Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
  • 18. decembris, 2020, 15:35

Melu tvertne: Eiropā aizliedz Ziemassvētkus

Nu jau par ikgadēju tradīciju dažādās ārzemju interneta vietnēs ir kļuvuši viltus ziņu raksti, kas stāsta par Eiropas valstu valdību, vai Eiropas Savienības, vai Eiropas Komisijas amatpersonu centieniem ierobežot Ziemassvētku svinības, ierobežot kristiešu simbolu izmantošanu vai aizliegumiem svētku laikā pilsētvidē uzstādīt izrotātas egles. Šie meli tradicionāli tiek sasaistīti ar anti-imigrācijas viedokļu izplatīšanu, jo pie aizliegumiem tiek vainoti musulmaņi vai citi ieceļotāji.

Birokrāti un musulmaņi grib iznīcināt Ziemassvētkus (anna-news.info, ukraina.ru)

Krievu valodā rakstošā vietne, kas regulāri dalās ar dažādām sazvērestības teorijām un citiem māņiem, publicējusi rakstu, kas cenšas sasaistīt šogad un aizvadītajos gados Eiropā notikušos traģiskos terora aktus ar "piekāpšanos" ieceļotāju, imigrantu un viesstrādnieku priekšā.

Rakstā aprakstīts kā Lielbritānijā it kā apsvērta iespēja neizmantot novēlējumu "Priecīgus Ziemassvētkus," bet gan "Sezonas svētkus" vai "Saulgriežus." Tāpat kā pierādījums Eiropas sabrukumam tiek izvirzīts apgalvojums, ka Vācijā skolēniem ir nevis "Ziemassvētkus brīvdienas," bet gan "Ziemas brīvlaiks." Savukārt Kremlim draudzīgās vietnes ukraina.ru rakstā paziņots, ka 40% vāciešu nesvinēs Ziemassvētkus, jo nevēlas saniknot musulmaņus. 

Jāmin, ka šādas statistikas vai datu nav. Tas ir izdomāts skaitlis. Portāls EUvsDisinfo raksta par 2018. gadā veiktu aptauju, kurā noskaidrots, ka apmēram 20% Vācijas iedzīvotāju nesvin Ziemassvētkus. Taču vairums no šiem bija jauni vīrieši vecumā no 18 līdz 30, kuri arī bieži vien uzskatīja, ka kāzas un citas ceremonijas ir lieka naudas tērēšana un ka dāvanas nav labs veids kā izrādīt jūtas. 

Šajā pašā aptaujā noskaidrots, ka tikai 20% no visām imigrantu ģimenēm sacīja, ka nesvin Ziemassvētkus. 

{{banner}}

Eiropas birokrāti Briselē grib aizstāt Ziemassvētku egli ar lielu LED dekorāciju, kas apzīmēs "Ziemas brīvdienas."

Faktu pārbaudes projekts EUvsDisinfo skaidro, ka šie apgalvojumi ir nepamatoti un atkārto klasisku, Kremļa finansētu izdevumu izmantotu naratīvu par Eiropas un Eiropas Savienības sabrukumu. Šajos rakstos tiek minēts, ka eiropiešu piekāpība ieceļotājiem ar citu reliģisko pārliecību apdraud kristiešu vērtības un ierastos svētkos. 

Tas viss tiek sasaistīts ar ekstrēmistu pastrādātiem terora aktiem. 

Šis ir klasisks veids kā atkārtojot neprecīzus, sagrozītus vai pilnīgi nepatiesus apgalvojumus, tiek uzkurināts naids vai dusmas pret imigrantiem. Propagandisti to dara ar mērķi vājināt ES iedzīvotāju saliedētību. 

Piemēram, Ziemassvētku egle Briselē, kura it kā aizstāta ar LED instalāciju, kā katru gadu, ir redzama pilsētas vēsturiskajā centrā. To var vērot arī tiešraidē: Egle

Tāpat parādās nu jau vismaz piecus gadus atkārtots stāsts par kādu Itālijas skolu, kurā direktors aizliedzis tradicionālo Ziemassvētku koncertu, nevēloties aizvainot citu reliģiju pārstāvjus

Lai gan šis stāts nu jau piecus gadus regulāri tiek atspēkots, viltus ziņu vietnes un propagandisti to turpina atkārtot. 

Šo stāstu 2015. gadā, kad Eiropā ļoti aktuāla tēma bija imigrācija, izmantoju itāļu labējo populistu partiju politiķi, lai demonstrētu, cik valstī "viss ir slikti." Tomēr patiesībā koncerts netika aizliegts, tieši pretēji papildu tradicionālajām koncertam skolas vadība bija plānojusi janvārī rīkot papildu koncertu, nesaistītu ar reliģiju, visiem skolas skolēniem.

Raksts vietnē anna-news.info tiek noslēgts ar frāzi: "Spriežot pēc globālistu domām, viss virzās pareizajā virzienā."

--

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Lai gan aizvadītajos gados imigrācijas jautājums ir izzudis no eiropiešu svarīgākajām bažām, dažādas viltus ziņu vietnes, populisti un propagandisti regulāri cenšas izmantot iespēju un atgādināt iedzīvotājiem par "draudiem." Šo ziņu autoriem nav svarīgi vai viņu teiktais atbilst patiesībai, vai nē. 

Augstāk minētie viltus ziņu materiāli un piemēri ir tikai daži no simtiem un tūkstošiem, kas dažādās valodās klejo apkārt pa internetu. 

Šajās ziņās tiek izmantoti viltoti fakti, nepatiesi dati un sagrozīti notikumi, lai piesaistītu uzmanību un kārtējo reizi šķeltu Eiropas iedzīvotājus. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

 



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli