Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Pirmā palīdzība mājdzīvniekam

"Apmācībās un kursos apgūto atdzīvināšanas ABC shēmu var pielietot arī dzīvniekiem. Ja dzīvnieks ir bezsamaņā, iesākumā jāpārbauda, vai tas elpo. Ja neelpo, jāpārbauda, vai elpceļi ir brīvi. Pēc tam var sākt elpināšanu un sirds masāžu," skaidro Rimi Mājdzīvniekiem veselības eksperte, sertificēta veterinārārste Anete Kalniņa.

Sirds masāžu dzīvniekiem veic līdzīgi kā cilvēkiem, tikai dzīvnieks jānogulda uz sāniem, un masāžas radītais spiediens jāpielāgo dzīvnieka ķermeņa izmēram. Sirds masāžu suņiem un kaķiem veic krūškurvja apakšējā trešdaļā ar frekvenci 100–120 reižu minūtē. Iespēju robežās skābekļa piekļuvi var nodrošināt ar elpināšanu caur degunu, tajā pūšot gaisu. 

Viens no biežākajiem apdraudējumiem mājdzīvniekiem ir sadzīves ķīmija, tādēļ tai jābūt viņiem nepieejamai. "Ja ir norīta ķīmiska viela, izraisīt vemšanu nedrīkst, jo tā var tikt apdedzināts barības vads un augšējie elpceļi. Pirmā palīdzība būs aktivētā ogle un iespējami ātra nokļūšana veterinārajā klīnikā," pamāca A. Kalniņa. Vemšanas izraisīšana pieļaujama tikai tad, ja uzņemti medikamenti vai žurku inde. Vemšanu ierosina ar 3% ūdeņraža peroksīdu vai sālsūdeni caur muti, taču arī tad iespējami ātri jānokļūst vetklīnikā.

Vasarās mājdzīvnieki mēdz pārkarst. Klasiskas pazīmes ir intensīva elšana, ļoti sarkanas vai pat zilganas gļotādas, siekalošanās, grīļošanās, vemšana, samaņas zudums. Dzīvnieku tad nedrīkst strauji atvēsināt, piemēram, strauji iegremdējot aukstā ūdenī. Tas jādara pamazām, iesākumā piedāvājot padzerties, nodrošinot svaiga gaisa plūsmu un atvēsinot ķepas un galvu ar vēsu dvieli vai ūdeni. 

Lai arī reti, dzīvnieks var aizrīties ar, piemēram, rotaļlietām un kauliem. Svešķermeni var mēģināt izņemt ar pirkstiem, taču stresā un panikā pie samaņas esošs dzīvnieks var kost. Parasti šādas manipulācijas notiek, dzīvniekam esot bezsamaņā. Nākamais solis ir novietot dzīvnieku uz sāniem un izdarīt spiedienu uz tā krūškurvi. Var pielietot Heimliha paņēmienam līdzīgu metodi – ar dūrēm spiest uz vēdera sienu krūškurvja virzienā. Vēl var pacelt dzīvnieku un paturēt ar galvu uz leju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko