Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Svētku riski mājdzīvniekiem

Salūts, neparasti un skaļi trokšņi dzīvniekus ļoti satrauc. Lai arī šogad uguņošanas droši vien būs mazāk, bez tās noteikti neizpaliks ne pilsētās, ne laukos.

Lai Ziemassvētku rīts un jaunais gads nav jāsāk ar izmisīgu zvanīšanos uz visām radiostacijām par savu pazudušo sunīti, jāievēro, ka salūta laikā, kas Rīgā faktiski ilgst visu Jaungada nakti un arī vairākas dienas pirms un pēc svētkiem, sunim labāk atrasties mājās. Īsā pastaigā dzīvnieks noteikti jāved pie pavadas, jo pat vispaklausīgākais suns var nobīties, ja viņam līdzās pēkšņi tiek izšauta raķešu zalve. 

Salūta kulminācijas laikā četrkājaiņus labāk turēt mājās un doties laukā, kad troksnis norimis. Diemžēl reti kurai mājai ir tik laba skaņas izolācija, ka šāvienu trokšņi neielaužas telpās.

Ir suņi un kaķi, kam troksnis nesagādā problēmas, bet ir dzīvnieki, kuri noslēpjas pašā dziļākajā pagaldē, trīc un elso, neraugoties uz saimnieka mierinājuma vārdiem. 

Šādiem dzīvniekiem stresu mazinās nomierinošas papildbarības, kas iegādājamas pie veterinārārsta (CalmaTonine, Composure, Relaxan). Tabletes var iedot jau vakarā, lai nakts paiet mierīgāk. Minētos līdzekļus var droši lietot arī citās stresa situācijās (pērkons vasarā, pārvadāšana, vizīte pie veterinārārsta u. c.).

ASV lielu popularitāti ieguvušas t. s. nomierinošās vestītes suņiem un kaķiem Thunder Shirt. Pirms negaisa, salūta vai kādas citas paredzamas stresa situācijas tramīgam dzīvniekam uzvelk ciešu elastīga auduma vestīti, kas stingri piekļaujas augumam ap krūšu kurvi, un dzīvnieka uztraukums lielā mērā mazinās. Tiek uzskatīts, ka ciešais spiediens ap ķermeni sajūtu līmenī atgādina drošību pie mātes, un stresa situācijas tiek pārciestas vieglāk,  līdzīgi kā mazus bērnus nomierina, cieši apskaujot. Thunder Shirt vestītes var iegādāties pie Latvijas veterinārārstiem.

Otrs būtiskākais risks svētku laikā ir barība un cienāšana. Attiecībā uz dzīvniekiem tiek aizmirsts par mērenību. Sakot – svētkos taču var, suņi labākajā gadījumā tiek cienāti ar karbonādēm un kotletēm, bet nereti arī ar desām, kas satur sunim nepieļaujami daudz sāls un tauku, ar kūkām un šokolādi.

Šokolāde, īpaši tumšā, patērēta lielākā daudzumā, suņiem var būt toksiska. Ja maza auguma sunītis apēd vairāk nekā 4–5 gabaliņus šokolādes un parādījusies caureja un vemšana, nekavējoties jādodas pie veterinārārsta, jo suns var būt nopietni saindējies. Tāpat suņiem indīgas var būt rozīnes, sīpoli, ķiploki, daži riekstu veidi, kafija.

Tāpēc iesaku mīluļiem dot suņu barību un viņiem paredzētos našķus, bet, ja saimnieki ir dabiskās barības piekritēji, tad cienāt ar sabalansētu, no svaigām izejvielām jau iepriekš pagatavotu kārumu. Neraugoties uz to, ka saimniekiem šī informācija nav sveša, viņi tomēr bieži grēko, cienājot savus dzīvniekus ar nepiemērotiem kārumiem, kas nav indīgi, bet vienkārši nepiemēroti (desas, kūkas, žāvējumi), izraisot vemšanu, caureju, vēdera pūšanos un tamlīdzīgas pazīmes. Šādos gadījumos palīdzēs probiotikas, piemēram, Florentero tabletes vai pasta, toksīnus uzsūcoši līdzekļi Kaolin Pectin, DiaDog.

Treškārt, bīstami ir svešķermeņi. Eglītes rotājumi ir liels vilinājums suņiem un kaķiem. Daudzās veterinārajās klīnikās svētku laikā vismaz no pāris dzīvnieku kuņģa tiek izņemtas egļu mantiņas, jo īpaši spožie eņģeļmati. Ja spēlējoties tiek norīts pavediena gals, dzīvniekam nekas cits neatliek, kā garo pavedienu rīt līdz galam iekšā, jo izspļaut dzīvnieki māk tikai saimnieku dotās tabletes. Sargāsim sevi, savus bērnus un mīluļus. Lai visiem gaišs un priecīgs svētku laiks! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko