Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Faktori, kas veicina kāju tūskas rašanos

Vai arī tev ir pazīstama kāju tūkšana, kad šķiet – apavi kļuvuši nedaudz par knapu? Turpinājumā atrod, kāds ir šīs problēmas iespējamais cēlonis! Portālu www.sieviesuklubs.lv konsultē traumatoloģe ortopēde Zane Pavāre.

Laika apstākļi

„Kāju tūkšanu var ietekmēt laika apstākļi un, protams, karstākā laikā tūska ir vairāk izteikta. Tas saistīts ar fizikas likumu par ķermeņa un šķidrumu izplešanos temperatūras ietekmē. Ja ārā ir auksti, tad, attiecīgi, asinsvadi ir šaurāki un rokas un kājas vairāk salst. Turpretī, karstā laikā asinsvadi paplašinās un ir vairāk vietas, kur uzkrāties venozajām asinīm. Tad, vārstuļu nepietiekamības gadījumā, tiek apgrūtināta attece un var rasties tūska.

Vēnu un limfas atteces traucējumi

Vēl kājas var tūkt vēnu vai limfas atteces traucējumu dēļ. Tātad, pieplūde ir saglabāta, bet atplūde – apgrūtināta. Ja fiziski veselam cilvēkam tūkst kājas, tas liecina, ka tajās ir venoza nepietiekamība un var veidoties kāda no vēnu saslimšanām, piemēram, varikoze.

Stāvošs darbs

Viens no riska faktoriem, kas var veicināt vēnu saslimšanu attīstību, ir stāvošs darbs. Sākuma stadijā vēnu saslimšana izpaužas kā noguruma sajūta un sāpes apakšstilbu muskuļos ar nelielu pietūkumu, bet vēlāk tas var attīstīties un tūska – kļūt izteiktāka.

Dažādas slimības

Vēl viens būtisks riska faktors kāju tūskas attīstībai ir vielmaiņas un sirds saslimšanas. Arī plaušu un sirds nepietiekamība, kas izraisa kopējās asinsrites traucējumus.

Tūska var veidoties sirds mazspējas gadījumā. Pavājinoties sirdsdarbībai, asinis sakrājas venozajos asinsvados, kapilāros paaugstinās spiediens un asins šķidrā daļa pastiprināti pāriet audos. Līdz ar to, samazinās asins daudzums artērijās un cieš orgānu asinsapgāde. Nierēs samazinās urīna veidošanās un kopējais šķidruma daudzums organismā palielinās.

Vēl kāju tūkšanu var veicināt arī cukura diabēts, kas ir saistīts ar neirovaskulārām problēmām, tātad, gan inervācijas, gan asinsrites traucējumiem.

Kad noteikti jādodas uz izmeklēšanu?

Ja kājai dienas beigās palielinās izmērs par 0.5, tas ir pieļaujami, bet, ja pietūkst apakšstilbi un iespiežot ar pirkstu pret lielo liela kaulu veidojas tāda kā bedrīte, tad tā vairs nav norma, un šādā gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta. Tūska apakšstilbos varētu liecināt par nieru saslimšanu. Nieru patoloģijas gadījumā šķidrums uzkrājas – tas no organisma netiek izdalīts un tā dēļ veidojas tūska.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko