Franču dzirkstošais vīns Crémant nereti tiek saukts par "franču burbuļiem bez šampanieša cenu zīmes". Un tā arī ir – ražots Francijā pēc Šampaņas metodes, tomēr būtiski lētāks nekā šampanietis.
Lai iegūtu precīzus datus par 2024. gada svētku sezonas alkohola patēriņu, oficiālie pārdošanas un patēriņa statistikas ziņojumi vēl jāgaida. Šādi dati parasti tiek apkopoti un publicēti ar zināmu laika nobīdi. Tomēr nozares eksperti secina: pasaulē arvien populārāks kļūst bezalkoholiskais vīns.
Janvāri daudzi cilvēki sāk ar stingru apņemšanos jaunajā gadā dzīvot veselīgāk. Dzērienu izvēlē šī apņemšanās izpaužas kā vēlme samazināt alkohola patēriņu vai vispār atteikties no tā. Tā radās kustība Dry January (Sausais janvāris) – globāla iniciatīva, kuras laikā cilvēki pieņem lēmumu atteikties no alkohola visa janvāra garumā. Šo kustību 2013. gadā Lielbritānijā aizsāka organizācija Alcohol Change UK kā sabiedrības veselības kampaņu.
Vēl viens slavens un īpašs emulsijas liķieris ir franču Chartreuse – šartrēze, augu liķieris, kas tiek gatavots no vairāk nekā 130 dažādiem augiem, zālītēm un saknēm ar ārstnieciskām īpašībām. Recepte tiek rūpīgi sargāta – tā esot zināma tikai dažiem kartūziešu mūkiem (Orde de Chartreuse).
Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, kuru veido sarežģīta garšaugu, garšvielu, medus un stiprā alkohola kombinācija.
Ja medu pietiekamā daudzumā atšķaida ar ūdeni, tas ātri rūgst – šī īpašība ir viena no galvenajām, kāpēc Met jeb medalus ir viens no senākajiem alkoholiskajiem dzērieniem cilvēces gadsimtu gaitā.