Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
  • Avots: ria.ru, sputnik.by, 1tv.ru
  • 21. augusts, 2020, 13:55

Melu tvertne: Krāsainās revolūcijas gatavo Rietumi

Pēdējo nedēļu notikumi Baltkrievijā ir devuši pamatu neskaitāmām viltus ziņām un māņiem. Lai gan Kremlis un tā pakļautībā esošie mediji kopumā ir bijuši piesardzīgi ar atbalsta paušanu "nepaklausīgajam" prezidentam Aleksandram Lukašenko, tomēr dažādos izdevumos ir parādījušies apgalvojumi par dažādu Rietumvalstu iesaisti protestu organizēšanā. Šie naratīvi, kā norāda portāls EUvsDisinfo lielā mērā saskan ar to pašu, ko Krievijas izdevumi vēstījuši par Gruziju, Armēniju un Ukainu.

Rietumi vēlās asiņainu maidanu Baltkrievijā

Kremļa medijos pēdējo nedēļu laikā parādījušies apgalvojumi, ka Rietumu valstis vēlās sarīkot asiņainu Maidanu Baltkrievijā. Šāds viedoklis bijis gan ria.ru, gan sputnik.by, gan 1tv.ru, gan arī citos Kremlim uzticīgos izdevumos. 

Piemēram Baltkrievijas Sputnik 10.08.2020 rakstīja šādi:

"Nemieriem, kas sākās naktī pēc vēlēšanām Minskā un citās pilsētās, vajadzēja beigties ar asinīm - taču tās neizlija un tāpēc tagad likmes tiks liktas uz protestiem ar mēģinājumu organizēt streikus. Bet Lukašenko negrib un arī neizlies asinis - upuri vajadzīgi ir tikai pretiniekiem, kas cer, ar upuru asinīm iedarbināt Maidana scenāriju."

Jāmin, ka par spīti Sputnik rakstīta asinis tika izlietas - vairāki cilvēki tika smagi piekauti, daudzi aizturēti un vismaz divi cilvēki nonāvēti. 

Tomēr daudz svarīgāki meli ir apgalvojums, ka Lukašenko pretinieki vēlas asiņainu revolūciju. Internetā izplatījušies attēli un video materiāli, kuros redzami protestētāji, kas dodas gājienos ar puķē, pirms kāpšanas uz soliņiem novelk apavus un uzkopj mītiņu vietas. The Guardian raksta par vienu šādu gājienu, kur iedzīvotāji, dziedot tautas dziesmas, devās gājienā pret Lukašenko.

Portālā ria.ru bija publicēts tas pats materiāls, kas Sputnik:

{{banner}}

"Ja kaut kāda iemesla dēļ nākotnē pie varas Baltkrievijā nāktu prorietumnieciskie spēki, tā būtu katastrofa pašiem baltkrieviem"

Šeit parādās klasiska iebiedēšana, minot, ka baltkrievi ciestu no Rietumu ietekmes. 

Netieši arī tiek norādīts, ka ES un Rietumu valstis vēlas ar protestiem un Lukašenko gāšanu palielināt savu ietekmi Baltkrievijā. Lai gan, protams, ES, kā to apliecināja ikgadējie Austrumu partnerības samiti vēlas stiprināt attiecības ar bloka pierobežā esošajām valstīm, šobrīd ES un EK ir vairākkārt norādījušas, ka valsts nākotne ir jāizlemj pašiem baltkrieviem.

Portāls EUvsDisinfo vēsta, ka saistībā ar noteikumiem Baltkrievijā dažādos Kremlim draudzīgos izdevumos parādījušies apgalvojumi, kas iepriekš novēroti saistībā ar notikumiem Ukrainā, notikumiem Armēnijā un Gruzijā. Tāpat šādi naratīvi parādījušies arī saistībā ar ASV rasu protestiem un neatkarības protestiem Honkongā. Starp galvenajiem vēstījumiem ietilpst tādi apgalvojumi kā - feministes grib iznīcināt tradicionālās vērtības, protestētājus apmāca ASV, poļu un ukraiņu slepenie dienesti plāno protestus un atentātus un citi patiesībā neatbilstoši apgalvojumi. 

Populārs apgalvojums, ko nule kā atkārtoja ar Krievijā populārajā TV raidījumā Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым, ir ka Krievija un Baltkrievija ir faktiski viena valsts, kuras vienotība cenšas iznīcināt Rietumu valstis. 09.08.2020 Vladimirs Solovjovs apgalvoja, ka Ukrainas specdienesti centušies kaitēt abu valstu attiecībām. Līdzīgi apgalvojumu no Kremļa medijiem izskan diezgan bieži - Rietumu valstis cenšas izolēt Krieviju un graut tās attiecības ar citām valstīm. 


REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Šeit pierādās, ka dažādi propagandas vēstījumi bieži vien ir ļoti līdzīgi. Naratīvi atkārtojas. Piemēram, kā šajā gadījumā - galvenokārt pie nestabilitātes un protestiem tiek vainotas Krievijai nedraudzīgas valstis, kas cenšas graut Lukašenko varu. Tādējādi arī baltkrievu opozīcijai, kas, kā norāda dažādi politkas eksperti, nevienā brīdi nav pauduši pret Krieviju vērstu noskaņojumu, tiek netieši padarīta par Rietumu marionētēm, "aizslaukot" baltkrievu tautas satraukumu par neefektīvo valsts pārvaldi, korupciju, stagnējošo ekonomiku un prezidenta nespēju tikt galā ar Covid-19 pandēmijas draudiem.


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli