Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Var pārdot vai izīrēt

Precēti pāri nereti izvēlas ņemt hipotekāro kredītu kopā kā līdzaizņēmēji, lai varētu saņemt lielāku aizdevumu. Taču gadījumā, ja pāris pieņem lēmumu šķirties, bieži rodas nesaprašanās par to, ko iesākt ar vēl neatmaksāto mājokļa kredītu.

Laulības šķiršana negroza un neizbeidz kredīta līgumu, un abi laulātie, ja bijuši līdzaizņēmēji vai viens aizņēmējs, otrs – galvinieks, joprojām ir atbildīgi par kredīta atmaksu. Šķiroties kredītsaistības netiek automātiski sadalītas, turklāt pastāv daudz nianšu, kas var ietekmēt to, kā tiek dalīts hipotekārais kredīts vai īpašums, tāpēc pārim jādodas uz banku, lai vienotos par visiem pieņemamu risinājumu.

Šķiršanās situācijā īpašuma liktenis var būt atkarīgs no tā, kā tas ir noformēts. Ja īpašums ir viena bijušā laulātā atsevišķā manta, tad tas paliek tam laulātajam, uz kura vārda ir noformēts, kopā ar bankas hipotēku, kas reģistrēta uz īpašumu kā kredītsaistību nodrošinājums. Pārim būtu jāvienojas, kurš pēc laulības šķiršanas būs atbildīgs par kredītsaistībām, un, ja tas atšķiras no jau noslēgtajiem līgumiem ar banku, tad jāpanāk attiecīga vienošanās arī ar banku. Savukārt, ja īpašums iegādāts laulības laikā un ir kopmanta, pārim šķiroties jāvienojas par tā sadalīšanu. Ja bijušie laulātie nevar vienoties par to, kuram īpašums paliek, mantas sadali risina tiesas ceļā. Ja katra laulātā ieguldījumu nevar precīzi noteikt un pierādīt, tad manta tiek dalīta vienlīdzīgās daļās un katram paliek puse no tās. Savukārt par kredītsaistību turpmāko izpildi tāpat kā pirmajā gadījumā ir jāvienojas ar banku.

Viens no svarīgākajiem lēmumiem ir izlemt, ko darīt ar kopīgo īpašumu, piemēram, to pārdot vai vienoties, ka īpašums paliek vienam no bijušajiem laulātajiem. Ja puses vienojas, ka īpašums paliek vienam no bijušajiem laulātajiem, vispirms ir jāpārliecinās par viņa spēju uzņemties kredītsaistības – vai kredītu, kas līdz šim maksāts divatā, būs pa spēkam samaksāt arī vienatnē. Ja tas rada grūtības, iespējams meklēt risinājumus, piemēram, piesaistīt citu līdzmaksātāju vai arī pagarināt kredīta nomaksas termiņu. Laulātajam, kuram paliek īpašums, būtu korekti kompensēt otrai pusei jau iemaksāto daļu naudā vai kādā citā formā, piemēram, piedāvājot automašīnu, vasarnīcu vai citu mantisku kompensāciju.

Ja neviens no bijušajiem laulātajiem nevēlas vai nevar saglabāt īpašumu un kredītsaistības, tad risinājums var būt īpašuma pārdošana un kredīta dzēšana. Šajā procesā iegūto starpību abas puses var sadalīt savā starpā.

Ja bijušie laulātie nevēlas pārdot īpašumu, tomēr kredītsaistību izpilde rada sarežģījumus vai arī ja neviens no bijušajiem laulātajiem vairs nevēlas uzturēties šajā īpašumā, tad šo īpašumu var izīrēt, lai tādējādi gūtu ienākumus hipotekārā kredīta atmaksai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses