Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Konsultē vetārsts: Kastrēt vai nekastrēt labradoru?

Jautā suņa īpašnieks: vai kastrēt labradoru, kuram ir trīs gadi un nav pārošanās pieredzes? Vieni saka, ka vēl nav par vēlu un tas vienkārši ir jādara, ja nav plānots apzināti radīt pēcnācējus. Sen jau esot pierādījumi, ka tas sunim mazina veselības problēmas vecumdienās, piemēram, prostatas vēža risku. Citi saka – slikti ir tas, ja suni nekastrē un nelaiž pie kucītēm. Tajā pašā laikā šķiet, ka pavisam slikti būtu palaist vienreiz un pēc tam vairs ne, bet šobrīd viņš dzīvo laimīgā neziņā par to, kas tas vispār ir. Pēc kastrēšanas esot arī ļoti jāuzmana svars, bet mēs ēdienu savam sunim jau tāpat ļoti dozējam, jo viņam, tāpat kā daudziem labradoriem, nav sāta sajūtas. Draudzenei suns pēc kastrēšanas ļoti strauji novecoja, sašļuka… Kā būtu pareizāk, un kas būtu lielāks risks?

Gadu desmitiem veterinārārsti un dzīvnieku aizsardzības biedrības ir veicinājuši visu suņu un kaķu kastrāciju. Šobrīd viedoklis ir mainījies. Pēdējos gados ir apkopoti plaši dati par kastrācijas ietekmi uz dzīvnieku veselību. Joprojām kastrācija novērš nevēlamu pēcnācēju rašanos, vairumā gadījumu pozitīvi ietekmē dzīvnieka uzvedību, novērš audzēju veidošanos reproduktīvajā sistēmā, bet ir daudz datu par kastrācijas negatīvo ietekmi uz audzēju veidošanos citos orgānos un balsta kustību aparāta problēmām, jo īpaši lielo šķirņu suņiem, kā arī par citām ar kastrāciju saistītām problēmām. ASV Deivisas Universitātes pētnieku 2020. gada publikācijā apkopoti 15 gadu dati par 750 000 kastrētu un nekastrētu suņu veselības stāvokli. Galvenais secinājums – kastrācija agrā vecumā (pirms sešu mēnešu vecuma) lielo šķirņu suņiem palielina locītavu problēmu risku un dažu specifisku audzēju veidošanās risku vēlākos gados. Pētījuma autori izveidojuši tabulu ar 35 suņu šķirnēm un ieteikumiem atsevišķi suņiem un kucēm par ieteicamo kastrācijas vecumu. Piemēram, takšiem un čivavām nav noteikts vecums, kad labāk veikt kastrāciju, – tā ir saimnieka izvēle. Savukārt, piemēram, dobermaņu suņus un zeltaino retrīveru kuces ieteikts vispār nekastrēt (kastrācijas riski ir lielāki nekā ieguvumi), bet Bernes ganu suņus un abu dzimumu bokserus ieteikts sterilizēt tikai pēc 23 mēnešu vecuma. Šobrīd pasaulē notiek intensīvi pētījumi un datu apkopošana par ieteikumiem šajā jomā, bet pagaidām šis ir jaunākais un apjomīgākais pētījums, pēc kā vadīties. Saite uz publikāciju

Atbildot uz konkrēto jautājumu, vai kastrēt trīs gadus vecu labradoru, atbilde ir – jā attiecībā uz veselības riskiem. Labradorus iesaka kastrēt pēc sešu mēnešu vecuma. 

Pētījumā netika konstatēta kastrācijas saistība ar palielinātu vēža un locītavu slimību risku labradoriem. Ja konkrētajam sunim ir tieksme uz klaiņošanu, tad kastrācija vairumā gadījumu mazina šādu uzvedības problēmu. Kastrācijas rezultātā palēninās vielmaiņa, kas var radīt liekā svara problēmu (uz ko labradoriem jau tāpat ir tendence). Ieteiktu konsultēties ar veterinārārstu par konkrētā suņa uzvedību un veselības problēmām un kopīgi pieņemt lēmumu – kastrēt vai ne. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko