Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
  • 8. janvāris, 2021, 16:34

Melu tvertne: Vakcīnas nogalina

Līdz ar jaunā koronavīrusa vakcīnu apstiprināšanu Rietumu valstīs un vakcinācijas sākumu strauji gan Latvijas, gan ārzemju viltus ziņu medijos izplatījās nepatiesi stāsti par cilvēkiem, kas, saņemot vakcīnu, smagi saslimuši, tikuši paralizēti vai pat gājuši bojā.

Pēc vakcīnas rodas smagas komplikācijas (facebook, mainampasauli.news)

Latvijas sociālajos medijos izplatījās ziņa, ka Austrumu slimnīcā medicīnas personālam pēc vakcinēšanas ar jauno Pfizer/BioNTech vakcīnu esot augsta temperatūru, nejūtīgas rokas un problēmas ar muguru. To izplatīja persona, kas apgalvoja, ka šo informāciju viņai uzticēja kāda cita persona. 

Tā nav patiesība. 

Austrumu slimnīcās pārstāvji Re:Baltica norādījuši, ka šī ziņa ir nepatiesa un slimnīcā vakcinētajiem ārstiem nav novērotas viltus ziņā aprakstītās komplikācijas. 

Vēl jo vairāk, slimnīcas valdes loceklis Haralds Plaudis 5. janvārī intervijā LTV raidījumā Rīta panorāma apgalvoja, ka mediķi un slimnīcas vadība "ļoti cerīgi" raugās uz vakcīnām, kas ārstus, medmāsas un citus darbiniekus pasargās no bīstamās slimības. Jāatgādina, ka slimība pasaulē inficējusi vismaz 88 miljonus un nonāvējusi teju divus miljonus cilvēku.

Tāpat svarīgs ir fakts, ka Facebook šo ziņu izplatīja persona, kas jau iepriekš regulāri ir dalījusies ar nepatiesiem un maldinošiem apgalvojumiem saistībā ar vīrusu, tā izraisīto slimību Covid-19 un vakcīnām. 

Šis apgalvojums tiek pasniegts bez jebkādiem pierādījumiem. Tāpat tiek izmantots klasisks viltus ziņu paņēmiens - atsaukties uz kādu citu, anonīmu personu. Tādējādi pats melu izplatītājs noveļ vainu no sevis un var apgalvot, ka tikai "dalās" ar informāciju.  

{{banner}}

 

Vakcīna nogalina cilvēkus, ES nomelno Krievijas vakcīnu (facebook, pravda.ru)

Sociālajos medijos iedzīvotāji aizvadītajās nedēļās ir dalījušies ar saitēm un viltus ziņu un propagandas avotiem, kuri apgalvo, ka Pfizer/BioNTech vakcīna ir izraisījusi iedzīvotāju nāves Islandē.

Tā ir patiesība, ka Islandē ir konstatēti trīs nāves gadījumi cilvēkiem, kuri saņēma vakcīnas, to apstiprina valsts Veselības ministrija. 

Tomēr, kā norāda Islandes Zaļu aģentūras vadītāja Rūna Hauksdotira Hvanberga, visi trīs pacienti bijuši veci cilvēki ar veselības problēmām. Aģentūras vadītāja norāda, ka ziņas par notikušo ir nodotas vakcīnas izstrādātajiem un Pasaules Veselības organizācijai, tomēr nav pierādījumu, ka vakcīna būtu izraisījusi nāvi. Kopumā no pieciem tūkstošiem vakcinēto pērnā gada izskaņā blakus efekti ir novēroti 16 gadījos. 10 gadījumos tie ir bijuši niecīgi. 

Šī ziņas izplatījuši ar Kremļa finansēti mediji, kuri apgalvo, ka pie nāvēm vainojama amerikāņu kompānija Pfizer

Pretēji tradicionālajiem vakcīnu pretinieku ziņojumiem, Krievijas izdevumi neapgalvo, ka visas vakcīnas ir sliktas. Tieši pretēji šajos stāstos tiek uzsvērts, ka šī konkrētā vakcīna ir bīstama, bet Krievijas izstrādātie medikamenti ir labi un droši. 

Savukārt portālā pravda.ru un citos izdevumos parādās Krievijas ārlietu ministrijas pārstāves Marijas Zaharovas paziņojumi, ka Eiropas Savienība izplata melu par Krievijas vakcīnām un ir iesaistījusies "vakcīnu karā."

Faktu pārbaudes projekts EUvsDisinfo vēsta, ka šādi vēstījumi arvien biežāk tiek publicēti Kremlim uzticīgajos izdevumos un to mērķis ir apgalvot, ka Eiropas Savienība un Rietumvalsts kritizē Krievijā izstrādāto vakcīnu tikai tādēļ, ka tā ir izstrādāta Krievijā. Proti, šādi tiek stiprināts ierastais arguments, ka Rietumi ir rusofobiski un akli iestājas pret jebkuru Krievijas darbību vai sasniegumu. 

Patiesībā ES valstis un medicīnas eksperti ir bijuši skeptiski pret Krievijas vakcīnu, jo informācija par tās drošību nebija iesniegta Pasaules Veselības organizācijā, kā arī nebija pabeigti trešās fāzes izmēģinājumi un tādējādi dati par to efektivitāti nebija pierādīti.

 

--

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Šīs ir klasiskas viltus ziņas par veselības jautājumiem. Melu tvertnē aizvadītajos gados publicēta virkne šādu un līdzīgu piemēru, kur, izmantojot sagrozītus faktus vai klaju nepatiesību, melu izplatītāji cenšas satraukt cilvēkus izmantojot veselības tēmu. Maldi par veselību ir populārākais viltus ziņu saturs un tās regulāri ap sevi rada lielu ažiotāžu. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

 

 

 



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli