Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nedāviniet dzīvniekus vasarniekiem!

Vasara, bērni nonāk pie vecvecākiem vasarnīcās, un, pēc mazo mīluļu lūguma, viņiem nereti tiek iegādāts kāds mīļdzīvnieciņš – pundurtrusis, jūras cūciņa, degu, kāmītis, žurciņa u. c. Atvēliet laiku un pirms došanās uz zooveikalu konsultējieties ar veterinārārstu par izvēlētā dzīvnieciņa labturību.

Taču vispirms dzīvniekiem jāsagādā ērts, atbilstoša izmēra būris un viss pārējais aprīkojums. Informācija par šiem jautājumiem viegli atrodama internetā, padomu jums sniegs  jebkurā zooveikalā, kā arī varat konsultēties pie veterinārārsta. Jāatceras, ka būris jāsargā no caurvēja, tiešiem saules stariem, jo visi mazie grauzēji ir jutīgi pret pārkaršanu. Tā ir daudz bīstamāka par zemāku temperatūru.

Uzmanību, ja mājās ir citi dzīvnieki (suņi, kaķi)! Šādos gadījumos svarīgi atcerēties, ka to nemitīgā klātbūtne mazajiem grauzējiņiem var radīt pastāvīgu stresu. Un vēl – zinot, ka atsevišķu sugu mājas mīluļiem – žurkām, kāmjiem, pelēm – ir samērā īss mūžs (divi, trīs gadi), padomājiet, vai ļoti jūtīgam bērnam tā nebūs psiholoģiska trauma, kad iemīļotā dzīvnieciņa pēkšņi vairs nebūs. 

Kā jebkura mājdzīvnieka, arī mazo grauzējiņu turēšana prasa pārzināt konkrētā dzīvnieka dzīves pamatprasības. To apgūšana bērnā audzinās atbildību par aprūpējamo. Nedrīkst atnest no veikala dzīvnieku kā dāvanu, sak, priecājies un daries, kā nu zini un proti. Nepārzinot jebkura dzīvnieka īpašības, raksturu, barošanu, dzīvesveidu utt., varat to nolemt priekšlaicīgai nāvei.  

Piemēram, Latvijā ļoti populārs it grauzēju dzimtas pārstāvis degu. Tā  turēšana neprasa īpašas rūpes, tomēr jāzina, ka, pašaizsardzības mudināts, dzīvnieciņš var izmaukties no savas astes, tāpēc neķeriet mīluli pret viņa gribu aiz astes. Rūpes par degu nekādā gadījumā nav jāuztic pavisam maziem bērniem. 

Visi mazie grauzējiņi ēd bieži, bet nelielām porcijām un barību uzņem cauru diennakti. Jāielāgo, ka atteikšanās no ēdiena ir pirmā saslimšanas pazīme. Ilgstoši atsakoties no barības (24 st. un ilgāk), var attīstīties smagi aknu funkciju traucējumi u. c. saslimšanas. Tad nekavējoties jāmeklē veterinārārsta palīdzība. 

Savukārt turot mājās pundurtrusi, galvenais visu gadu būs rūpes par labas kvalitātes sienu. Augļi un dārzeņi šim dzīvniekam ir papildbarība, bet zaļumi dodami nelielās porcijās. Nedrīkst pieļaut trusīša aptaukošanos. Tas var veicināt dažādu slimību attīstību. Reizi gadā trusīšus ieteicams vakcinēt pret bīstamākajām vīrusu slimībām miksomatozi un hemorāģisko diareju. Bērniem jāiemāca, ka trusīši rokās jātur stingri. Nokrītot trusis var traumēt mugurkaulu. Vecākiem jāzina, ka trusīšiem regulāri ir jāapgriež nadziņi.

Jūras cūciņām, tāpat kā trušiem, cauru gadu ir svarīgi izbarot tikai labas kvalitātes sienu, nepārbarot ar spēkbarību un dārzeņiem, lai neveicinātu to aptaukošanos.

Mazos grauzējus (kāmjus, peles, žurciņas) svarīgi nepārbarot ar riekstiem, saulespuķēm, kā arī nedrīkst dot cilvēku pārtiku, kurā ir sāls. Tā var radīt gremošanas trakta problēmas, alerģiskas reakcijas.

Kāmīšiem barība jādod nelielām porcijām, lai tie nepārpildītu savus vaigu maisus un neradītu iekaisumu. 
Šīs ir tikai dažas no zināšanām, kuras atbildīgs cilvēks apgūs, pirms mājās nesīs mīļdzīvnieku. Mūsdienās nav grūti internetā izzināt informāciju, kas būs nepieciešama, rūpējoties par dzīvnieku. 

Vēl gribu aicināt – nepērciet bērna vasaras izklaidei kaķi, ja jums nav mērķis par dzīvnieku rūpēties viņa mūža garumā.

Rudenī mazdārziņos pamesto kaķu kolonijas ir noziegums pret dzīvo pasauli. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko