Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cirks pret klimata pārmaiņām

Gadu ilgušās meistarklases noslēdzas ar izrādi.

Līdztekus vides aktīvistiem pēdējos gados arī mākslinieki visā pasaulē arvien biežāk savos darbos runā par vides problēmām un klimata pārmaiņām. Šomēnes arī Rīgas cirks sadarbībā ar norvēģu laikmetīgā cirka kompāniju Acting for Climate un jauniešiem no visas Latvijas piedāvā izrādi Pienene. Apvienojot akrobātiku, deju un mūziku, izrāde liek aizdomāties par mūsu planētas nākotni klimata un bioloģiskās daudzveidības krīzes situācijā.

Vide radošumam

Ar Eiropas Ekonomikas zonas grantu atbalstu Rīgas cirks un Norvēģijas cirka mākslinieku apvienība Acting for Climate pagājušā gada martā uzsāka starptautisku sadarbības projektu Cirks klimatam. Projekta mērķis bija Latvijas reģionos radīt telpu, kurā satikties jauniešiem, māksliniekiem un vides ekspertiem, lai sadarbojoties izprastu un apgūtu mākslas aktīvismu kā radošu procesu un iespējamu reakciju uz klimata pārmaiņām.

"Projekta ietvaros tika rīkotas piecas laboratorijas dažādās Latvijas vietās. Projekta mērķis bija doties uz Latvijas reģioniem un kopā ar jauniešiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem radīt izrādi par klimata pārmaiņām. Tā vietā, lai piedāvātu jauniešiem savu skatījumu, mēs vēlējāmies dzirdēt viņu idejas, kas viņus šobrīd satrauc vides problēmu kontekstā, un to, kā viņi redz, ko varam darīt, lai situāciju nākotnē uzlabotu. Turklāt vēlējāmies veidot projektu, kas domāts tieši pusaudžu un jauniešu auditorijai, jo kultūras projektu, kas domāti bērniem un pieaugušajiem, ir daudz, bet pusaudži un jaunieši ir nedaudz atstāti novārtā. Arī Rīgas cirka uzdevums ir attīstīt laikmetīgā cirka novirzienu un veidot laikmetīgā cirka kopienu. Šāds starptautisks projekts arī mūsu māksliniekiem dod iedvesmu meklēt jaunas metodes un pieeju, kā veidot izrādes par dažādām aktuālām tēmām," stāsta projekta Cirks klimatam vadītāja Ieva Ozoliņa.

Pienene kā neatlaidības simbols Projekta vadība ir Rīgas cirka pārziņā, turpretim saturisko daļu, metodes un rīkoto laboratoriju vadību pārvaldīja vizuālās mākslinieces Ingrīda Pičukāne un Vivianna Maria Stanislavska, kā arī cirka mākslinieki no Acting for Climate kopā ar latviešu māksliniekiem. Kopš 2015. gada Acting for Climate sevi ir pierādījuši kā vadošu mākslinieku apvienību, kas vides un ekoloģijas jautājumus veiksmīgi apvieno ar laikmetīgā cirka praksi. Lai veicinātu jauniešu aktīvismu un rīcībspēju, mākslinieki ir izstrādājuši savas metodes, kurās izmantoti neformālās izglītības principi. Projekta laikā Acting for Climate vadībā tika rīkotas arī darbnīcas nozares profesionāļiem no Latvijas reģioniem. Apmācību un diskusiju procesā tika runāts par jauniešu mērķauditorijas piesaistīšanu, koncentrējoties uz mākslas un klimata tēmām, ar mērķi izstrādāt vismaz trīs praktiskās metodes, kas būtu pielietojamas arī turpmākajā darbībā.

Izrāde Pienene ir šī projekta kulminācijas punkts un lieliska iespēja iepazīties ar jauniešu redzējumu attiecībā uz mūsu planētas nākotni, vides un klimata problēmām. "Izrādei dots nosaukums Pienene, jo šis ir viens no retajiem augiem, kas spēj izdzīvot jebkādos apstākļos. Pieneņu pūkas aizlidos un iesēsies jebkurā mazākajā zemes gabaliņā, pat caur asfaltu izsprauksies cauri. Pienene simbolizē to, kā mēs varam izdzīvot tagadnē un piedzīvot nākotni. Un pieneņu sēklas, kas lido pa gaisu, arī simbolizē veidu, kā nodot ziņu tālāk. Arī ikviens no mums kaut vai ar visniecīgāko rīcību vides aizsardzībā var ietekmēt klimata pārmaiņas, lai nākotnē nenotiktu dažādas dabas katastrofas," teic Ieva Ozoliņa.

Tapusi arī komiksu grāmata

Līdz ar izrādi ir tapis arī komiksu estētikā veidots grafiskais stāsts Zaļais ceļojums. "Tā kā vēlējāmies šo projektu izveidot multidisciplināru, iesaistot dažādas mākslas formas, piesaistījām arī vizuālo mākslu, jo, piemēram, doties uz demonstrācijām ar plakātiem arī ir veids, kā varam nodot ziņu, kas mums rūp un par ko mēs cīnāmies. Tāpēc tapa arī komiksu grāmata, kura izrādes dienā tiks prezentēta, un to saņems arī visi skatītāji. Šī grāmata ir kā labs rīks, kā papildinošs elements izrādei. Tās saturs arī balstīts uz jauniešu idejām klimata un vides aizsardzības tēmu ietvaros, ko ikviens kā indivīds varam darīt, lai saudzētu dabu sev apkārt," pastāsta Ozoliņa.  

Cirks kā mākslas forma sabiedrībai aktuālām tēmām pievērsies samērā nesen – kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad radās laikmetīgā cirka novirziens, taču mūsdienu cirks ir uz aktualitātēm ātri reaģējoša skatuves māksla. "Mēs izvēlējāmies klimata krīzes tēmu, jo tā bija un būs aktuāla vienmēr. Kā jau visas laikmetīgās mākslas disciplīnas, mēs pievēršamies svarīgām tēmām, liekot sabiedrībai par tām aizdomāties. Cirks vairs nav tikai par izklaidi, klauniem, dzīvniekiem un smiekliem un mūsu rīkotās laboratorijas jauniešiem parādīja, ka par nopietnām tēmām varam runāt arī caur spēles elementu. Cirka valoda visiem ir saprotama. Tā neprasa tulkojumu un skaidrojumus," piebilst Ieva Ozoliņa.

 

***

Nāc un noskaties!

Izrāde Pienene būs skatāma 19. un 20. maijā Rīgas cirkā. Izrāde ir bez maksas, taču nepieciešama iepriekšpieteikšanās. Plašāku informāciju par izrādi varat atrast mājaslapā www.cirks.lv.

No 2023./24. mācību gada programmas Skolas soma ietvaros paredzēts izrādīt izrādes ceļojošo versiju, kas pielāgojama visdažādākajām telpām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas