Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šauļos izveidots inovatīvs baltu kultūras un tūrisma popularizēšanas centrs Baltu ceļš

Pirmais interaktīvais baltu kultūras popularizēšanas centrs Lietuvā un Latvijā ir vēris durvis apmeklētājiem.

Šajā centrā ar mūsdienīgām tehnoloģijām, eksponātu kopijām, izglītojošām aktivitātēm tiek prezentēta baltu vēsture, kultūra, dzīvesveids, radot iespējas veicināt apzinātu baltu mantojuma izpratni un tā saglabāšanas nosacījumus jaunatnei, ģimenēm, tūristiem, Šauļu pilsētas iedzīvotājiem.

Centra ekspozīcijas ideja ir radīta, izvēloties universālu objektu, kā arī svarīgu baltu simbolu – sauli. Ņemta vērā arī saistība ar Šauļu pilsētu, kura ir pazīstama kā Saules pilsēta. Ekspozīcijā izmantotās dekora detaļas, mākslinieciskie risinājumi radīti, balstoties zināšanās par baltu apdzīvotajām un apdzīvojamajām teritorijām, cilšu vēsturisko attīstību, pilskalniem un apbedīšanas paradumiem, dzīvesveidu, rakstiem, keramiku, aušanu, metālapstrādi, medu, pārtiku, sutartinēm, dabu. Centrs ir paredzēts tam, lai veicinātu apmeklētāju aktīvu līdzdalību, interesi, izpratni un informācijas iegūšanu caur sajūtām – dzirdi, ožu, redzi un tausti. Tāpēc rakstveida informācijas nav daudz, apmeklētājs tiek tikai īsi iepazīstināts ar tēmu vai stendā attēloto darbību, nodarbošanos. Visa informācija ir sniegta lietuviešu, latviešu un angļu valodā.

Centrs ir veidots, balstoties uz universālā dizaina principiem: ir audiogids (keramikas, metālapstrādes, aušanas, sutartiņu tēmas), stendu nosaukumi norādīti arī Braila rakstā, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ģimenēm ar bērnu ratiņiem ir panduss, kā arī pacēlājs, lai iekļūtu sanitārajās telpās.

Gan jauns, gan vecs, apmeklējot muzeju vai kādu citu izglītojošu funkciju veicošu centru, cer uzzināt ko jaunu. Baltu ceļa telpās atradīsit veselas četras interaktīvas spēles. Tās ir ar vēsturiskiem un arheoloģiskiem materiāliem zinātniski pamatotas spēles, kuras ar datorgrafikas un animācijas palīdzību piesaista īpašu uzmanību. Pieskarties, izmēģināt un uzzināt – tā varētu nosaukt šīs četras spēles, kuras neatstās vienaldzīgu.

Uz biometriskajiem cilvēka datiem balstītajā spēlē Baltu profesija var redzēt, kā mēs izskatītos, ja būtu vērpēja, audēja, kareivis, zvejnieks vai kas cits, un lejupielādēt šādu portretu, noskenējot QR kodu. Cita izglītojošā spēle Pazīsti baltu lietas iepazīstina ar baltu cilšu saimniecībā lietotajiem priekšmetiem. Krītot dažādiem objektiem, ir jāidentificē, kuri pieder pie baltu perioda un tematikas, bet kuri – nē. Spēles laikā tiek krāti punkti. Aizceļo uz baltu ikdienu spēles tehnoloģija ļauj cilvēku, kurš stāv kameras priekšā, pārcelt uz unikālu paplašinātās realitātes vidi, kuru viņš pats izvēlas. Tūrists var izveidoto tēlu ar savu attēlu saglabāt kā fotogrāfiju un lejupielādēt, noskenējot QR kodu. Vislielākā telpa ir atstāta spēlei instalācijai Baltu dzīve – uz speciāli sagatavotas, skārienjutīgas plaknes projektori, sensori prezentē atsevišķu baltu cilšu savdabību, kā arī kopīgos baltu dzīvesveida aspektus. Tā ir ar skaņām, gaismām piepildīta telpa, kura vēl labāk ļauj iepazīt seno baltu kultūru un dzīvi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti