Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mozeles rīslings vasarai

Mozeles rīslingā iespējams samīlēties no pirmā malka.

Mozeles vīni patīk visiem – gan snobiem, gan pirmklasniekiem vīna pazīšanā. Mozeles rīslings ir tik demokrātisks, ka sader gan ar ābolkūkām un citiem desertiem, gan, piemēram, ar cūkas cepeti. Faktiski var teikt, ka tas ir labi kombinējams ar jebkuru ēdienu – pazīstamākie un respektētākie Vācijas un Mozeles vīndari savas špētlēzes piedzer gan pie mežacūkas cepeša, gan pie brieža gaļas, gan pie gailenītēm un baravikām.

Kas jāzina par Mozeli?

Pirmkārt, ģeogrāfiski ar Mozeli saprotam Mozeles upes ieleju un tās pietekas Zāru un Rūveri. Tas viss ir apmēram stundas braucienā no Frankfurtes.

Otrkārt, Mozele nozīmē rīslingu. Lai gan reģionā aug arī citas nozīmīgas vīnogas, nav vērts pat atcerēties to vārdus. Zināmā mērā Mozele un rīslings ir sinonīmi.

Treškārt, mozelieša klasiskās vērtības – saldskābums, mineralitāte, spēja briest un pudelē nogatavoties desmitiem gadu – tā pa īstam izpaužas jau Kabinett līmeņa rīslingiem no kāda no cēlajiem Grosse Gewächse vīna dārziem. Bez mazākās augstprātības.

Ceturtkārt, mozelietis ir universāls vīns – sader ar lielāko daļu ēdieniem, var dzert vienu pašu daudz un nesagurt, jo tam ir zems alkohola līmenis.

Piektkārt, mozelietis joprojām ir salīdzinoši lēts. Lai gan jārēķinās ar vismaz desmit eiro par pudeli, tomēr uz pārējo pasaules augstākās klases vīnu fona un ņemot vērā, ka raža jānovāc 45 grādu slīpumā ar rokām, cena ir ļoti, ļoti pievilcīga.

Labi smaržo

Atverot pudeli laba Mozeles rīslinga, vispirms jau novērtēsiet tā smaržu – nevarēsiet atraut degunu no glāzes. Rīslings smaržo pēc medus un sausi žāvētām rozēm. Arī meža, slapja meža un rudens aromāti būs klātesoši šajā baltvīnā. Labākajos paraugos manīsiet arī trifeles. Nopietni, trifeles!

Tad vēl tas īpatnējais saldskābums, kas kombinācijā ar zemo alkoholu Mozeles rīslingu padara tik neatvairāmi dzeramu un labi kombinējamu gandrīz ar jebkuru ēdienu. Šādu vīnu var mierīgi baudīt tāpat, bez jebkāda ēdiena.

Etiķetēs var kaklu lauzt

Lielākajai daļai baltvīnu maksimālais dzīves ilgums ir pāris gadu. Tomēr kvalitatīva Mozeles rīslinga augstais skābuma un saldmes līmenis palīdz tam ilgi noturēties formā. Te gan uzsvars uz vārdu "kvalitatīva". Tāpēc jāprot lasīt etiķetes.

Starp citu, Mozeles (un vispār Vācijas vīnu) etiķetēs kaklu var nolauzt tikpat ātri, ja ne ātrāk kā Burgundijas. Sarakstīts tur var būt viss kas. Gandrīz vai jāņem enciklopēdija, vīnu atlants un jāburas cauri. Atradīsiet tādus uzrakstus kā Qualitatswein vai Prädikatswein Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese vai Eiswein. Saskaņā ar Vācijas likumdošanu, tie visi ir kvalitātes līmeņi. Prātā gan būtu vērts paturēt tikai to, ka šie nosaukumi apzīmē vīnus ar atšķirīgu vīnogu gatavības pakāpi, tātad attiecīgi – dažādu salduma (lasi – saldskābuma) un alkohola līmeni. Jāņem gan vērā, ka klasiskais Mozeles rīslings ir saldskābs, bet konkrētā vīna sausumu vai saldumu varat precīzāk noteikt pēc norādītā alkohola līmeņa uz etiķetes. Jo tuvāk 12%, jo sausāks. Jo tuvāk 7%, jo saldāks.

Kvalitātes līmeņi

Pats zemākais līmenis tiek apzīmēts ar Qualitatswein. Taču Mozeles rīslingi tā pa īstam savu raksturu sāk demonstrēt tikai Kabinett līmenī.

Kabinett līmeņa vīniem pierakstiet tikai vienu nosaukumu – Egon Müller Scharzhofberger Kabinett! Tas ir absolūts Mozeles Kabinett etalons no aptuveni 5 ha liela vīna dārza. Ja, ceļojot pa Vāciju, šo vīnu varat atrast, nepažēlojiet naudu, jo jārēķinās ar vismaz 30–40 eiro!

Spätlese ir vēlās ražas rīslingi – vīnogas novāc vēlāk, attiecīgi vīni būs par kapeiku saldāki.

Auslese daudziem liksies kā ideāls desertvīns, lai gan augstais dabiskā cukura līmenis ļauj tam joprojām būt atspirdzinoši saldskābenam.

Ja vēlaties baudīt saldākos Mozeles rīslingus, uz etiķetes lūkojiet pēc Beerenauslese, kas ir cēlās puves "sabojātie" rīslingi! Vēl ir Trockenbeerenauslese jeb TBA rīslingi – tiem vīnogas sasniegušas augstāko gatavības un salduma pakāpi. Tikai fermentācijai vien jeb cukura pārvēršanai alkoholā TBA var būt nepieciešami divi gadi, bet ražas novākšana, ja vien to pirms tam nav noskrubinājušas mozeliešu tik ļoti mīlētās mežacūkas, ir piņķerīgākais un lēnākais process, kādu vien varat iedomāties.

Eiswein ir pēdējā kvalitātes līmeņa rīslings, ledus vīns. Ne velti ledus vīni ir dārgi un reti dzērieni. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko