Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā rodas vīns

Šoreiz stāstīšu par pašiem pamatu pamatiem vīna darīšanā – kā šis dzēriens rodas. Vīndara māksla slēpjas atbildē uz jautājumu: "No kurām vīnogām?" Jo izvēlētā vīnogu šķirne noteiks vīna aromātu. Lai gan vīnogas kopumā uzskatāmas par diezgan nepretenciozu augu, kas viegli pielāgojas konkrētajai vietai un augšanas apstākļiem, tomēr tik un tā ne visas vīnogas labi aug visos pasaules vīnkopības reģionos.

Dažām šķirnēm patīk karstāks klimats, citas dod priekšroku vēsākiem apgabaliem. Mūsdienās vīnogu selekcijā ir tendence pielāgot jaunās šķirnes vai šķirņu klonus konkrētam apvidum.

Visā pasaulē lielāko daļu vīnu dara no vairāku šķirņu sajaukuma. Tās tiek saliktas kopā dažādā koncentrācijā un proporcijās – tā vīndaris spēj labāk reaģēt uz iespējamām ražas svārstībām, no sezonas uz sezonu atšķirīgo nogatavošanās laiku. Tas nav iespējams, ja tiek raudzēts tā saucamais tīršķirnes vīns, kam pamatā ir viena vienīga vīnogu šķirne.

Augsne un teruā

Katra šķirne vēlas noteiktus augsnes apstākļus. Augsnes sastāvs – vai tā ir krītaina, smilšaina, grantaina vai mālaina – vīnā izpaužas tieši tikpat lielā mērā kā vīnogu šķirnes raksturs un klimatiskie apstākļi.

Aromātu priekšplānā jūtami izvirzās dažādas minerālu nianses, kam ir galvenā loma vīna kopējā buķetē.

Taču noteicošais faktors vīna kvalitātē un raksturā ir ne tikai augsnei, kurā auguši vīnogulāji, bet visam vietējam kolorītam jeb teruā (no franču valodas – terroir). Būtībā tā ir dabas saspēle starp augsnes struktūru, reljefu, klimatu, kā arī vēstures un kultūras noteikto orientēšanos uz konkrētām vīna šķirnēm vietējā vīna kalnā, nogāzē vai laukā. Tās ir tradīcijas – teruā izveidojies gadsimtu gaitā.

Klimata nozīme

Pasaulē nopietni ar vīndarīšanu nodarbojas teritorijās starp 51. un 36. paralēli.

Klimats ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas tieši iespaido veģetāciju un līdz ar to vīnogu nogatavošanos.

Tāpat kā citiem augļiem, arī vīnogām ir vajadzīgs zināms daudzums saules, lai tās spētu līdz galam nogatavoties. Piemēram, Riesling vīnogu šķirnei labāk patīk augt un tā spēj labi nogatavoties arī vēsākos apgabalos, turpretī Zinfandel šķirnei vajadzīgs daudz siltuma, lai sasniegtu optimālo gatavību.

Amerikāņu zinātnieki uzskata, ka vīnkopības apgabalā ir vajadzīgas vismaz 2500 saulainas stundas gadā un vidējā temperatūra +10 grādu. Viņu kolēģi Vācijā samierinās ar 1600 saulainām stundām, lai vīnogu audzēšanu uzskatītu par iespējamu.

Ir arī tā, ka dažas vīnogu šķirnes dod optimālu ražu tikai dažos konkrētā apgabala laukos – piemēram, saules puses nogāzē, augsnes struktūrā, kas spēj īpaši labi uzkrāt siltumu un absorbēt ūdeni.

Šie faktori ir pamats veselīgai ražai. Līdz ar to var apgalvot, ka vīna darīšana sākas vīna kalnā.

Svarīgs aspekts – vīnogulāji ir rūpīgi jākopj. Arvien retāk tiek lietoti herbicīdi un pesticīdi.

Kopš brīža, kad vīnogulājam parādās pumpuriņi, no kuriem vēlāk izspraucas lapas, līdz pilnīgai vīnogu gatavībai rudenī vīnogulājs iziet cauri daudzām veģetācijas fāzēm.

Vīnogu ziedēšanas laiks Eiropā atkarībā no reģiona ilgst no maija vidus līdz jūnija vidum.

Vīnogu raža tiek novākta septembrī un oktobrī.

Labākie uzņēmumi visos laikos devuši priekšroku vīnogu lasīšanai ar rokām – tā var ievākt tiešām gatavas un veselīgas ogas.

Vīna krāsa

Tikko izspiesta vīnogu sula (misa) ir pelēkzaļā krāsā neatkarīgi no tā, vai to iegūst no baltajām vai sarkanajām vīnogām. Ja paredzēts darīt baltvīnu, izspiestā sula tā arī tiek raudzēta.

Savukārt darot sarkanvīnu, tiek izmantots cits paņēmiens – vīnogu miziņas tiek saspiestas vai samaltas un pievienotas atpakaļ pie sulas. Tieši no miziņām sarkanvīns iegūst gan krāsas pigmentus, gan miecvielas. Jo gatavākas vīnogas, jo augstāka pigmentu koncentrācija. Tas izskaidro, kāpēc dienvidu zemēs darītajam sarkanvīnam ir intensīvāks sarkanais tonis nekā vīnam, kas darīts tālāk ziemeļos.

Ja tiek darīts sārtvīns, miziņas kopā ar misu tur tikai dažas stundas. Ja miziņas vispār nepievieno misai, bet sulu ātri izspiež, neatstājot to kontaktā ar miziņām, tad pat no tumši sarkanām vīnogām izspiestā sula būs pelēkbalta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko