Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vecāku un skolas atbildība

Ikgadējais Latvijā veiktais SEB bankas pētījums rāda, ka jaunieši naudu sāk krāt arvien agrāk – gandrīz puse jauniešu uzkrājumus sāk veidot jau vidusskolā vai pat vēl agrāk, un gados jauno krājēju skaits aizvien palielinās. Taču finanšu pratība ir daudz kas vairāk par taupīšanu. Tā ietver finanšu zināšanu un izpratnes kopumu, kas ikdienā palīdz pieņemt ilgtspējīgus finanšu lēmumus. Īsāk sakot, finanšu pratība ir spēja izprast naudas vērtību un saprātīgi tērēt naudu

Tā kā ne visiem bērniem ir vienādi apstākļi, lai mājās apgūtu ilgtspējīgu finanšu pārvaldību, izglītības iestādēm ir pienākums nodrošināt pamatzināšanu līmeni. Tomēr tieši vecāki bērniem ir pirmais piemērs tam, kā rīkoties ar naudu.

Katrs pieaugušais var individuāli izlemt, kad savus bērnus iepazīstināt ar naudu un sākt attīstīt viņu personīgās finanšu prasmes, tomēr svarīgi vienmēr ievērot kādu zelta likumu – nauda ģimenē nedrīkst būt tabu tēma, un bērniem jau no mazotnes ir jāsaprot, kāpēc tā ir vajadzīga un kā ar to pareizi rīkoties. Pieaugušie, atcerieties, ka bērni jūs vēro, tāpēc ir svarīgi rādīt labu piemēru!

Latvijā bērniem personīgais konts un tam piesaistīta maksājumu karte ir pieejama jau no septiņu gadu vecuma, un ar katru gadu šo opciju izmanto aizvien vairāk ģimeņu. Arī skolās aizvien biežāk pieņem kartes, tāpēc tās kļūst par ierastu veidu, kā norēķināties par pusdienām, un tas ir ērtāk un drošāk ne tikai bērniem, bet arī vecākiem.

Pēc SEB bankas datiem, visbiežāk pirmā norēķinu karte bērniem Latvijā tiek noformēta, kad viņi sasniedz 12 gadu vecumu. Igaunijā pie pirmās kartes bērni tiek ātrāk – vidēji desmit gadu vecumā, bet Lietuvā vēlāk – sasniedzot 14 gadu. Visā Baltijā bērnu pirkumi ir salīdzinoši nelieli – ap 70% gadījumu mēnesī iztērētā kopējā summa nepārsniedz 50 eiro. Jauni bankas klienti Latvijā ar karti apmaksā vidēji sešus pirkumus mēnesī un vidējā pirkuma summa ir nedaudz lielāka par sešiem eiro.

Internetbanka vai mobilā lietotne ir ļoti labs praktisks instruments, kā mācīt bērniem finanšu pratību, un, norēķinoties ar karti, bērni var patstāvīgi pārvaldīt sev pieejamos līdzekļus, piemēram, pēc pirkuma apmaksas pārbaudīt konta atlikumu, kā arī izvērtēt, cik daudz naudas un par ko viņi šajā mēnesī jau ir iztērējuši. Karte samazina risku pazaudēt naudu vai veikalā aizmirst paņemt atlikumu, turklāt vecāki jebkurā laikā var ātri un bez maksas bērnam pārskaitīt kabatas naudu.

Vēl viena internetbankas, kā arī mobilās lietotnes priekšrocība ir darījumu izraksti. Vienojoties ar bērnu, cik lielu daļu no ienākumiem viņš plāno tērēt ikdienas vajadzībām un cik – krāt, pēc mēneša vai cita norunāta laika kopīgi varat pārrunāt, kā izdevies plānu ievērot, kuri izdevumi bijuši lieki un cik daudz bērns būtu varējis ietaupīt, ja tos nebūtu veicis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses