Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Konsultē vetārsts: Par toksoplazmozi un gultiņu sunim

Mājas mīluļu saimnieki vaicā par toksoplazmozi – cik tā bīstama cilvēkam un vai ar to var inficēties no suņa vai kaķa

Toksoplazmoze ir vienšūnu parazīta izraisīta saslimšana un viena no izplatītākajām invāzijas slimībām pasaulē, lai arī lielākajai daļai invadēto cilvēku nav novērojami nekādi simptomi. Šis parazīts spēj invadēt teju visus siltasiņu dzīvniekus. Cilvēkam slimības smagums var būt ļoti mainīgs – sākot ar redzes traucējumiem, gripai līdzīgiem simptomiem, bet cilvēkiem ar novājinātu imunitāti vai imūndeficīta slimību var skart pat centrālo nervu sistēmu. Noteikti jāuzsver risks grūtniecēm, jo, saslimstot grūtniecības laikā, var rasties placentas bojājumi un veidoties iedzimtā toksoplazmoze, tātad tā var skart mazuli.

Runājot par šo saslimšanu, bieži tiek pieminēti kaķi. Tieši kaķi ir toksoplazmas definitīvie saimnieki un spēj izdalīt oocistas, kuras tālāk ir spējīgas invadēt citus dzīvniekus, tostarp cilvēkus. Cilvēks spēj saslimt ar toksoplazmozi, uzņemot oocistas no kaķa fekālijām, tomēr jāņem vērā, ka invadēšanās visbiežāk notiek no termiski neapstrādātas vai nepietiekami apsrādātas gaļas, kā arī no citiem pārtikas produktiem un ūdens, uzņemot toksoplazmu audu cistas. Šim parazītam ir liela nozīme kā cilvēku medicīnā, tā veterinārijā un lauksaimniecībā, jo tā apdraud arī produktīvos dzīvniekus. Toksoplazmozi izplata jauni kaķi, parasti līdz gada vecumam. To apvij daudzi mīti un ir pat dzirdēts, ka grūtniecei iesaka labāk no kaķa atbrīvoties. Kā no slimības izvairīties? Pirmkārt, tā ir personīgā higiēna – roku mazgāšana pēc dārza darbiem, otrkārt, dārzeņu un augļu mazgāšana, kā arī kārtīga termiska gaļas produktu apstrāde. Tāpat arī regulāra kaķa kastītes sakopšana, no kuras vēlams izvairīties grūtniecēm. Tieši ārā ejoši kaķi biežāk būs parazīta izplatītāji, kas ir viens no iemesliem, kāpēc tiek diskutēts par mājas kaķa laišanu āra vidē. Jēlas gaļas izbarošanu mīlulim varam kontrolēt, bet ārā ejoša kaķa medību paradumus un dabisko vajadzību nokārtošanas vietas gan nespēsim kontrolēt. Arī šis parazīts ir viens no faktoriem, kādēļ būtiski ierobežot klaiņojošu kaķu populāciju, lai oocistas nenonāktu, piemēram, bērnu smilšu kastēs, kas kaķiem šķiet lieliska tualetes zona. Kā jau minēju raksta sākumā, lielākajai daļai cilvēku nekādu simptomu pēc invadēšanās nav. Kā slimība izpaužas kaķiem? Lielākajai daļai inficēto kaķu pazīmes nenovēro; lielākoties tās izpaudīsies kaķiem ar novājinātu imūno sistēmu un tādiem, kam ir blakusslimības, piemēram, kaķu imūndeficīta vīruss. Pazīmes atkarīgas no tā, vai slimība ir akūta vai hroniska, bieži tas ir nogurums, svara un apetītes samazināšanās, izdalījumi no acīm vai augšējiem elpošanas ceļiem – biežāk tas būs novērojams ielas kaķiem. Retos gadījumos slimība rada nieru sistēmas un orgānu bojājumus. Toksoplazmoze var skart arī suņus, bet iespēja, ka suns pārnesīs parazītu cilvēkam, ir ļoti zema, jo tie neizdala ar fekālijām invadēt spējīgo formu.

Kā sunim izvēlēties gultiņu – atbilstošu auguma izmēriem vai plašāku? Es ieteiktu pavērot, kādi ir suņa gulēšanas paradumi. Vai viņam patīk izstiept kājas guļot, vai varbūt suns guļ saritinājies kamoliņā? Citiem patīk palīst zem segas. Ja sunim patīk apņemošā sajūta, guļot kamoliņā, jāizvēlas gultiņa ar malām, kur suns jutīsies pasargāts un apņemts. Ir pieejamas gultiņas ar iestrādātu segu, zem kuras palīst kā aliņā. Ja guļ izstiepies visā garumā ar izstieptām kājām, piemērotāks būs matracis bez apmales, lai suns varētu justies neierobežoti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko