Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aizvien biežāk krāpjas ar čekiem

Valsts ieņēmumu dienests (VID), kontrolējot nodokļu nomaksu, aizvien biežāk atklāj viltotu elektronisko kases aparātu čeku izmantošanu, kas uzņēmumiem ļauj neatspoguļot patiesos izdevumus un samazināt budžetā maksājamos nodokļus. Čeku vizuālais noformējums ir ļoti līdzīgs nodokļu normatīvajos aktos noteiktajam, tomēr, salīdzinot šos čekus ar to uzņēmumu kases aparātu kontrollentām, kuri it kā tos ir izsnieguši, VID nodokļu inspektori konstatējot, ka šajos čekos tiek izmantoti uzņēmuma elektronisko kases aparātu klišeju dati, datumi un numuri, taču būtiski tiek mainīti preces daudzumi un pirkuma summas.

Šādā veidā negodprātīgi uzņēmēji, pārkāpjot nodokļu likumdošanu, cenšas grāmatvedībā uzrādīt augstākus saimnieciskās darbības izdevumus, kas ļauj samazināt valsts budžetā maksājamā uzņēmumu ienākuma nodokļa apmēru, un, palielinot PVN priekšnodokli, samazināt arī valsts budžetā maksājamo PVN, skaidro VIDVisbiežāk VID šādus pārkāpumus atklāj, pārbaudot uzņēmumu grāmatvedībā uzrādītos čekus, kas saistīti ar degvielas iegādi. Iespējams, šie degvielas iegādes čeki tiek iegūti, iegādājoties tos no degvielas uzpildes staciju darbiniekiem., jo pretējā gadījumā ir grūti izskaidrot atsevišķu datu sakritību kases čekos (piemēram, klišeju dati, datumi un numuri). Tādēļ VID aicina degvielas tirgotājus pievērst lielāku uzmanību tam, kas notiek ar pircēju nepaņemtajiem kases čekiem par degvielas iegādi. Iespējams, degvielas uzpildes stacijas darbinieki nodarbojas ar šo čeku tirgošanu negodprātīgo uzņēmumu pārstāvjiem, kuri vēlāk šos čekus "pilnveido" un uzrāda savā grāmatvedībā.Lai novērstu un nepieļautu krāpnieciskas darbības ar nepamatotu čeku uzrādīšanu uzņēmumu grāmatvedībā, VID Nodokļu kontroles pārvalde plāno pievērst uzmanību uzņēmumiem, kuru izmanot degvielu lielos apmēros un norēķinās ar skaidru naudu.

VID aicina uzņēmējus neizmantot šādu nodokļu optimizācijas paņēmienu, kas ir ne tikai administratīvi, bet arī krimināli sodāms nodokļu normatīvo aktu pārkāpums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses