Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 4. septembris
Dzintara, Dzintars, Dzintra

Skrāpē stresa dēļ

Kaķu īpašnieku mājokļus var atpazīt pēc dīvāniem, kuru stūros izplēsti diegi, vietām spurainiem paklājiem vai izstaipītiem aizkariem.

Tās ir četrkājaino mīluļu iecienītās skrāpēšanas sekas, ko daudzi mēdz uzskatīt par nagu asināšanu. Vai sadīrātas mēbeles patiešām ir neizbēgama mājokļa sastāvdaļa, ja tajā mīt kaķis? Zinātnieki nav tik pārliecināti. Ankaras Universitātes speciālisti identificējuši vairākus cēloņus, kas mudina spalvainos draugus likt lietā asos nagus.

Aptaujājot 1200 kaķu īpašnieku Francijā, Turcijas pētnieki noskaidroja, ka biežāk paklājus un mēbeles plēš tie dzīvnieki, kuri izjūt pastiprinātu stresu. Un šim stresam mēdz būt dažādi iemesli. Viens no redzamākajiem ir mazi bērni ģimenē. To neprognozējamā uzvedība dzīvnieku pārlieku satrauc, tādēļ tas cenšas atbrīvoties no nemiera ar nagu ielaišanu audumā.

Vēl viens cēlonis ir spēlēšanās. Kad kaķis aizraujas rotaļās ar saimniekiem, tā stresa līmenis pamazām kāpj un arī to nākas izlaist caur skrāpēšanos. Identiskā veidā tiek izrādīta agresija, ja piedzīvoti biedējoši mirkļi, ziņo žurnāls Frontiers in Veterinary Science. Risinājums visos gadījumos esot vienāds: uzstādīt speciālu skrāpēšanas stabu vai paliktni un iemācīt dzīvniekam, ka tā ir īstā vieta tvaika nolaišanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko