Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziņas

Kā Latvija var izkļūt no “vidējo ienākumu slazda”

Šogad aprit 20 gadi kopš Latvijas pievienošanās ES. Šajā laikā mums ir izdevies spert nozīmīgus soļus “rietumu” dzīves līmeņa virzienā, taču joprojām esam tālu no attīstītākajām ES valstīm. Turklāt, turpinot pašreizējo ekonomisko politiku, ko es sauktu par “stabilizācijas politiku”, mēs riskējam, ka nekad tās nesasniegsim.

Šogad – gausa izaugsme © DIENA

Divi uz Krievijas izraisītā kara Ukrainā fona aizvadītie gadi Latvijas ekonomikā pagājuši stagnācijas zīmē. Pērnā gada nogalē gan ekonomika ievērojami sasparojās, tomēr lielu cerību uz straujas izaugsmes turpināšanos nav.

Lai būtu vēl vairāk viesu © DIENA

Cilvēku plūsma jebkurai pilsētai ir vitāla nepieciešamība, lai veicinātu ekonomikas un konkurētspējas izaugsmi. Liepāja ir valstspilsēta, kuru apmeklē ļoti daudz tūristu.

Uzņēmējdarbība Vecrīgā būs? © DIENA

Vecrīgas potenciāls nav izsmelts, un ir pāragri norakstīt Rīgas senāko daļu kā nepiemērotu vietu biznesam. Vecrīga ir un būs nozīmīga Latvijas vēstures un kultūras kontekstā, un tai ir visas iespējas atgūt sev pienākošos vietu arī uzņēmējdarbības vidē.

Sākt ar dažiem eiro © DIENA

Krāšanas motivācija, mērķi un ieradumi mēdz būt dažādi un dažkārt – visai inovatīvi. Piemēram, ir cilvēki, kuri ik mēnesi atlicina tādu summu, kas atbilst mēneša augstākajai (vai ziemā – zemākajai) temperatūrai. Ja pagājušajā gadā kāds praktizēja šādu krāšanas pieeju, tad Ziemassvētku dāvanām būtu iespējams atlicināt ap 300 eiro.

Autobusi uz zaļā ceļa © DIENA

Eiropas Savienība (ES) ir izvirzījusi mērķi līdz 2050. gadam Eiropu padarīt klimatneitrālu, tomēr patlaban nav plāna, kā atbalstīt tālsatiksmes autobusus pārejā uz oglekļneitrāliem risinājumiem.

Turpinot paplašināšanos Baltijā, pērn Grenardi Group apgrozījums palielinājās par 40%

AS Grenardi Group (turpmāk – Grenardi Group), vadošais juvelierizstrādājumu veikalu tīkls Baltijā, pērn turpināja paplašināties Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ar GRENARDI un GIVEN veikalu zīmoliem. Līdz ar 11 jaunu tirdzniecības vietu atvēršanu pērnajā gadā, Grenardi Group Baltijas valstīs pašlaik ir 82 veikali. 2023. gadā Grenardi Group mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 40%, liecina neauditētie konsolidētie finanšu rezultāti. Pieaugumu veicināja mazumtirdzniecības tīkla paplašināšanās, pārdošanas apjoma pieaugums esošajā veikalu tīklā un GRENARDI iegāde.

Vidi ietekmē arī internets © DIENA

Eiropā 2022. gadā bija aptuveni 2,7 miljardi tā dēvētā lietu interneta savienojumu, to vidū, piemēram, dažādas valkājamas ierīces, viedās mājas aprīkojuma elementi, drošības sistēmas, termostati un viedā transporta risinājumi.