Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
  • Avots: abiem.lv, manaoga.lv
  • 2. oktobris, 2018, 9:38

Melu tvertne: Toksiskie un dzīvību glābjošie ķiploki

Portālā abiem.lv pārpublicētā viltus ziņa par toksiskiem ķiplokiem ceļo pa interneta vietnēm jau vairākus gadus. Ziņa veidota, lai ar šokējošu saturu piesaistītu lasītājus. PVD uzskaita drošības mehānismu, kas nepieļautu kaitīgu ķiploku nonākšanu veikalos. Savukārt portālā manaoga.lv publicēts raksts par to kā ķiploku putra ar ūdeni spēj ārstēt gandrīz jebkuru slimību.

Ziņas pārpublicētas saglabājot oriģinālo rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika

Nepērciet un neēdiet šo ķiploku! Lūk, kas izrādījās.... (abiem.lv)

Līdz pat šim brīdim daudzi pat nenojauš, ka ķiploks, ko mēs iegādājāmies lielveikalā,lielākajā daļā gadījumu ir atvests no Ķīnas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji norāda, ka šogad Latvijā ievestas trīs ķiploku kravas. 

Tā nebūtu nekāda lielā problēma, ja ķiploks, kas radīts Ķīnā, nebūtu toksisks. Ķīnas ražotāji izmanto aizliegtus pesticīdus, lai paaugstinātu ražu, bet tiem var būt graujošas sekas uz veselību. Turklāt, lai palielinātu uzglabāšanas termiņu un iegūtu labāku izskatu, ķiploka galviņas tiek iepriekš izmērcētas.... hlora šķīdumā. Tieši tāpēc tās tik skaistu un garšīgi izskatās veikalu plauktos. Tā kā labāk izsvītrot Ķīnas dārzeni no savas ēdienkartes.

Par produktu kontroli skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere: "Jebkura pārtikas krava, kas no trešās valsts tiek ievesta Eiropas Savienībā, uz robežas tiek pārbaudīta. Katrai šādai kravai tiek veikts riska novērtējums, pārbaudīti pavaddokumenti un, ja nepieciešams, ņemti paraugi laboratoriskajai izmeklēšanai."

PVD skaidro, ka Latvijas robežkontroles punktos uz Eiropas Savienības ārējās robežas kontroli veic Pārtikas un veterinārais dienests. Arī visas trīs kravas, kas šogad ievestas no Ķīnas ir pārbaudītas.

{{banner}}

Bet iesākumā ir jāiemācās atšķirt toksisko, Ķīnā audzēto ķiploku.

Lūk, kas jums ir jāzina, ja taisāties pirkt ķiploku.

Ķiploks, kas izaudzēts bez pesticīdiem, ir daudz garšīgāks par Ķīnā audzēto. Asā un dedzinošā garša liecina par to, ka jūs esat iegādājies labas kvalitātes produktu.

Meistere skaidro, ka Eiropas Savienībā arī darbojas  ātrā brīdināšanas sistēma, kurā ar informāciju apmainās dalībvalstu pārtikas uzraugi.  "Pēdējo astoņu gadu laikā šajā sistēmā, kurā ik dienu tiek publicēti desmitiem ziņojumu, ir bijis tikai viens ziņojums, kas attiecas uz Ķīnas izcelsmes ķiplokiem. 2015. gadā viena no dalībvalstīm ziņoja par svaigu ķiploku ziedkātos konstatētu pesticīdu – procimidonu," norāda PVD pārstāve. 

Ja ķiplokam nav noņemts stumbrs un saknes, tad ķiplokam ir jābūt labam. Ķīnas fermeri bieži nogriež saknes un stumbru, lai samazinātu ķiploka svaru un ieekonomētu uz transportēšanas izmaksām.

ASV balstītā faktu pārbaudes vietnes Snopes skaidro, ka mīts par ķīniešu ķiplokiem un ka tos var atpazīt pēc stumbra neesamības nāk no kāda sociālo mediju pseido veselības padomu sniedzēja Deivida Volfa 2015.gada publikācijas. Tajā arī viņš, izmantojot ilustratīvu attēlu ar fermeri Āzijā, kurš migloja rīsu lauku, brīdināja par toksiskiem ķiplokiem. Kopš tā laika šo mītu ir izplatījušas neskaitāmas viltus ziņu vietnes un blogi. Snopes norāda, ka ASV audzēto ķiploku, pamatojoties ar stumbra esamību, nevar atšķirt no citviet audzētā, jo nav ierobežojumu, kas neļautu fermeriem citviet pasaulē nogriezt sīpoliem saknes un stumbrus. 

Ķiploks no Ķīnas ir vieglāks par mūsu pašu produktu. Toksisko vielu iedarbības dēļ audzēšanas procesā un karstās apstrādes dēļ ķiploks var palikt zaļš vai arī zils. Nobeigumā atzīmēsim, ka labākais veids, kā izmantot visas ķiploka īpašības, ir to iegādāties no vietējiem fermeriem.

---

ĶIPLOKI UN ŪDENS IZGLĀBA MANI NO DAUDZĀM SLIMĪBĀM. RECEPTE, KURU MAN IEDEVA VIENA TANTIŅA TIRGŪ (manaoga.lv)

Sākšu ar to, ka pēc 40 gadiem slimības sāka burtiski uzbrukt manam organismam. Es ļoti bieži un ātri piekusu, piepampa kājas, bieži mocīja nelabums, pat ja ēdu tikai putru kas bija vārīta bez piena, tikai uz ūdens. Vienmēr ir slikta pašsajūta un aizdusa bija mani sabiedrotie, ka patiesībā nav nekāds brīnums ar manu svaru 90 kg (augums 165 cm).

Nedz rakstā, nedz portālā nav norādīts autors. Nav minēts vai ziņa ir tulkota vai tā ir kāda vietējā autora pieredze. 

Turklāt bieži sāku manīt nepatīkamo skaņu ausīs, sāku sliktāk dzirdēt.
Tad sapratu, ka man traucē – pastāvīgs troksnis ausīs, kas pārtrūka uz īsu laiku, bet tad parādījās atkal. Briesmīgi sāpēja spranda un mugura no lielās sēdēšanas (es grāmatvedis) un nobeigumā “odziņa uz tortes” sāka bojāties redze. Nav nekāda brīnuma, ka man sākās depresijā, tuvinieki sāka ciest no manas mūžīgās rūkšanas, bet vīrs vispār mēdza uzkavēties darbā ilgāk, lai tikai nevajadzētu uzklausīt manus vaidus un sūdzības. Es jutos stulbi, bet pati ar sevi un savām problēmām netiku galā.

Reiz pirms Lieldienām aizgāju uz tirgu iepirkties, paķēru lielu grozu olām, gribēju nopirkt vairāk, lai pietiktu mīklai un arī būtu ko nokrāsot. Tad nu sapirku visu ko, pilnu grozu ar olām un knapi eju. Pie pašiem tirgus vārtiem stāvēja maza tantiņa un tirgojās ar ķiplokiem. Atcerējos, ka gribēju gaļa ķiploku mērce sacept, nodomāju, ka jānopērk, skat cik lielas, skaistas galviņas.

Tikai pieeju pie tantiņas, bet man acīs satumsa, bet galvā tāds troksnis, it kā ar āmuru sit. Gar acīm sametās melns un tikai dzelteni apļi mirgo.
Grozs ar olām no rokām izkrita, puse olu saplīsa, produkti no somas pabira.

Tikko kā atjēdzos, cilvēki paveda malā pie tās pašas tantiņas, viņa iedeva paostīt ožamo spirtu. Kā tik atjēdzos, uzreiz tantiņa ieteica man vecu recepti, ko jau daudzus gadus lieto pati, un jūtas ļoti labi. “Man, meitiņ bija vēl sliktāk kā tev. Domāju, ka jau uz to pasauli jādodas, bet labie cilvēki ieteica zāles. Lūk, tas ir mūsu glābiņš – parasti ķiploki!”. Un iedeva man tantiņa recepti, es sākumā protams neticēju, bet tomēr aiz izmisuma nolēmu pamēģināt. Un ko tad? Kursa vidū jau sāku justies labāk: pazuda aizdusa, tūskas, nelaba dūša, samazinājās arī troksnis ausīs. Kursa beigās, es ne tikai izārstējos, bet pat paliku tievāka. Troksnis ausīs bija pārgājis vispār, kļuvu pat jaunāka, un brīnumu, sāku atkal labi redzēt! Atgriezās ne tikai redze, bet arī lieliska pašsajūta. Enerģija, kā 20 gados.

Tiek izmantots mītos un tautas folklorā sastopamais "vecas tantiņas" tēls. Amerikāņu profesors Džozefs Kempbels savā senlaiku mītu dekonstrukcijas pētījumā "Varoņa ceļš" apraksta "tantiņas" tēlu. Tradicionāli pasākās un mītos varonis sava ceļā sākuma posmā sastop šo tēlu, tantiņa varonim dod padomu vai maģiskus priekšmetus, kas vēlāk tam palīdzēs piepildīt savu likti. 

Lūk, recepte:

Sasmalcināt 50 daiviņas ķiploka. Ķiploki jāņem, tikai mūsu mājas, ķīniešu neder! Ķiploku masā ieliet glāzi auksta, vārīta ūdens un noliek siltumā uz 3 diennaktīm. Es apklāju ar tīru drānu un viss. Pēc tam zāles izkāst caur plāno audumu un izspiest. Ķiploku putriņu izmest. Uzlējumu ielikt ledusskapī. Dzert pa 8-10 pilieniem uzlējuma, izšķīdinot tējkarotē auksta ūdens 3 reizes dienā.

Atkal parādās iepriekšējā ziņā minētais mīts par ķīniešu ķiploku kaitīgumu

Kā palīdz ķiploku uzlējums:

aterosklerozes, sirds un asinsvadu sistēmas slimību ārstēšana un prolakse
miokarda infarkta prolakse ,
organisma attīrīšana no tauku nogulsnēm,
vielmaiņas uzlabošana,
redzes atjaunošana,
organisma atjaunošanās.

Lai arī ķiplokā ir mangāns, B6 un C vitamīns un selēns, cilvēkam, kuram ir veselības problēmas, būtu nepieciešams vērsties pie ārsta. 

Ārstēšanas kursu var atkārtot pēc 5 gadiem.
To nedrīkst lietot cilvēkiem ar kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnu čūlām, un ar paaugstinātu skābi ķunģī.
Esiet veseli!

 


Redakcijas komentārs

Raivis Vilūns, Diena.lv žurnālists

Šī ziņa ir veidota, lai ar šokējošu, bet viegli uztveramu problēmu, piesaistītu pēc iespējas vairāk lasītāju. Uzmanību jāpievērš tam, ka materiāls ir sagatavots neprofesionāli, pretēji īstai ziņai, šeit nav nedz minēts informācijas avots, nedz iegūti skaidrojumi no pārtikas un veselības uzraudzības iestādēm. Tāpat ir izmantota vispārīga, nekonkrēta valoda - netiek minēti nedz ķiploku importa apjomi, nedz veikali, kuros tos iespējams iegādāties. Tāpat var norādīt, ka portāls kā informācijas avota norāda vietni: www.linkeni.info, kura šobrīd vairs nav pieejama. Izmantojot Google meklētāju, redzams, ka ziņa par ķīniešu "toksiskajiem" ķiplokiem pa internetu ceļo vismaz trīs gadus - neviena vietne nepiedāvā nekādus vērā ņemamus pierādījumus. Arī veselības un pārtikas uzraudzības organizācijas nav ziņojušas vai brīdinājušas par veselībai kaitīgu pesticīdu klātbūtni ķiplokos.

Arī otra ziņa, kas ir veltīta ķiploku spējai risināt lielu skaitu veselības problēmu, ir problēmas ar avotu norādīšanu. Informācija nav uzticama, ja tai nav skaidri norādīti avoti. Stāstā izmantoti neidentificēti mītiski tēli. Lai gan nevar noliegt, ka ķiplokā ir atrodami vitamīni un citas cilvēka veselībai svarīgas lietas, veselības problēmu gadījumā ieteicams vērsties pie ārsta.

Ziņu mērķis ir panākt, ka ar to dalās sociālo mediju lietotāji, dodot "klikšķus" (un reklāmas ienākumus), kā arī piesaistot jaunus sekotājus konkrētajai viltus ziņu vietnei.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli