Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Prasmes, nevis profesija

Karjeras izvēle jauniešiem mūsdienās ir gana izaicinošs jautājums – lai gan iespēju ir ļoti daudz, vienlaikus nereti trūkst padziļinātas informācijas.

Jaunieši lielākoties labi pārzina tikai vecāku, kā arī tuvāko radu un draugu profesijas, tāpēc lieti noder karjeras konsultācijas, kas palīdz izzināt ne tikai dažādas profesijas, bet arī katram skolēnam apzināties savas intereses un stiprās puses.

Mūsdienās karjeras konsultācijām jābūt krietni agrāk, nevis tikai 9. klasē. Par šiem jautājumiem mērķtiecīgi un pakāpeniski jārunā jau no sākumskolas, palīdzot bērnam apzināties savas stiprās puses, attīstīt zināšanas interesējošā jomā un saprast, kā ir iekārtots darba tirgus. Ar to, ka bērni un jaunieši spēj atrast nozares, kas viņus interesē, diemžēl vēl ir par maz; vienlaikus svarīgi ir arī saprast, kā atrast savu vietu darba tirgū un kā būt konkurētspējīgam. Jaunieši mūsdienās arvien labāk apzinās, ka šobrīd jākonkurē globālajā darba tirgū. 

Lai nākotnē veiksmīgi attīstītu karjeru, jādomā nevis profesiju ietvaros, bet prasmju un kompetenču ietvaros. Darba tirgus strauji mainās – dažas profesijas izzūd, citas rodas vietā, bet vēl citas mainās tehnoloģiju ietekmē. Ikdienā cenšamies sniegt skolēniem iespējas tikties ar dažādu nozaru un profesiju pārstāvjiem, kā arī kopīgi analizējam dažādus diskusiju raidījumus, Latvijas Darba devēju konfederācijas paziņojumus un tamlīdzīgu informāciju. Tas palīdz iepazīt ne tikai dažādas nozares, bet arī izzināt, kā veidots darba tirgus un kā tas mainās. Ne tikai karjeras konsultanti, bet arī mācību priekšmetu skolotāji savās stundās strādā ar karjeras jautājumiem, kas ir būtiska kompetenču izglītības sastāvdaļa.

Mūsdienās pedagogiem un karjeras konsultantiem patiesībā ir pieejami ļoti dažādi instrumenti, lai profesiju iepazīšanu padarītu jauniešiem saistošu. Ir iespējamas tiešsaistes un klātienes nodarbības, tikšanās ar nozaru profesionāļiem, kā arī ekskursijas uz dažādiem uzņēmumiem un iestādēm. Liela nozīme ir arī individuālām konsultācijām – padziļinātām sarunām, kuru laikā var atklāt, kuras ir tās jomas un nozares, kas liek iemirdzēties katra skolēna acīm. Jāpiezīmē, ka būtiska loma ir arī Valsts izglītības attīstības aģentūrai, kas uztur nacionālo izglītības iespēju datubāzi, kā arī mājaslapu Profesijupasaule.lv, kuru jaunieši aktīvi izmanto. Arī Valmieras Attīstības aģentūra izveidojusi ļoti vērtīgus karjeras materiālus, kurus var izmantot gan pedagogi, gan skolēni. 

Runājot par atbalstu piemērotākā profesijas virziena izvēlē, gan skolotājiem, gan vecākiem der atcerēties, ka mūsu uzdevums nav izdarīt izvēli jaunieša vietā, bet gan parādīt dažādās iespējas. Izvēle jāizdara pašiem jauniešiem. Tas nozīmē, ka reizēm mums jāļauj jauniešiem arī kļūdīties un pašiem saprast, ka "tas nav mans". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses