Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
  • 4. decembris, 2020, 13:58

Melu tvertne: Vakcīna iejauksies gēnos

Jaunais koronavīruss šogad straujiem soļiem apceļoja faktiski visu pasauli un izraisīja nepieredzēta mēroga globālo pandēmiju, kas ne tikai nonāvēja vairāk nekā miljonu cilvēku, bet arī izraisīja virkni citu problēmu. Sevišķi smagi ciešs attīstīto valstu ekonomikas. Tādēļ nav brīnums, ka gan ASV, gan Eiropas Savienība, gan virkne citu vareno un turīgo valstu steigšus centās sniegt finansiālu atbalstu, lai farmācijas uzņēmumi izstrādātu vakcīnas, kas glābtu ne tikai dzīvības, bet arī pasaules iedzīvotāju ierasto dzīves veidu. Vienlaikus internetā aktivizējās dažādas vakcīnu pretinieku grupas, kas izmantoja šo aktualitātes brīdi, lai izplatītu dažādus melus un maldus par vakcīnām kā tādām, kā arī parādījās virkne stāstu, kas apgalvoja, ka vīruss ir izdomāts, lai globālā elite varētu iedzīvotājos slepeni ievadīt izsekošanas un kotrolēšanas mikročipus.

Tiem, kas netiek klāt ārzemju presei. (manaitautai.lv)


Roberts F. Kenedijs: Steidzamā kārtā gribu pievērst jūsu uzmanību vakcinēšanai pret COVID-19.

Lai arī melu ziņās bieži vien tiek izmantoti slavenu cilvēku vārdi vai uzvārdi, kuriem nav nekāda sakara ar viltus ziņas saturu, jāmin, ka šajā gadījumā patiesi Roberts F.  Kenedijs, pasaulē plaši pazīstamā ASV prezidenta radinieks ir viens no prominentākajiem sazvērestības teoriju izplatītajiem pasaulē. Viņš jau pirms Covid-19 pandēmijas ir dalījies ar maldiem par vakcīnām un to saistību ar autismu. Viņu ir kritizējuši arī citi, citkārt ļoti ciešā un noslēgtā Kenediju klana locekļi.

Šajā ziņā arī izmantots klasisks krāpnieku un meļu paņēmiens - radīt šķietamu steigu, lai cilvēks nespētu līdz galam izvērtēt savu rīcību. Šādu paņēmienu izmanto arī krāpnieki fiziskajā pasaulē. 

Pirmo reizi vakcinēšanas vēsturē paredzēts, ka – tā saucamās jaunās paaudzes mRNS vakcīnas, iejauksies cilvēku gēnu darbībā. Šāda gēnu manipulācija pielīdzināma pretrunīgi vērtētajai pārtikas produktu ģenētiskai modificēšanai.

Tā ir patiesība, ka divas no trim Rietumu pasaulē izstrādātajām vakcīnām no kompānijām Pfizer/Biontech un Moderna izmanto jaunu veidu kā apmācīt cilvēka ķermeni reaģēt uz vīrusu. Ja tradicionālās vakcīnas balstījās uz novājināta vīrusa daļas ievadīšanu cilvēka ķermenī, tad jaunās vakcīnas izmanto no vīrusa iegūtu ģenētisko kodu, kas apmāca cilvēka ķermeni reaģēt uz vīrusu. Eksperti ir norādījuši, ka šāda veida vakcīnas ir pat drošākas, jo cilvēka ķermenī netiek ievadīts vīruss un tādējādi nepastāv risks izraisīt pat vieglas formas saslimšanu. 

{{banner}}

Šo nevar salīdzināt ar pārtikas modificēšanu, kura arī ir tiek stingri uzraudzīta (pārtiku regulējošie dokumenti atrodami Zemkopības ministrijas interneta lapā) un jau desmitgadēm pielietota visā pasaulē bez nekādiem negatīviem blakus efektiem. Tāpat arī šī nav salīdzināma prakse, jo cilvēka DNS netiek ietekmēts. 

Zāļu valsts aģentūra skaidro kā strādā jaunā tipa Pfizer/Biontech vakcīna: 

"Sagaidāms, ka BNT162b2 iedarbība sagatavos organismu aizsardzībai pret SARS‑CoV‑2 koronavīrusa infekciju. Vīruss izmanto uz tā ārējās virsmas esošos proteīnus, kurus dēvē par pīķa proteīniem, lai iekļūtu organisma šūnās un izraisītu slimību. BNT162b2 satur pīķa proteīnu veidošanas ģenētiskās instrukcijas (mRNS), un to klāj mazas tauku (lipīdu) daļiņas, kas novērš mRNS noārdīšanu. Ievadot vakcīnu cilvēkam, organisma šūnas nolasa šīs ģenētiskās instrukcijas un sāk veidot pīķa proteīnu. Šī cilvēka imūnā sistēma atpazīst šo proteīnu kā svešu, un pret to sākās dabīgās aizsardzības reakcijas – antivielu un T šūnu veidošanās. Ja vakcinētā persona vēlāk saskarsies ar SARS-CoV-2 vīrusu, imūnā sistēma atpazīs vīrusu un būs gatava tam uzbrukt – antivielas un T šūnas var sadarboties, lai nogalinātu vīrusu, novērstu tā iekļūšanu organisma šūnās un iznīcināt inficētās šūnas, tādējādi palīdzot aizsargāt pret COVID-19 infekciju."

Neskatoties, ka masu mediji un politiķi šobrīd trivializē problēmu un muļķīgi runā par jauna tipa vakcīnu, kura ļaus atgriezties pie ”jaunās normālības”, vakcīna ir problemātiska gan no veselības viedokļa, gan arī no morāles un ētikas viedokļa. Tā ir problemātiska arī no iespējamo ģenētisko bojājumu viedokļa, kas – atšķirīgi no pašreiz izmantotajām vakcīnām – radīs neatgriezeniskas ģenētiskas izmaiņas.

Šī nav patiesība. Zinātnieki vairākkārt ir pasvītrojuši, ka ķermenī ievadītā ģenetētiskā informācija neietekmē cilvēka DNS, jo tā nenokļūst šūnas kodolā


Pēc mRNS vakcīnas saņemšanas, vakcīnas izraisītās blaknes nebūs iespējams ārstēt iepriekšējā veidā. Ar organisma bojājumiem nāksies sadzīvot, jo to nebūs iespējams atveseļot, izvadot toksīnus no ķermeņa. Tas būs līdzīgi kā Dauna slimības slimniekiem, kā tiem, kuri slimo ar Klinefeltera sindromu, Tērnera sindromu, pārmantotām sirdsslimībām, hemofiliju, Reta sindromu, utt., jo gēnu bojājumi saglabāsies visa mūža garumā. Vienkārši sakot – ja pēc mRNS vakcīnas saņemšanas parādīsies nelabvēlīgi blakus simptomi, ārsts vairs nespēs palīdzēt, jo ģenētiski bojājumi nav atpakaļ pagriežami.

Šeit netiešā veidā parādās klasiskais, bet jau vairākas desmitgades apgāztais apgalvojums, ka vakcīnas kaut kādā veidā ir saistāmas ar veselības problēmu radīšanu, piemēram, autismu. 

Portāls Diena.lv jau rakstīja par ar vakcinēšanos saistītām sazvērestības teorijām, kas pēdējos gados ir aktualizējušās arī Eiropā.

"ASV un daudzviet pasaulē darbojās nelielas kopienas, kas uzskata, ka vakcīnas izraisa autismu un citas veselības problēmas. Bažas par vakcīnu ietekmi uz veselību dažādās valstīs ir sastopamas jau ilgstoši, taču lielāko uzplaukumu pieredzēja 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā, kad britu mediķis Endrū Veikfīlds, kuram par krāpniecību un ētiskiem pārkāpumiem jau kopš 2010. gada ir atņemta ārsta licence, publicēja gadījuma pētījumu par divpadsmit bērniem, kas šķietami norādīja uz saikni starp autismu un masalu, masaliņu un cūciņu vakcīnām.

Par spīti tam, ka pētniekam tika atņemta licence un tika pierādīts, ka viņš pētījumā apzināti viltoja datus un sagrozīja rezultātus, lai sasniegtu sev vēlamo rezultātu, daļa ASV un citu valstu iedzīvotāju atsakās vakcinēt savus bērnus, tādējādi radot potenciālu slimību uzliesmojumu draudus. 

Portāls IFLScience atgādina, ka saikni starp autismu un vakcīnām neizdevās atrast pat "pretvakcīnu" grupas SafeMinds finansētā, sešus galdus ilgušā pētījumā. Tiesa gan, grupa pati pēc tam apšaubīja sava pētījuma rezultātus. "


Uzskatu, ka šīs jaunās vakcīnas ir pasaules vēsturē vēl nebijis noziegums pret cilvēci. Pieredzējušais ārsts Volfgangs Vodargs saka, ka ”lielākās iedzīvotāju daļas vakcinēšana ar šādu ”brīnumvakcīnu” būtu jāaizliedz, jo tā ir iejaukšanās gēnu darbībā”.

Vakcīnu, kuras ieviešanu atbalsta Antonijs Fauči un finansē Bils Geits, izmanto eksperimentālu mRNS tehnoloģiju. Klīniskajos izmēģinājumos trijiem no 15 cilvēkiem – jūrascūciņām – tika novēroti ”nopietni neatgriezeniski bojājumi” (20%).

Šeit tiek piesauktas sazvērestības teorijas, kuras apgalvo, ka pasaules elite un it sevišķi Bils Geits, kurš ir viens no lielākajiem Pasaules Veselības organizācijas ziedotājiem, vēlas visus pasaules iedzīvotājus pakļaut, injicējot vakcīnas, kurās iekšā ieslēpti mikročipi. Lai arī šie apgalvojumi izklausās absurdi - tos pasaulē ir atkārtojuši miljoniem cilvēku. 

Tāpat tiek izmantots populārs paņēmiens - atsaukšanās uz datiem un zinātniekiem pētījumiem. Bet, kā jau ierasts, netiek norādīts nedz pētījumu veicējs, nedz pētījuma avots, nedz jebkāda cita informācija, kas varētu palīdzēt atrast konkrēto pētījumu. Visbiežāk tas tiek darīts tādēļ, ka piesauktie dati ir izdomāti vai arī izrauti no konteksta. 

Pfizer/Biontech trešās fāzes pētījumos bija iesaistīti 43 tūkstoši dalībnieku, bet Moderna –  30 tūkstoši. Tāpat šī vakcīnas rūpīgi tiek izvērtētas gan ASV, gan ES ekspertu vidū. 

--

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Klasiska viltus ziņa, kas izmanto teju vai visus ierastos maldināšanas veidus - tiek piesaukti nekorekti salīdzinājumi, sagrozīti fakti, radīta šķietama steiga, apelēts pie cilvēku bailēm un izmantoti izdomāti, zinātnē nepārbaudīti dati. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

 



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli