Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baltvīna stili

Baltvīnus visbiežāk izvēlamies karstās vasaras dienās vai pie zivs un jūras veltēm.

Taču, izvēloties noteiktu stilu, to lieliski var pieskaņot arī vēsākām dienām, grilētai un ceptai gaļai.

Baltvīnu stilus var iedalīt vairākās grupās.

Sausi, neitrāli, stingri

Šajā grupā ietilpst atsvaidzinoši baltvīni, kuru buķete pirmajā mirklī var šķirst mazliet garlaicīga, taču atdzesējiet šo vīnu, nolieciet blakus garneļu šķīvi, un jūs gaida neaizmirstams piedzīvojums.

Nebūsiet vīlušies, ja pieskaņosiet šo vīnu grilētai zivij citrusu mērcē vai vieglai gaļai. Šie vīni netiek izturēti ozolkokā, un tajos nav ne miņas no sviestainuma un ozolkoka niansēm. Pārsvarā tie visi ir jauni vīni. Gada vai divu laikā pēc gatavošanas tos vajadzētu izdzert. Tātad patlaban pērciet baltvīnus, kas nav vecāki par 2021. un 2022. gadu!

Šāda stila vīni jāmeklē pie Eiropas vīndariem. Nav vērts skatīties uz Jaunās Pasaules (Čīle, Austrālija, Dienvidāfrika) vīnu pusi. Tas tāpēc, ka Jaunajā Pasaulē no neitrālas garšas cenšas izvairīties, tur gatavo aromātiskākus un pilnīgākus vīnus.

Šāda stila vīni ir Muscadet vīni no Francijas Luāras ielejas, Chablis vīns no Francijas Burgundijas – to gatavo no Chardonnay vīnogām, tam ir ar lieliska sausa, minerāla garša. Ikdienai pērciet vienkāršākos, kas nav pabijuši ozolkokā!

Vēl šim stilam pieder Soave un Orvieto vīni no Itālijas, kā arī vīni no Verdicchio, Pinot Blanc, Chardonnay vīnogu šķirnēm, ja vien tās ir audzētas Itālijā.

Spirdzinoši, kraukšķīgi, augļaini

Spirdzinoši, enerģiski, ļoti bieži ar jūtamu balto ogu garšu – šim stilam ļoti svarīgs ir augsts, bet labi sabalansēts skābuma līmenis, kuru lieliski var iegūt vēsākās klimata zonās. Arī šos vīnus vēlams izvēlēties pēc principa – jo jaunāks, jo labāks. Tie ļoti labi saderēs ar jūras veltēm, svaigiem salātiem un vieglām uzkodām, bet tikpat veiksmīgi – ar grilētām garnelēm vai balto zivi vieglā marinādē.

Šim stilam atbilst Sauvignon Blanc dažādās tā izpausmēs. Tipiskākie šīs šķirnes vīni tiek gatavoti Jaunzēlandē (tur tie būs ļoti svaigi un aromātiski) un Luāras ielejā Francijā (mazliet vieglāki, augļaināki, ar nelielām minerālām un dūmainām niansēm). Tikpat veiksmīgi varat pamēģināt Čīles vai Dienvidāfrikas Sauvignon Blanc.

Vouvray un Savannieres vīnus no Luāras ielejas gatavo no Chenin Blanc vīnogām. Jauniem vīniem būs minerāla skābuma notis, vecākiem – medainas nianses. Jaunās Pasaules Chenin Blanc būs ar nelielu pikantu piešprici. Vīnogu šķirnes – Aligote, ja tā augusi Burgundijā, Pinot Gris no Elzasas un Jaunās Pasaules, kā arī kvalitatīvs itāļu Pinot Grigio.

Piesātināti, pilnīgi, riekstaini

Dziļi, piesātināti, biezi, ar smalkām riekstainām un ozolainām niansēm – tā noteikti būs vīnu zinoša cilvēka izvēle, jo, neizprotot šos vīnus, tie jums liks vilties, šķitīs smagi un uzmācīgi. Šie vīni parasti tiek izturēti ozolkokā, kur ieguvuši dziļumu un garšas apaļumu, kas labi līdzsvaro vīna sausumu. Šiem vīniem vajadzētu piemeklēt bagātīgas garšas ēdienus, jo tiem būs pa spēkam mēroties arī ar grilētu gaļu.

Šī stila klasika ir Burgundijas ozolā pabijis Chardonnay. Izcilākie būs Chablis Grand Cru vai Montrachet, bet tikpat labs ir arī Jaunās Pasaules Chardonnay, ja tas pabijis ozolā, piemēram, ASV Chardonnay no Ņujorkas štata.

Semillion – ja šķirne augusi Hantera ielejā Austrālijā un nav pabijusi ozolā. Pēc pāris gadiem tā tik un tā iegūst izcilu dziļumu un bišu vaska aromātu.

Spānijas Ruedas reģiona baltvīns no Verdelho vīnogām ar gadiem kļūst nopietns un nobriedis.

Aromātiski, eksotiski, ziedaini

Ja, atverot vīna pudeli, vēlaties sajust rožu ziedlapiņu, aromātisku garšvielu, pavasara ziedu un vēl citus dažnedažādus toņus, tad šis ir jūsu stils. Šā stila vīni piemēroti Āzijas, ķīniešu, indiešu garšvielām bagātajiem ēdieniem. Arī asā marinādē gatavoti grila ēdieni būs labi piemēroti šim stilam.

Šī stila pārstāvis ir Gewürztraminer – it īpaši no Francijas Elzasas, kur tiek gatavoti tipiskākie šī vīna paraugi. Vācijas Gewürztraminer būs mazliet ziedaināks un vieglāks, bet Itālijas Traminer (tā tur sauc šo pašu šķirni) būs neitrālāks.

Tāpat šim stilam pieder Torrontes vīnogu šķirnes vīns, ja tas ir gatavots Argentīnā, Muscat, Viognier, Albarinho, Muller-Thurgau, kā arī Jaunās Pasaules Riesling

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko