Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mērķiem jābūt ambicioziem

Mūsdienu pasaulē valstis meklē savu atšķirīgo un īpašo lietu, ar ko varētu izcelties un kas varētu būt investoru piesaistes instruments, kā arī ekonomikas virzītājspēks. Piemēram, Šveici mēs pazīstam kā finanšu centru, bet Vācija ir ražošanas lielvalsts. Latvijai ir iespēja būt par vietu, kurā rodas un pulcējas talanti – labumu un vērtību radītāji.

Ja mēs spēsim piesaistīt talantīgus, radošus un enerģiskus cilvēkus, viņi būs tie, kas radīs nākotnes ekonomiku, nākotnes uzņēmējdarbību un arī dažādas vērtības – mākslu, sportu, izklaidi. Taču ir nepieciešami labvēlīgi apstākļi tam, lai šie talanti spētu gan attīstīties, gan atrast motivāciju un atbalstu, lai darbotos. 

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas mūsu valsts attīstības plāniem ir trūcis drosmīgu ambīciju. Esam plūduši pa straumi, iestājušies dažādās organizācijās un vienkārši eksistējuši. Bet pašapziņas un ambīciju sasniegt lielus mērķus nekad tā īsti nav bijis. Tāpēc jaunajai valdībai, [kura darbu sāks pēc 14. Saeimas vēlēšanām] nepieciešams noteikt drosmīgus nākotnes mērķus, lai līdz 2030. gadam Latvija varētu būt starp desmit Eiropas valstīm ar visaugstāko labklājības līmeni.

Lai sasniegtu drosmīgos mērķus, nepieciešams īpaši koncentrēties uz eksporta un produktivitātes kāpināšanu. Politiķiem sadarbībā ar uzņēmēju organizācijām jāizveido daudz jaudīgāki instrumenti, kas veicinātu eksporta palielināšanos, jo eksportējošie uzņēmumi ir tie, kas piesaista naudu no ārpuses, palīdz radīt papildu līdzekļus lokālajiem uzņēmējiem un tiem ir liela nozīme ekonomikas attīstībā. Tāpat jādomā par produktivitātes pieaugumu, kas nozīmē – radītajām lietām un pakalpojumiem jābūt ar augstu pievienoto vērtību. Viena no lietām, kas palīdzētu šos mērķus piepildīt, ir publiskā sektora dinamiskāka darbība un ātrāka reakcija, nevelkot garumā procesus un netērējot laiku garām sarakstēm situācijās, kad lēmumiem jābūt ātriem, lai nepalaistu garām radušās iespējas un pieejamās investīcijas. Vienlaikus politiķiem jādomā par tēriņu racionalitāti un gudru naudas investēšanu, lai no dažādiem projektiem, kuros tiek ieguldīti publiskie līdzekļi, būtu arī maksimāla atdeve. 

Tautsaimniecības un ekonomikas mērķus Latvijā varēs sasniegt tad, kad politiķi koncentrēsies uz līdzekļu radīšanu, nevis pārdali, un domās nevis par to, kā atņemt vienam, lai iedotu otram, bet kā radīt, lai pietiktu visiem.

Īstenojot atbilstošu politiku un pieņemot gudrākus lēmumus, nākamajai valdībai ir visas iespējas straujāk virzīt mūsu valsts ekonomikas attīstību atbilstoši mūsdienu mainīgo apstākļu dinamikai, lai motivētu talantīgos cilvēkus darboties, lai radītu labvēlīgus apstākļus eksporta un produktivitātes pieaugumam un galu galā – lai piepildītu ambiciozos mērķus par Latviju kā vienu no Eiropas labklājības valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses