Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skrivanek Baltic aicina uz Valodas policijas pētījuma par Latvijas lielāko pilsētu vadītāju publiskās runas paradumiem prezentāciju

Šogad, 17. februārī, plkst. 10.00 Rīgā, Kaņepes kultūras centra Zilajā zālē (Skolas ielā 15, 1. stāvā), valodu uzņēmums Skrivanek Baltic prezentēs jaunāko "Valodas policijas" pētījumu, kurā analizēta Latvijas 14 lielāko pašvaldību vadītāju latviešu valodas kultūra un tās publiskā lietojuma paradumi.

Projekta pamatā ir pārliecība, ka ikviens, kurš publiski pauž savas domas un viedokli, ietekmē latviešu valodas kvalitāti un lietojumu sabiedrībā, tādēļ populāru cilvēku valodas kultūrai vajadzētu būt izkoptai un pilnveidotai, lai tā kā paraugs spētu ietekmēt pārējās sabiedrības daļas valodas un runas ieradumus. Starptautiskais valodu uzņēmums Skrivanek Baltic un Latvijā atzīti valodas eksperti jau otro gadu pēc kārtas vienojas projektā Valodas policija, lai turpinātu mudināt sabiedrību pilnveidot latviešu valodas iemaņas.

"Projekta Valodas policija mērķis nav likt atzīmes, kādu izcelt vai nopelt. Nevēlamies aizskart, aizrādīt vai ko pierādīt. Mūsu virsmērķis ir rosināt diskusiju un veicināt interesi par latviešu valodas kultūru, parādīt, kā valodu izkopt un pilnveidot. Ir būtiski, lai ikviens no mums apzinās, ka latviešu valoda ir unikāla un tās lietojums ir nozīmīgs kultūras saglabāšanai un pilnveidei," stāsta Skrivanek Baltic direktors un valodu eksperts Vasilijs Ragačevičs.

Pirmajā pētījuma posmā, 2013. gada nogalē, eksperti analizēja desmit Latvijas Republikas 11. Saeimas deputātu runas kultūru. Pētījuma rezultāti liecināja, ka kopumā vērtētie deputāti lieto izteiksmīgus valodas līdzekļus, taču viņu valodai ir raksturīgas sarežģītas teikuma konstrukcijas un piesārņojums ar parazītvārdiem un žargonismiem. Par visstiprāko oratoru eksperti atzina Valdi Zatleru, savukārt augstāko gramatikas zināšanu vērtējumu saņēma tagadējā Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un partijas Vienotība deputāts Atis Lejiņš. Viņu publiskās runas demonstrē, ka politiķi māk lietot pareizas vārdu morfoloģiskās formas, kā arī ievēro sintakses pamatprincipus.

Otrajā posmā projekta Valodas policija mērķis bija noskaidrot, kā runā Latvijas pašvaldībās, tādēļ 2014. gada nogalē un 2015. gada sākumā tika veikts pētījums par Latvijas 14 lielāko pilsētu vadītāju publisko runu un valodas kultūru. Lai to paveiktu, tika izmantoti publiski pieejamie videomateriāli, kuros pilsētu vadītāji pauž viedokli par jautājumiem, kas saistīti ar viņu darbu pašvaldībā, tostarp arī par neoficiālām tēmām. Analizēto personu starpā ir Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Aivars Lembergs (Ventspils), Artūrs Mangulis (Ogre), Jānis Rozenbergs (Cēsis), Inga Bērziņa (Kuldīga) un citi. Pašvaldību vadītāju runas prasmes tika vērtētas pēc četriem kritērijiem: valodas kultūra, gramatika, valodas stils un oratora prasmes.

"Manuprāt, jebkuram politiķim neatkarīgi no tā, vai viņa darba diena aizrit Jēkaba ielā vai kādā no skaistajām Latvijas pilsētām, jādomā par to, kā viņš runā un kā viņu uztver klausītāji," saka valodu eksperte un Skrivanek Baltic valdes locekle Aiga Veckalne.

Eksperti konstatējuši, ka pašvaldību vadītāju runā biežāk vērojama krievu valodas ietekme, kas ir nozīmīga atšķirība no Latvijas Republikas Saeimas deputātiem iepriekšējā pētījumā, kuru valodā vairāk bija novērojama angļu valodas ietekme. "Pilsētu vadītāju runa var atspoguļot problēmu, kas raksturīga sabiedrībā lietotajā valodā kopumā, proti, mēs aizraujamies ar "vampīrvārdiem", kas ir ienākuši no citas valodas un agresīvi uzsūc savus konkurentus – latviskas cilmes vārdus vai pat veselu vārdu gammu. Manuprāt, par to mums būtu jāsatraucas visvairāk, jo, ja lietojam "vampīrvārdus", mēs samazinām savas izteiksmes iespējas un arī netieši apdraudam latviešu valodas vārdu krājumu, valodas daudzveidību," spriež Valodas policijas eksperts Juris Baldunčiks.

Nākamnedēļ preses konferences laikā tiks atklāti galvenie pētījuma rezultāti, apbalvoti trīs labākie runātāji, kuru valoda, pēc ekspertu domām, ir visvairāk izkopta, kā arī tiks izvirzīti priekšlikumi latviešu valodas lietojuma uzlabošanai.

Preses konferencē piedalīsies:

Vasilijs Ragačevičs, valodu eksperts un Skrivanek Baltic direktors;
Aiga Veckalne
, valodu eksperte un Skrivanek Baltic valdes locekle;
Juris Baldunčiks,
valodu eksperts, LZA Terminoloģijas komisijas priekšsēdētājs;
Agnese Birnbauma-Eglīte
, Skrivanek Baltic mārketinga direktore.

Par Skrivanek Baltic:

Starptautiskais valodu uzņēmums Skrivanek Baltic ir viens no lielākajiem valodu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā. Skrivanek Baltic ir starptautiskā uzņēmuma Skrivanek Grupa daļa, kas nodrošina kvalitatīvus tulkojumus un valodu mācības.


Top komentāri

!
!
Vārdam "policija" ir negatīva pieskaņa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi