerikāņu Pfizer un Johnson&Johnson un franču Sanofi—Aventis. Alcon pirkšanas darījums notiks divās kārtās — par 11% daļu Novartis samaksās 11 miljardus dolāru jau šogad, savukārt pārējo iegūs īpašumā līdz 2010.gada sākumam. Par pilnīgu Alcon pārņemšanu savā kontrolē Novartis vadība pagaidām izsakās nekonkrēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses