Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Konsultē vetārsts: Suņa aste un kaķa nagi

Sunim, kurš jutīgs uz dažādiem dermatītiem, rudenī uz astes ādas metas tādas kā pumpas. Ko darīt? Vai dzīvoklī mītošam kaķim jāapgriež nagi?

Dzirdot atslēgas vārdus – dermatīts, pumpas, rudens, mugura pie astes, veterinārārstiem prātā sāk zvanīt skaļš zvans: BLUSAS! Visbiežāk tieši tāda ir atbilde! Protams, nevar izslēgt hormonus, bet jāsāk ar vienkāršāko. Parasti saimnieki piemin, ka sunim blusu nav, taču jāpārbauda, vai tiešām nav. Samitrinām vates piciņu ūdenī un pabraukājam pa ādu uz muguras, uz vēdera, cirkšņos. Ja vate paliek brūna, tie visdrīzāk nav netīrumi, bet sakaltušas blusu fekālijas, tātad sunim blusas ir un daudz. Ja vates tests ir negatīvs, diemžēl blusu problēmu izslēgt vēl nevar. Ja dzīvniekam ir alerģija pret blusu siekalām, no vienas blusas koduma suns var kasīties vēl divas nedēļas, kaut pati blusa ir sen prom. 

Runājot par alerģijām, jāņem vērā, ka alerģijas summējas. Ja dzīvnieks ir alerģisks pret putekļu ērcēm, blusām un, piemēram, bērziem, nekādu klīnisko pazīmju nav, kamēr dzīvnieks regulāri saskaras tikai ar vienu no šiem alergēniem. Tiklīdz pievienojas vēl otrs un/ vai trešais, sākas nieze. Tāpēc alerģiskiem dzīvniekiem bieži alerģijas ir sezonālas, un brīžiem stāvoklis ir labāks, brīžiem sliktāks.

Iesaku sākt ar kvalitatīvām zālēm pret blusām – nevis dzintara krellēm, ķirbju sēklām vai ēterisko eļļu, bet reģistrētām zālēm ar pierādītu efektivitāti un drošību, kas paredzētas blusu alerģiskā dermatīta ārstēšanai. Vislabāk par tām konsultēties ar veterinārārstu, jo katrs dzīvnieks ir individuāls: vienam ir svarīga aizsardzība tikai pret blusām un ērcēm, citam – arī regulāra apstrāde pret endoparazītiem.

Vai dzīvoklī mītošam kaķim jāapgriež nagi?

Kaķi nagus asina, gan lai tie būtu asāki, gan lai atbrīvotos no pāraugušo nagu slāņiem, tas arī palīdz iezīmēt teritoriju, trenē līdzsvaru un koordināciju un ir vienkārši jautri. Kaķiem, kas daudz laika pavada ārā, nagi visbiežāk nodilst paši (pavisam noteikti pakaļkājām, priekškājām varbūt jāapgriež). Istabas kaķiem nagu griešanas vajadzība atkarīga no nagu augšanas ātruma, to struktūras – cik viegli vecā naga kārtiņa atdalās –, vai kaķim ir nagu asināmā vieta un no kāda materiāla. Ja istabas kaķis daudz izmanto labas kvalitātes skrāpējamo ierīci, saimniekam pie kaķa nagiem jāķeras reti – reizi mēnesī vai retāk. Taču parasti nagu aso galu nokniebšana jāveic biežāk, lai tie neķertos aizkaros, mēbelēs, paklājos. Nagu garumam noteikti jāseko, ja kaķim bijuši ieauguši nagi. Slimiem un vecākiem kaķiem, kā arī kaķiem ar lieko svaru parasti ir mazāka vēlme pašiem asināt nagus.

Lai kaķis neizmantotu dīvāna stūri vai tapetes, noteikti jāizveido speciāla nagu asināšanas vieta – vēlams, vertikāla, labi nostiprināta, ar piemērotu materiālu (kaķiem vislabāk patīk sizala virves, paklāji, kartons, koks). Ja kaķis nagus pats pietiekami nenodeldē, tie jānogriež vai jānokniebj. Nagu apkopes biežums ir individuāls – no vienas reizes nedēļā līdz vienai reizei mēnesī. Ja gadās iegriezt dzīvnadzī, asiņošanu var apturēt, ieliekot naga galu speciālā pulverī, piemēram, Kwik stop powder.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko