Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ap kriptovalūtu savelkas cilpa

Pandēmijas laikā ieviestie ceļošanas un pulcēšanās ierobežojumi daudzām mājsaimniecībām radījuši brīvus naudas līdzekļus, tāpēc aktualizējas jautājums par izdevīgākajiem un drošākajiem veidiem, kā tos uzkrāt. Iespējas ir dažādas – no skaidras naudas uzkrājumiem līdz investīcijām kriptovalūtās, kas pēdējos gados piedzīvojušas strauju attīstību. Būtiski gan ņemt vērā, ka viena no pasaules lielākajām ekonomikām – Ķīna – īsteno aktīvu vēršanos pret kriptovalūtām, rezultātā Bitcoin vērtība nesen kritās par 30%, sarūkot līdz 30 000 dolāru.

Lai gan Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas redzeslokā vairākkārt nonākuši darījumi, kuros personas, iespējams, krāpjas ar kriptovalūtām, cilvēki joprojām aktīvi interesējas par iespējām veikt investīcijas kriptovalūtās. Tās ienāk arī tradicionālajā finanšu sistēmā.

Kriptovalūtu (Bitcoin, Ether, Ripple, Tron un Eos) emitēšana un apgrozība Latvijā netiek regulēta, taču krāpnieki turpina reklamēt ieguldījumus kriptovalūtās internetā, izmantojot pazīstamu personu vai licencētu uzņēmumu nosaukumus un attēlus. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kādēļ pret šo noguldījumu veidu tik aktīvi vēršas Ķīna, kas nesen publiski paziņojusi, ka kriptovalūtas nav izmantojamas tirgos, jo tās nav reālas, kā arī piebildusi, ka uzņēmumiem nav atļauts izmantot kriptovalūtas, lai noteiktu cenu dažādām precēm un pakalpojumiem. Turklāt nedz teorētiķi, nedz praktiskie pētnieki nespēj paskaidrot šo valūtu segumu un tuvākajā nākotnē diez vai to spēs, turpretī tradicionālajiem valūtu veidiem ir zelta vai cita veida segums. 

Mākoņi, kas sabiezē virs kriptovalūtu galvas, mudina domāt, ka papildu brīvos līdzekļus drošāk ir uzkrāt citus veidos. Skaidras naudas uzkrājumi, kas tiek glabāti mājoklī, nav XXI gadsimtam pats atbilstošākais veids. Tas būtu otrs grāvis, raugoties no kriptovalūtu puses, tāpēc ieteicamākais noteikti būs t. s. zelta vidusceļš.

Cilvēkiem, kas vēlas noguldīt, neuzņemoties īpašas saistības vai gadījumos, kad šobrīd pieejamie brīvie līdzekļi neveido pārāk lielu summu, noderēs termiņnoguldījumi. Termiņnoguldījumu pakalpojumu Latvijā piedāvā daudzas bankas. Izvēloties piemērotāko, noteikti jāizvērtē – kādi ir minimālie un maksimālie noguldījumu termiņi, kādi ir procentu izmaksāšanas nosacījumi un, protams, kādas ir noguldījumu likmes. Tieši noguldījumus likmes dažādām bankām ir ļoti atšķirīgas.

Atšķirībā no kriptovalūtām vai naudas glabāšanas zeķē bankas pakalpojums sniedz drošības garantiju. Noguldījumu garantiju likums nosaka, ka ikvienam klientam ir garantēta atlīdzība noguldījumiem līdz 100 000 eiro apmērā vienai personai. Naudas uzglabāšana bankā palīdzēs izvairīties arī no spontāniem un nepārdomātiem pirkumiem. Protams, jāpatur prātā, ka naudas vērtībai iespējamas svārstības, tomēr Eiropas Savienības valūtas sistēma ir samērā stabila. Eiro vai dolāra svārstības nekad nesasniegs to līmeni, kāds ir kriptovalūtu svārstībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses