Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Cīņa pret dzeršanu vairāk deklaratīva

Jaunizveidotās valdības deklarācijā sacīts, ka sabiedrībā tiks popularizēts veselīgs dzīvesveids un sadarbībā ar pašvaldībām un NVO nodrošināta iespējami veselīga vide. Savukārt Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017. gadam paredz izstrādāt alkoholisko dzērienu lietošanas ierobežošanas rīcības plānu. Tomēr realitātē atbildība par alkohola lietošanu jāuzņemas galvenokārt katram indivīdam pašam, jo dažādu instanču paustais līdz šim bijis vairāk deklaratīvs.

Veselības ministrija (VM) informē, ka patlaban tai nav vadlīniju tieši alkoholisma profilaksei, bet tiekot strādāts pie ieteikumiem pašvaldībām veselības veicināšanas jomā. «Viena no šo vadlīniju sadaļām veltīta rekomendācijām iedzīvotāju veselības veicināšanai atkarību profilakses jomā. Iepriekš izdots buklets Skaiti savas devas, kas mudina cilvēkiem izvērtēt savus alkohola lietošanas ieradumus,» stāsta VM Komunikāciju nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Arāja.

To, kurš cilvēks, kas aizraujas ar grādīgo dzērienu lietošanu, tiešām tiek atzīts par alkoholiķi, nosaka sertificēts narkologs. «Narkologa konsultācijas laikā tiek novērtēts pacienta vispārējais veselības stāvoklis, iztaujāta narkoloģiskā slimības vēsture un sūdzības, noteikta saslimšana, kā arī noteikta diagnoze, lai turpmāk varētu izvēlēties optimālāko ārstēšanās metodi. Ņemot vērā, ka atkarība ir biopsihosociāla slimība, narkoloģiskās ārstniecības iestāde ir tiesīga slimnieku aprūpē iesaistīt multidisciplināru komandu - psihologu, psihoterapeitu, sociālo darbinieku,» par Latvijā pieejamo alkoholisma ārstēšanu informē I. Arāja. «Ir noskaidrots, ka alkoholisko dzērienu lietošana mazās devās, piemēram, glāze sarkanvīna katru dienu, nedarbojas kā sirds asinsvadu slimību profilakses pasākums, lai gan šo ieteikumu joprojām plaši reklamē daļa ārstu un alkoholisko dzērienu tirgotāju,» atgādina VM speciālisti. «Grūtniecēm svarīgi ir atcerēties, ka pat vismazākā alkohola deva topošajam mazulim var nodarīt kaitējumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.10.2024

To, ka pāroties var ar jebkāda izskata un krāsas īpatni, vislabāk izpratušas zeķes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko