Ja nu kādam krogam ir trāpījies nevis vienkārši talantīgs pavārs, bet tāds, kuram šīs mākslas izjūta ir no Dieva šūpulī ielikta, šim krogam ar apmeklētāju zvejošanu lielām problēmām nevajadzētu būt — atliek tikai pirmos iebarot, un pārējie paši saskries, gribēdami pārliecināties, vai te tiešām ir tik garšīgi. Tagad šāds pavārs trāpījies Lāčplēšielas restorānam Provansa. Jāsaka skaidri: mēs uz turieni gājām, zinādami, ka jābūt garšīgi, jo bijām uzzinājuši, ka tagad par Provansas šefpavāru ir kļuvis Tomass Godiņš, tas pats puisis, kura talanta augļus pēdējā laikā varēja izbaudīt Baznīcielas Muklājā, visupirms vienu no viņa sacerētajiem brīnumiem — biešu krēmzupu ar zilo sieru, bumbieriem un rukolu. Muklāja fanus var nomierināt: svētdienās Tomass, tātad arī viņa slavenā biešzupa joprojām tur būs dabūjama, jo Provansa pagaidām svētdienās strādās tikai pēc īpaša pasūtinājuma. Taču visās pārējās dienās Tomass Godiņš tagad ir sastopams pretī latviešu tautai nozīmīgai vietai — Lāčplēša ielas ēkai, kurā atmodas laikā tika atjaunota Zviedrijas vēstniecība. Te mājīgā, piparkūku namiņam līdzīgā koka ēkā divās diezgan plašās zālēs (īpašām vajadzībām ir arī telpas pagrabstāvā un trešajā stāvā ar visu āra terasi) sadzīvo no iepriekšējā, franču kroga mantotajam nosaukumam atbilstošas interjera detaļas ar, gribētos teikt, mūsdienīgi latvisku pavāra piedāvājumu. Traukus plēst sācis jau divu gadu vecumā, Tomass Godiņš pēc Franču liceja beigšanas mērķtiecīgi papildinājis gēnos ielikto, pabeigdams gan "kulinārijas tehnikumu", gan Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnologus ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības specialitātē, un pirms Muklāja darbojies dažādos krogos, ieskaitot šefpavārēšanu vairāku viesnīcu restorānos un Jūrmalas "miljonāru restorānā" Preatore. Šīs pieredzes rezultāts nu baudāms Provansā, kuras nosaukumu attaisno arī jaunajā kartē joprojām atrodamie franču ēdieni, piemēram, pīles konfits ar sarkanvīna mērci un baklažānu, tomātu, cukini "relishu" (Ls 7,50). Tomasa zupas, otrēdieni un saldie ļauj izjust produktu pašvērtību. Īrijas jērs, gan Latvijas liellopa steiks pirms pasniegšanas ir atpūtināts siltumskapī, un gaļas brīnišķīgo garšu papildina izmeklētas piedevas. Vīnu karte ir someljē Gunta Bērziņa pārziņā. Kad vēl rūc kamīns un kāds piesēžas pie klavierēm, jūties kā Latvijas vai Francijas lauku muižiņā. Vienīgais trūkums — karietei vietu var atrast tikai ap kvartāla stūri. *** Restorāns Provansa Lāčplēša ielā 12 Atvērts no 12.00 līdz 23.00 virtuve 88888 interjers 8888 apkalpošana 88888 atmosfēra 88888 ***Diena ēda: Jēra gaļas zupa ar lēcām Ls 5,00 Bouillabaise Ls 4,50 Jēra muguriņa ar dārzeņu kuskusu un krāsnī ceptām bietēm Ls 13,50 Liellopa filejas steiks ar kartupeļu biezeni, asinsdesu un sarkanvīna mērci Ls 10,50 Sarkanvīnā tvaicēta bumbiera flambē ar pašu gatavotu vaniļas saldējumu Ls 4,00
Nosaukums no frančiem, pavārs no Dieva
Valsti var vadīt ikviena mājsaimniece, apgalvoja Ļeņins. Notikumu attīstība pēdējos gados vedina domāt, ka tā patiesi varētu būt. Taču ne katra mājsaimniece var garšīgi pagatavot ēdienu. Šai lietai obligāts priekšnoteikums ir talanta klātbūtne. Tikpat kā makšķerēšanā, kur divi makšķernieki var nosēsties blakus un ķert ar vienādiem rīkiem un vienādu ēsmu, bet viens nez kāpēc tikai velk un velk, kamēr otram nekas neķeras.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.