Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Adeles fenomens: Flirts ar vecumu un sirdslieta skumt

Adeles dziesma Hello spēj visu: nomierināt raudošu bērnu, pārtraukt strīdus par rasismu, ļauj sazvanīt Laionelu Ričiju. Dziesmas video parodija arī iemāca, ko darīt ar nepatīkamiem zvaniem – vienkārši jāaizcērt telefona vāciņš. Jā, vispirms gan jāaiziet uz antikvariāta veikalu un jānopērk atverams telefons.

Debijas nedēļā Adeles jaunais albums 25 visā pasaulē izpārdots 5,7 miljonos eksemplāru – pietiekami, lai iekļūtu Ginesa rekordu grāmatā, jo līdz šim nekas tamlīdzīgs nav izdevies nevienam albumam. Nedēļas laikā 25 viegli iekārtojās šogad pirktākā albuma tronī. Nepilnas stundas laikā tika izpārdotas visas biļetes uz 35 no 37 Adeles Eiropas tūres koncertiem 2016.gada pavasarī.

Kas ir par pamatu fenomenam ar vārdu Adele, kura jau otru reizi kā viesulis ielaužas mūzikas pasaulē, visos iedomājamos topos un, protams, fanu pūļu sirdīs?

Drama queen

Iepriekšējo albumu, bestselleru 21 Adele dēvē par šķiršanās albumu. Pirms mēneša, piesakot tobrīd vēl gaidāmo jauno albumu 25, dziedātāja to raksturoja kā ierakstu par salabšanu ar sevi. Pēc šī citāta fani bažījās – vai tas nozīmē, ka Adeles jaunajā albumā nav smeldzīgu, sirdi plosošu stāstu par šķiršanos, nedalītu mīlestību un vientulību? Tā būtu katastrofa! Pāris dienas pēc šīs panikas viļņa iznāca albuma pirmais singls Hello, un pasaule varēja atviegloti uzelpot.

Dziesma, protams, bija precīzi tik dramatiska, cik tas ir iespējams. Kā rakstīja sajūsmināti komentētāji, tā lika vēlēties uzzvanīt cilvēkam, ar kuru pirms septiņiem gadiem nejauši saskatījies sabiedriskajā transportā. Dziesmas mūzikas video pārspēja YouTube vienas diennakts skatījumu skaita rekordu. Mēneša laikā Hello skatījumu skaits jau bija pāri 500 miljoniem.

Adele arī pati atzīst, ka ir drāmas karaliene - drama queen. Viņai sagādājot baudu skumt par lietām un attiecībām, kuras viņa ir sagrāvusi baiļu vai garlaicības mākta – arī šādas grēksūdzes tēzes var atrast Adeles esejā par 25. Nebūtu pārspīlējums teikt, ka viņa atnāca, ieraudzīja vakantu dramatiskās mūzikas leģendas vietu un bez īpašas konkurences veiksmīgi tajā nostiprinājās.

The Independent mūzikas kritiķis Endijs Džils raksta, ka jaunajā ierakstā nemaz tika daudz jaunā nav – Adele palaidusies pašplaģiāta varā un atkal piedāvā "drūmās klavieru balādes". Paviršs novērojums. Kaut gan Adeles apburošais vokāls un klavieres joprojām ir viņas albuma balsts, tomēr jaunās dziesmas vairs nav depresīvas, drīzāk nostalģiskas un melanholiskas. Ironiskā kārtā kā albuma labāko dziesmu Džils izceļ Send My Love (To Your New Lover), to pašu, ko sarakstīja zviedru hītu cepējs Makss Martins un kas ir albuma izteikti izskaitļotākā radio dziesma.

Adeles balss ir tik laba, ka dziesmas When We Were Young kulminācijas notī to pat pieklusināja. Gudrs gājiens. Dzīvajā izpildījumā viņas sniegums skan pat labāk nekā ierakstā. Turklāt tā ir reizē izdabāšana amerikāņu mūzikas tirgum, kas pieprasa pareizumu un gludumu skanējumā. Dziedātāja Anastasija (Anastacia) par savu pārāk spalgo balsi ir samaksājusi ar to, ka ir iecienīta visā pasaulē, izņemot dzimtos štatus.

Adele ir unikāla kaut vai ar to, ka retais mūsdienās iedrošinās tik ļoti atkailināties emocionāli, atklāt savus pārdzīvojumus un mīlestības rētu savainoto sirdi. Vairākumam mūziķu šodien labāk patīk atkailināt kaut ko krietni fiziskāku.

Perfekcioniste

25 tapa divarpus gadus – neredzēta greznība mūsdienās. Studija, radošās sesijas ar dziesmu autoriem ir dārgs prieks, un ierakstu kompānijai ir jābūt vairāk nekā pārliecinātai, ka tas atmaksāsies. Vairākkārt centieni sarakstīt dziesmas 25 beidzās bez rezultāta. Precīzāk rezultāts bija – Adele saprata, ka vēl nav gatava.

Sesija ar grupas OneRepublic solistu, ļoti talantīgu dziesmu autoru Raienu Tederu, kurš ir sarakstījis tādas izcilas dziesmas kā Bleeding Love (Leona Luisa) un Halo (Bejonse), kalpoja par pagrieziena punktu – Adeles ļoti bargajam pašcenzūras sietam beidzot izkļuva vismaz viena dziesma, Remedy, kas ir atrodama albumā.

Arī producents un dziesmu autors Gregs Karstins, kurš rakstījis dziesmas Kailijai Minogai, P!nk, Elijai Goldingai un daudziem citiem, atzīst, ka Adeles perfekcionisms noveda viņu tuvu nervu sabrukumam. Viņi kopīgi sarakstīja dziesmu Hello. Dziesmas pantiņš tapa ātri, taču, lai sakomponētu tam atbilstošu piedziedājumu, kas patiktu Adelei, prasīja sešus mēnešus.

Karstins var būt laimīgs, jo viņa dziesma iekļuva 25. Sadarbībā ar daudziem producentiem tapušās dziesmas Adele aukstasinīgi norakstīja. To pietiktu vairākiem albumiem, taču, taujāta par šo ierakstu likteni, Adele ir strikta – tos neizdos, jo tie "ir slikti". Kāds piemērs sliktai dziesmai? Austrāliešu dziedātājas Sia sarakstītās Alive un Bird Set Free. Sia tās abas iekļāva savā 29.janvārī gaidāmajā albumā This Is Acting.

Baiļu nomākta

Intervijās Adele atzīst, ka viņai allaž ir sajūta, ka viņas fenomenālās slavas stāsts kādā brīdī izrādīsies slēptās kameras joks, un kāds viņu nosūtīs atpakaļ uz Totenhamu – viņas dzimto vietu, rajonu Londonas ziemeļos, kurā dzīvo aptuveni tikpat cilvēku kā Daugavpilī un kura robežu iezīmē Lee upe. Tā pati, kam ir veltīta 25 albumā iekļautā dziesma River Lee. "Pirms albuma iznākšanas es baidījos, ka neviens vairs negribēs klausīties manu ierakstu. Pa šiem gadiem pasaule varēja aiziet tālu," viņa atzinusi.

Atklāsmes par bailēm tomēr ir neliela koķetēšana ar publiku. Straumēšanas un mūzikas zagšanas gadsimtā iepriekšējais albums 21 četros gados sasniedza bezprecedenta 31 miljonu eksemplāru pārdošanas datus. 21 bija pasaulē pirktākais albums 42 nedēļas. Tuvākajam sekotājam (multfilmas Frozen skaņu celiņam) izdevies līderību saglabāt tikai 11 nedēļas. Albuma hīts Someone Like You bija tik populārs, ka mūzikas instrumentu veikali Londonā bija spiesti ieviest aizliegumu klientiem iemēģināt sintezatorus, spēlējot šīs dziesmas meldiņu. Adele ieguva, šķiet, visas eksistējošās mūzikas balvas.

Varbūt Adeles šaubu dēmoni izauga no tā, ka viņas debijas albums 19, kaut gan guva milzīgus panākumus viņas dzimtajā Lielbritānijā, ne uzreiz iepatikās lielākajiem mūzikas patērētājam – ASV tirgum. Pirktāko albumu topā tas nonāca tikai 2012.gadā, pēc albuma 21 panākumiem, kad klausītāji bija tik ļoti izslāpuši vēl pēc Adeles, ka uzgāja šo tobrīd jau četrus gadus veco albumu.

25 šogad bija pircēju visvairāk gaidītais notikums mūzikas pasaulē. Gan jau arī Adelei pašai bija skaidrs, ka tas izraisīs milzu ažiotāžu. Iespējams rakāšanās bailēs un šaubās ir apzināta stratēģija, lai kļūtu "tuvāka tautai".

Spēles ar vecumu

"Kad man bija septiņi gadi, es gribēju būt astoņus gadus veca. Kad man bija astoņi, es gribēju, lai būtu 12." Arī Hello rinda Hello from the other side neesot vis par aizkapa dzīvi, bet par to, ka Adele tagad jūtas pieaugusi.

Ir grūti neievērot, ka viņa patiešām – dabiski vai apzināti – sevi vecina, pietēlo, ka ir vecāka. Piemēram, ar lēmumu neizvietot 25 Spotify un citos straumēšanas servisos. To pašu savulaik izdarīja arī Teilora Svifta ar albumu 1989, taču viņas argumentācija bija jauneklīgi progresīva un dumpinieciska: mūziķiem pienākas vairāk naudas no straumēšanas. Adele savu lēmumu pamatoja izcili vecmodīgi – viņai esot tīkamāki kompaktdiski un kasetes, lai ar straumēšanu nodarbojas jaunie. "Es pazīstu deviņgadīgus bērnus, kuri nezina, kas ir f**king CD,” viņa ar smagu sirdi stāstīja intervijā mūzikas žurnālam Rolling Stone. Reti kura Adeles intervija tiešajā ēterā iztiek bez f vārda un viņas homēriskiem, tālu ne lēdijas smiekliem. Būt par māti ir f**king grūti, viņa f**king gaida Frenka f**king Oušena albumu, viņas iecienītās grupas koncertos nespēlē savus f**king lielākos hītus.

Adele ir tikai par gadu vecāka nekā Svifta, tādēļ ļoti pārliecinoši tas neizklausījās. Toties, pēc mūzikas industrijas ekspertu domām, lēmums nestraumēties viennozīmīgi sekmēja vēl kāda rekorda pārspēšanu. Debijas nedēļā 25 ASV izpārdots 3,38 miljonos eksemplāru. Iepriekš rekords piederēja puišu grupai 'N Sync. Tālajā 2000.gadā uzstādītais 2,4 miljonu rekords mūsdienās izskatījās nesasniedzams, jo albumu pārdošanas datiem ir tendence katru gadu sarukt.

Stāstot par jauno albumu, Adele nepalaiž garām iespēju atkal pastāstīt par to, ka dziesmu Send My Love (To Your New Lover) sākotnēji bija iecerēts nosaukt We Ain’t Kids Anymore, taču nosaukums pēdējā brīdī esot mainīts, citādi pašu albumu varētu pārdēvēt par Old, smejot stāsta Adele.

Katrā jokā gan ir daļa joka. Adele mērķtiecīgi veido viedas, smagiem pavērsieniem pilnu dzīvi nodzīvojušas sievietes tēlu, lai būtu līdzīgāka pirktspējīgākai mūzikas cienītāju daļai. Adele jūtas kā civilizācijas padomniece. Dziesmās viņa dod padomus, kā tikt pāri šķiršanās sāpēm, bailēm no nākotnes. Viņa to dara delikāti, neradot iespaidu, ka viņa ielaužas klausītāja apziņā un pārmaina viņa uzskatus pēc sava prāta. Savā ziņā Adele māca, kā dzīvot tālāk.

Absolūti skaidrs, ka vairākums no miljoniem Adeles disku pircēju ir vecuma kategorijā virs vai stipri virs 30 gadiem. Tas arī izskaidro centienus izklausīties pēc savas auditorijas vienaudzes. Kā piedabūt savā fanu pulkā četrdesmitgadniekus, Adele zina ne jau no psiholoģijas grāmatām – viņas dzīvesbiedram un dēla Andželo tēvam, baņķierim Simonam Konecki ir 41 gads.

Top komentāri

The other side
T
"Adele mērķtiecīgi veido viedas, smagiem pavērsieniem pilnu dzīvi nodzīvojušas sievietes tēlu, lai būtu līdzīgāka pirktspējīgākai mūzikas cienītāju daļai." c'mon, viņa tāda bija no'sākta gala, arī tad, kad viņai bija 19. Nedomāju, ka tur apakšā ir milzu doma. Ja viņa būtu tik feika, viņa nespētu noturēt klausītāju uzmanību. Un, atcerēsimies, ka vienā vakarā iegūtās Grammy balvas viņai bija tik daudz, ka ne noturēt.
zahars
z
Adeles menedžments apgāza uzskatu, ka 21. gs popmūzikā peļņu rada tīņi. Izrādījās, ka šos ciparus var uzkačāt arī auditorija virs 30. Cipari, protams, pārspīlēti. Pēdējais šāds pelnrušķītes formāta sprādziens bija Vitnijas Miesasargs, kad sirdi plosošās balādes skanēja no katra kakta. Hjūstonē gan bija vairāk šarma, dzirksteles un ilūzijas. Adele nerada sapni. Ekspluatē dzīvi redzējušas sievietes tēlu, vienveidīga, bez manevra iespējām, kas atspēlēsies nākamajos albumos. Un lieliskas balsis ir arī Sviftai, Gagai, galu galā, katrai otrajai afroamerikāņu kora solistei + tā saucamo "vienkāršību" un nošpaktelēto dabiskumu pēdējos gadus popmūzikā var smelt spaiņiem. Nu un? Domāju, ka Adeles fenomena pamatā ir ģeniāli uztaustīts tirgus.
song
s
Uz viņas koncertu Dublinā biļetes izpirka 3 min. laikā ,Docentam patīk tikai Jaunais Vilnis un Josifs Kobzons par citiem viņš nekā nav dzirdējis,Vai Krievijā ir kāda tik populāra dziedātāja kāda ir Adele?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko