Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Konsultē veterinārārsts: Kā pazīt atbildīgu suņu audzētāju

Nepieredzējuši suņinieki bieži vien naivi uzskata, ka kucēna iegādāšanās no audzētāja garantē 100% veiksmi, kvalitatīvu kucēnu. Ne vienmēr par labu audzētavu liecina dārga reklāma. Ne katram audzētājam ir tiesības sevi dēvēt par labu, jo faktiski pastāv divas grupas – suņu pavairotāji un patiesi atbildīgi audzētāji, šķirnes entuziasti.

Selekcija ir viens no grūtākajiem darbiem šķirnes vēlamo īpašību noteikšanā un† nostiprināšanā. Kucēni pat no ideāliem vecākiem var nebūt īpaši veiksmīgi, un atbildīga audzētāja pienākums ir savlaicīgi pamanīt trūkumus un novērst to pēcnācēju tālāko vaislošanu, kuri jebkādu iemeslu dēļ nespēj uzlabot šķirnes kvalitāti. Tas ir rūpīgs darbs, izvēloties pārus, analizējot asins līnijas, testējot izvēlēto suņu uzvedību, kontrolējot pēcnācēju kvalitāti vairākās paaudzēs.

Pavairotājiem (visbiežāk nelegālajiem) patiesībā nerūp šķirne, ar kuru viņi nodarbojas. Pietiek tikai iegādāties šķirnes kucēnu un rūpēties, lai suns atstrādātu ieguldītās finanses. Šie cilvēki uzķer modes tendences suņu pasaulē, iegādājas vienu vai vairākus suņus un alkatīgi darbojas. Rezultātā var nonākt pie tā, ka esat iegādājušies nevis normālu vācu aitu suni, bet klibu neirotiķi, izaugušais dobermanis no visa baidās, rotveilers iedzīvojies baltā plankumā uz krūtīm. Kā nekļūt par pavairotāju upuri? 

Īsts audzētājs, visticamāk, nerunās par saviem suņiem, bet sāks†izjautāt jūs. Kas esat, kur dzīvojat, kādi dzīves apstākļi, vai agrāk ģimenē bijuši suņi? Neuztraucieties – šāda pratināšana tikai liecina, ka audzētājs vēlas, lai viņa suns nokļūst īstajās rokās.
Audzētājs pastāstīs par visiem šķirnes trūkumiem un mīnusiem, ar kuriem viņš saskaras un ar kuriem būs jāsaskaras jums. 
Tikmēr pavairotājam viņa šķirne ir ideāla, tā piemērota visiem. Ārēji patīk haskijs? Jūs meklējat suni, lai apsargātu māju? Haskiju pavairotājs apliecinās, ka labāku sargsuni nevar atrast. Savukārt audzētājs paskaidros, ka haskiji ir maz noderīgi aizsardzībai. Audzētājam nav mērķa "iesmērēt" kucēnu un saskaitīt eiro. Viņš saviem kucēniem meklē īstās mājas.

Pavairotājam pietiek tikai ar kucēna vidējo tirgus cenu. Audzētājs precīzi zina šķirnes vēsturi, tās izcilos pārstāvjus, pārzina šķirnes pašreizējo situāciju pasaulē, zina audzētavu suņu asiņu un līniju kvalitāti. Viņš dosies uz citu pilsētu un, ja nepieciešams, uz citu valsti, meklējot tieši to suni, kurš ideāli piemērots audzētavas kucei, un viņu pēcnācēji būs izcili.

Pārdodot kucēnu, pavairotājs parasti aprobežojas ar piedāvājumu "piezvanīt, ja nu kas". Īsts audzētājs izsniegs ziņas par izdarītajām vakcīnām, kā arī literatūru, vietņu adreses, instrukcijas par barošanu, slimību profilaksi un kucēna audzināšanu visa viņa dzīves garumā. Audzētājs līdzi iedos barību, pie kuras kucēns ir pieradis, rotaļlietas un lupatiņu ar mātes smaržu, lai mazulis vieglāk pierod pie jaunajām mājām. Audzētājs bieži interesēsies par kucēna labsajūtu, piedāvās atdot iegādāto suni atpakaļ, ja nu kas noiet greizi.  

Atbildīgā audzētāja pazīme ir garantijas. Apzinīgs audzētājs pats piedāvās noslēgt pirkšanas – pārdošanas līgumu par dzīvnieka nodošanu jums, un saturs netiks uzrakstīts sīkā nesalasāmā drukā. Audzētājs neatkarīgi no apstākļiem vienmēr atradīs veidu, kā palīdzēt savam sunim un viņa saimniekam.

Ja meklējat kucēnu un esat laimīgi saticies ar labu audzētāju, nešaubieties, ignorējiet viņa šķietamās dīvainības un iztaujāšanu. Patiesībā tās ir rūpes par audzētavas kucēnu tālāko likteni, liela mīlestība pret suņiem un aizrautība ar savu šķirni. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko