Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
  • Avots: Twitter
  • 7. augusts, 2020, 15:35

Melu tvertne: Nolaupa un saindē bērnus

Laiku pa laikam internetā parādās dažās viltus ziņas, kas vēsta par neticamiem šausmu stāstiem, piemēram, šokolādes konfektēs vai augļos ieslēptām žiletēm, ar bīstamām slimībām inficētiem dārzeņiem un par dīvainiem un nesaprotamiem noziegumiem. Šādas ziņas atražo dažādus, tā sauktos, urbānos mītus.

Šonedēļ portālā Twitter izplatījās stāsts par to kā lielveikalā esot pazudis bērns, kas vēlāk atrasts tualetē ar noskūtu galvu. 

Aģentūra LETA sazinājās ar Valsts policiju, kas noraidīja sociālajos tīklos izplatīto ziņu.

LETA rakstīja: "Sociālajā vietnē Twitter otrdien parādījusies ziņa par to, ka kādā lielveikalā pazudusi divus gadus veca meitene, kura pēc stundas ilgas meklēšanas, iesaistot dienestus un papildspēkus, esot atrasta tualetēs ar noskūtu galvu un pārģērbtu par puiku. Valsts policijā aģentūrai LETA norādīja, ka šāds gadījums nav reģistrēts un šāda informācija nav saņemta. Arī konkrētās tirdzniecības vietas oficiālajā Twitter kontā uzsvērts, ka apsardzes dienesta vai darbinieku rīcībā nav nevienas liecības par šādu vai līdzīgu gadījumu."

 

Citi sociālo tīklu lietotāji komentēja, ka jau iepriekš ir redzējuši šādus mītus.

 

2014. gadā medijos parādījās ziņa par it kā lielveikalā SPICE nolaupītu bērnu, kas vēlāk atrasts tualetē sazāļots. Arī tolaik gan lielveikals, gan valsts policijas norādīja, ka tā ir viltus ziņa. Ar šādu ziņu satraukti iedzīvotāji bija vērsušies pie TV3 raidījuma Bez Tabu. "Viss noticis bērnu veikalā aptuveni pirms mēneša. Puika – 5 gadi, atgājis no mammas, lai paskatītos mantiņas. Kamēr mamma kasē norēķinājusies par preci, bērns pazudis. Māte sacēlusi lielu paniku skrēja pie veikala apsargiem un lūgusi pēc palīdzības. Apsargi beigu beigās noslēdza Spices izejas durvis. Uz kādu stundu veikals bijis ciet. Bērns ticis atrasts lielveikala tualetē. Sazāļots, ar nogrieztiem matiem un pārģērbts citās drēbēs,” tā vēstulē min kāda skatītāja." Tolaik arī Bez Tabu žurnālisti noskaidroja, ka tā ir nepatiesība. 

{{banner}}

Pagājušajā gadā savā būtībā līdzīga, bet formā atšķirīga ziņa klejoja par bērnu saindēšanos Siguldā. Tolaik sociālajos medijos parādījās ziņas par it kā kādu pavāri, kura saņēmusi biedējosas ziņas no PVD. Vēlāk gan PVD, gan SPCK norādīji, ka tā ir nepatiesa un nepamatota ziņa. 

Par to arī rakstīja veselības un uztura blogere Ksenija Andrijanova:

 

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, portāla Diena.lv žurnālists

Šie ir tipiski pilsētas mīti, kas laiku pa laikam, pateicoties sociālajiem medijiem, atkārtoti "uzpeld." Bieži vien tie vēsta par bērniem vai ar veselībām saistītām tēmām, lai piesaistītu sev lielāku uzmanību. Parasti šos mītus izplata, atsaucoties uz kādu trešo personu, izplatītājs parasti nav tas, kurš ir pieredzējis "šausminošo notikumu" un var atbildēt par saviem vārdiem. 

Pirms pāris gadiem Latvijā un citviet bijušajās PSRS valstīs ceļoja leģendas par spēli "Zilais valis," kuras iespaidā jaunieši veic pašnāvības. "No Krievijas atceļojusī sociālā spēle Zilais valis, kuras laikā jaunieši tiek aicināti izpildīt dažādus bīstamus uzdevumus, satraukusi ne tikai Latvijas iedzīvotājus. Par to, dodot spēlei vēl lielāku varu un atpazīstamību, paniku radījuši mediji arī Ukrainā, Baltkrievijā, Kazahstānā, Kirgizstānā un Bulgārijā," tolaik rakstīja Diena.lv. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli