Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
  • Avots: abiem.lv
  • 22. janvāris, 2019, 20:13

Melu tvertne: Spuldzes, kas apdraud veselību

Internetā atrodami neskaitāmi raksti, kuros paustas bažas par ekonomisko jeb kompakto fluorescences spuldžu nelabvēlīgo iedarbību uz cilvēka veselību. Piemēram, portāla abiem.lv rakstā apgalvots, ka darbinieki, kas caurām stundām strādā šādā apgaismojumā, ir pakļauti jebkādu audzēju veidošanās riskam. Savukārt portāla nra.lv senākā publikācijā teikts, ka šīs spuldzes var izraisīt migrēnu, nogurumu, krampjus, kā arī vēzi.

Ziņas pārpublicētas, saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika. 

Uzmanību! Ekonomiskās spuldzes nav nemaz tik labas, kā domājat!

Salīdzinoši nesen apgrozībā parādījās energoefektīvās spuldzes, un tās tiek uzskatītas par daudz labākām, salīdzinājumā ar parastajām: ilgāks darba mūžs, ekonomiskas, neuzkarst.

Daudzi nemaz nezina, ka ekonomiskās spuldzes mūsu veselībai ir ļoti kaitīgas. Tas viss tādēļ, ka tās ir ļoti savdabīgi veidotas: galveno gaismas padevi sniedz viela, kas zināma kā luminofors. Tā ir izklāta uz spuldzes iekšējās stikla daļas. 

Veselības inspekcijas (VI) mājaslapā atrodams Eiropas Komisijas viedoklis jautājumā par kompakto fluorescences lampu drošu un veselībai nekaitīgu izmantošanu

Britu dermatologu asociācija un Britu ādas aprūpes fonds informēja Eiropas Komisiju (EK), ka viņu rīcībā ir pierādījumi par enerģijas taupošās jeb kompaktās fluorescences spuldzes nelabvēlīgo iedarbību un nostājās pret kvēlspuldžu izņemšanu, kamēr nav izstrādātas metodes, kā pareizi novērtēt, vai šīs spuldzes ir nekaitīgas "gaismas jutīgiem" cilvēkiem.  EK saņēma sūdzības, ka ekonomiskās spuldzes var pasliktināt veselības stāvokli epilepsijas, migrēnas, kataraktas, ādas vēža u.c. slimību gadījumos.

EK lūdza, lai zinātniskā komiteja izvērtēt, vai sūdzības ir patiesas un, ja tās ir ticamas, tad noteikt, kuras spuldzes īpašības (t.i. gaismas viļņu garumi, lampu frekvence, elektromagnētisko lauku emisijas u.c.) ir saistītas ar nelabvēlīgajiem  efektiem un cik lielu daļu populācijas varētu skart. 

{{banner}}

Komiteja neatrada tiešus zinātniskus pierādījumus un datus par savstarpējo sakarību starp kompaktās fluorescences spuldzes iedarbību un slimību simptomiem. No visām kompaktās fluorescences spuldzes īpašībām tikai ultravioletā/zilā gaisma tika identificēta kā potenciāls riska faktors – pacientiem ar hronisko staru dermatītu un saules nātreni, kad  parādās uz gaismu jutīgi simptomi.

Izrēķinot  sliktākā gadījuma scenāriju, apmēram 250 000 (0,05% ) no Eiropas Savienības  populācijas varētu tikt saistīti ar kompaktās fluorescences spuldzes iespējamo iedarbības risku.

Parasti šīs spuldzes ir caurulītes vai spirāles formas. Ekonomisko spuldžu iekšpusē atrodas iepildīti dzīvsudraba tvaiki un inerta gāze - argons. Elektrības ietekmē dzīvsudraba tvaiki izdala ultravioletos starus, kas, savukārt, stimulē luminiscenci un gaismas izdali. 

Ekonomiskajām spuldzēm uzmanību pievērsa vācu profesors Diters Kuncs, kas veica virkni pētījumu un atklāja, ka spoža gaisma kaitē mūsu miegam, izraisot dažādus traucējumus.

Kuncs uzskata, ka ekonomiskās spuldzes sniedz negatīvu ietekmi uz visu organismu kopumā: "Bieža šādu spuldžu izmantošana var novest pie veselas virknes dažādu pataloģiju, sākot ar gremošanas trakta disfunkciju un beidzot ar sirds un asinsvadu slimībām, ieskaitot arī miokarda infarktu , psihiatriskas saslimšanas un depresiju."

Pats sliktākais ir tas, ka šo spuldžu ietekmei pakļauti darbinieki, kas caurām stundām strādā šādā apgaismojumā. Tādā veidā viņi ir pakļauti jebkādu audzēju veidošanās riskam.

EK zinātniskā komiteja vērsa uzmanību, ka dažas viena apvalka kompaktās fluorescences spuldzes  emitē ultravioleto starojumu (UVB un pat UVC), tādēļ ilgstoša iedarbība tuvā attālumā (mazākā par 20cm) var radīt starojuma iedarbības intensitāti, kas ir tuvu UV pieļaujamajām robežvērtībām darba vietās, lai aizsargātu strādniekus no ādas un tīklenes bojājumiem.

Komiteja uzskata, ka dubultā apvalka kompaktās fluorescences spuldzes lietošana  varētu ievērojami mazināt šo iedarbības risku.

Lieki pieminēt, ka šīs spuldzes izdala elektromagnētisko starojumu radiofrekvenču diapazonā. Tas ir vēl viens iemesls, lai nevajadzētu izmantot tās.

--

BRĪDINĀJUMS: Videi draudzīgās spuldzes varot izraisīt migrēnu un vēzi

Kopš izgudrotas elektroenerģiju taupošās spuldzes, neskaitāmi cilvēki visā pasaulē aizstāj "vecās paaudzes" spuldzes ar jaunajām, kuras ir arī videi draudzīgākas. Tomēr jaunākie pētījumi atklājuši, ka nav labuma bez ļaunuma- šīs jaunās paaudzes spuldzes esot ārkārtīgi kaitīgas cilvēka organismam.

Jaunākie pētījumi par šīm spuldzītēm esot bijuši tik šokējoši, ka Amerikas Savienoto valstu vides aizsardzības aģentūra pat izlaidusi veselu protokolu par to kā rīkoties, ja šī "jaunās paaudzes" spuldze saplīst.

Izrādās, šīs spuldzītes ir ļoti toksiskas. Ja tās tiek sasistas telpā, gaiss tiek piesārņots ar dzīvsudrabu daudzumā, kas 20 reižu pārsniedz maksimālo pieļaujamo dzīvsudraba koncentrāciju gaisā (dzīvsudrabs ir ārkārtīgi toksisks un īpaši bīstams bērniem un grūtniecēm, jo ietekmē gan imūnsistēmu, gan reproduktīvo sistēmu).

Eksperti vairākkārt medijiem norādījuši, ka dzīvsudraba koncentrācija ekonomiskajās spuldzēs esot minimāla, tāpēc saplīšanas gadījumā nav cilvēka veselībai bīstama. Tomēr ekonomiskās spuldzes ietilpst videi kaitīgo preču kategorijā, tāpēc tās nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem. Ja spuldze saplīst, tad telpa ir kārtīgi jāizvēdina un jāsavāc lauskas. Tīrīšanas procesa laikā ir jāuzvelk cimdus.

Izpētīts, ka šīs spuldzes varot izraisīt arī krampjus, nelabumu, migrēnu, pavājinātas koncentrēšanās spējas un nogurumu.

EK zinātniskās komitejas secinājums: fluorescences lampas var radīt acu sasprindzinājumu un galvassāpes. Migrēnu var ierosināt gaismas mirgošana (līdz apmēram 50Hz frekvencei) un pacienti ir jutīgi arī lēkmju starplaikos. 

Turklāt, jaunākie pētījumi, kurus veicis vācu pētnieks Pīters  Brauns atklājuši - šīs spuldzes var izraisīt arī vēzi. Spuldžu sastāvā esošais naftalīns un fenols ir ārkārtīgi toksiskas vielas, kuras uz organismu spēj atstāt graujošu efektu un ir oficiāli atzītas kā kancerogēnas.

EK zinātniskās komitejas secinājums: fluorescences lampas neveicina melanomas risku. Tomēr fluorescences lampas var nenozīmīgi veicināt UV devas efektus, radot ādas vēzi.

Ja tomēr izvēlies lietot šīs spuldzes, atceries – tās ir jāizmet atbilstoši atkritumu pārstrādes noteikumiem, kuri noraidīti uz iepakojuma, un tās nekādā gadījumā nedrīkst vienkārši izmest miskastē. Ja nu kādu no šīm spuldzēm gadās saplēst, telpā steigšus jāatver logi un tā jāpamet uz vismaz 15 minūtēm.

Informācija sagatavota pēc healthyfoodteam.com

 


Redakcijas komentārs

Anita Mihaeļjana, Diena.lv žurnāliste

Veselības inspekcijas vides veselības analītiķis Normunds Kadiķis portālam Diena.lv skaidro: "Mūsu rīcībā nav šādas informācijas, ka ekonomiskās spuldzes varētu būt kaitīgas degšanas procesā. Jebkurā gadījumā, izplatot jebkādu informāciju, ir jāatsaucas uz konkrētām zinātniskajām publikācijām atzītos zinātniskajos žurnālos, kas apliecina šo pētījumu pamatotību un kvalitāti. Ja tas nav minēts, tā ir viena no pazīmēm viltus ziņai, kuras izplatīšanas vienīgais mērķis ir radīt stresu sabiedrībā."

Viena ekonomiskā jeb kompaktā fluorescences spuldze satur 2-5 miligramus dzīvsudraba, kas var nonākt atmosfērā tikai tad, ja spuldze saplīst. Tas ir niecīgs daudzums, tomēr, ja tūkstošiem šādu spuldžu tiek izmestas sadzīves atkritumos, tās var radīt apdraudējumu videi un cilvēku veselībai. Kompaktās fluorescences spuldzes ir bīstamie atkritumi, tāpēc tās jānodod tām speciāli paredzētās vietās.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli