Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 4. septembris
Dzintara, Dzintars, Dzintra

Boles vasaras ballītēm

Vasaras vidū pieejami visdažādākie augļi – saldi, svaigi un sulīgi – tie ir kā radīti arī izmantošanai kokteiļos. Viens no tādiem ir augļu bole, ko pasniegt vasaras pēcpusdienās uz terases

Der visiem gadījumiem

Bolē tieši augļi, nevis alkohols spēlē pirmo vijoli. Tie variējas atkarībā no pieejamības, bet kopumā bole ir ideāli piemērots dzēriens vasaras ballītēm. "Arī tām, kas sākas jau pusdienlaikā," precizē bārmeņi.

Boles dzer dažādi sabiedrības slāņi, tās ir piemērotas gandrīz visiem dzīves gadījumiem, kuros izvēlamies pasniegt alkoholu.

Vārds "bole" šo dzērienu apzīmēšanai XVIII gadsimtā tika aizgūts no angļu vārda bowl (bļoda). Tomēr angliski runājošie boles mēdz saukt arī to vecajā nosaukumā – cups (kausi, biķeri).

Sabiedrībā boles ir iemīļotas to daudzveidības, kā arī atsvaidzinošās un uzmundrinošās iedarbības dēļ. Turklāt, izmantojot bezalkoholiskus dzērienus, var arī pagatavot lieliskas bezalkoholiskas boles, ko pasniegt gan bērnu ballītēs, gan pieaugušo pasākumos līdzās alkoholiskajām bolēm.

No kā gatavot?

Dzēriena pagatavošanai visbiežāk izmanto vienkāršu, viegli dzirkstošu vīnu, kā arī baltvīnu, piemēram, sausu rīslingu, jo tas neitralizē augļu pārāk saldo garšu. Augļus var lietot gan svaigus, gan konservētus.

Lai pagatavotu labu boli, biezi vien jārēķinās ar lielāku laika patēriņu nekā citiem kokteiļiem – šī dzēriena gatavošana jāsāk dienu iepriekš pirms plānotā pasākuma.

Augļus notīra, sagriež gabalos jau iepriekšējā dienā. Tad tos iemērc baltvīnā un citā alkoholā (receptē vēl var būt paredzēts stiprais alkohols – konjaks, brendijs, kalvadoss, augļu liķieris, portvīns), lai tie savilktos ar alkohola garšu. Visu labi samaisa, pievieno cukuru, ja nepieciešams. Trauku aizvāko un noliek aukstā vietā – vislabāk ledusskapī vai lielā traukā ar ledu – ievilkties līdz nākamajai dienai. Pēc tam dzērienam pievieno pārējo paredzēto vīnu un kārtīgi sajauc.

Dzirkstošo vīnu vai šampanieti, gāzēto ūdeni bolei piejauc tieši pirms pasniegšanas.

Neierastas variācijas

Īpašs boles variants ir maija bole, ko mēdz saukt arī par miešķu boli vai maija dziru, kurā dominē spēcīgais smaržīgo miešķu (rubiju dzimtas augs) aromāts.

Lai iegūtu šī auga aromātisko ekstraktu, pietiek tā lapiņas iemērkt bolē uz pusstundu. Jāuzmanās – nekaitīgo aromātu rada kumarīns, kas pats par sevi ir toksiska viela un var izraisīt galvassāpes, tāpēc uz vienu litru pietiek ar trim lapiņām.

Var gatavot arī rožu boli – aromātam izvēloties smaržīgo rožu ziedlapiņas, ko pārkaisa ar cukuru, viegli saspaida un pārlej ar rīslingu. Atstāj ievilkties vismaz uz divām stundām istabas temperatūrā. Pirms pasniegšanas atdzesēšanai pievieno ledu. Pašās beigās pirms pasniegšanas pielej sausu dzirkstošo vīnu.

Idejas citām bolēm

Ļoti atspirdzinošu boli var pagatavot no arbūza un citrusaugļiem (apelsīni, citroni, laimi). Traukā liek gabaliņos sagrieztu arbūzu, samaisa ar svaigi spiesta apelsīna sulu un citrona sulu pēc garšas. Pievieno 600 ml aprikožu liķiera un 50 ml gaišā cukursīrupa. Trauku aizvāko un noliek aukstumā. Pirms pasniegšanas pielej divas pudeles auksta šampanieša.

No āboliem, kalvadosa un dzirkstošā vīna var pagatavot lielisku ābolu boli. Ābolus sagriež gabaliņos, apslaka ar citronu sulu, uzlej 1,5 litrus baltvīna vai ābolu sidra, pievieno 50 ml cukursīrupa un 50 ml kalvadosa. Atstāj vismaz uz divām stundām vēsā vietā. Pirms pasniegšanas pielej aukstu dzirkstošo vīnu.

Kā pasniegt?

Boli pasniedz kārtīgi atdzesētu lielā traukā. Lai bole saglabātos pietiekami auksta visā pasniegšanas laikā, visu trauku ieliek vēl lielākā traukā, kas pildīts ar ledu. Otrs variants – boles traukā iekarina ar ledus gabaliņiem pildītu cilindru.

Boles ir garo malku dzērieni, tās mēdz pasniegt speciālās boles glāzēs vai boles servīzēs, bet reizēm izmanto arī vīna glāzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko