Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Dienas receptes: Dārzeņu vakars

Ir augusts – īsta paradīze dārzeņu cienītājiem!

Lai gan pati ne tuvu neesmu veģetāriete, vasaras pilnības laikā brīnišķīgi iztieku bez gaļas. Un šīs receptes arī ir tieši tādas. Tikai jāpiebilst, ka labi atdzesēts baltais vai rozā vīns gan iederas šajā kompānijā.

Kad ikvasaras gardā klasika – jaunie kartupelīši ar gailenēm – sāk kļūt par rutīnu, jāmeklē kaut kas cits. Patisoni, tāpat kā kabači, ir visgardākie, kamēr vēl maziņi, taču atšķirība starp abiem ir tāda, ka patisons labāk notur savu stingrumu, kaut arī tiek apcepts.

Kabaču kabatiņas ir labs variants āra piknikam ar grilu. Pildījumu var pagatavot iepriekš, savukārt kabača ripas apcepas ļoti ātri. Pildījumā esošā piparmētra to padara vasarīgi aromātisku un svaigu.

Patisoni ar salviju un gailenēm

Sastāvdaļas: 1 paliela sauja gaileņu, 1 neliels sīpols, 6 nelieli patisoni, 8 salvijas lapiņas, sauja cukurzirņu, 100 g saldā krējuma, 20 g cietā siera, pipari un sāls 30 g sviesta un eļļa cepšanai

1. Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Gailenes notīra un lielākas arī sagriež gabaliņos, mazās var atstāt veselas. Pannā uzkarsē eļļu, izkausē pusi no sviesta un apcep mazliet sīpoliņus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno gailenes, sāli un maisot visu pacepina, kamēr gailenes maigi iebrūnē. Tikai nepārcep!

2. Patisonus nomazgā un ar visu mizu sagriež ērtos, kumosa lieluma gabalos. Pannā atkal uzkarsē mazliet eļļas, izkausē atlikušo sviestu un liek apcepties patisonus. Kad tie mazliet apcepušies, pievieno salvijas lapiņas, mazliet sāli, apmaisa un drusku pacep vēl.

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200˚ un izloba zirņus. Nelielā cepamtraukā savieto apceptos patisonus, pāri pārber gailenes, zirnīšus un pārlej saldo krējumu. Pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus.

4. Ar smalko rīvi pārrīvē sacepumam cieto sieru. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 10 minūtes, kamēr siers izkūst un viegli iebrūnē. Pasniedz uzreiz.


Kabaču rullīši

Sastāvdaļas: 1 vidēja lieluma (400–500g) kabacis, 4 ēd. k. olīveļļas, 1 ķiplokdaiva, sāls, rozmarīns, 100 g svaigā siera, 100 g aitas siera, 4 svaigi gurķīši, 2 tomāti, svaigas dilles, maza bunte piparmētru, pipari

1. Olīveļļu ielej bļodā un ar ķiplokspiedi piespiež vienu daivu ķiploka. Pieber sāli un vienu tējkaroti sīki sasmalcināta rozmarīna. Izmaisa.

2. Kabaci nomazgā, sagriež ap 3 mm biezās šķēlēs. Ieliek sagatavotajā eļļas bļodiņā un ar rokām apmaisa. Apmērcētās šķēles kārto uz cepampapīra un cep uz 180˚ uzkarsētā krāsnī kādas 10 minūtes, kamēr tās sāk apbrūnēt. Dārzā kabaču šķēles var ērti apcept arī uz grila.

3. Kamēr kabači cepas, pagatavo pildījumu – bļodā ar dakšiņu izspaida aitas sieru, pievieno svaigā siera masu, sīki sagrieztus, mizotus gurķīšus, tomātus un sakapātas piparmētru lapiņas. Vēl klāt liek sasmalcinātas dilles, svaigi maltus piparus un visu samaisa. Var iztikt bez sāls, jo parasti pietiek ar aitas siera sāļumu.

4. Apceptās kabaču šķēles izņem no krāsns, mazliet padzesē, lai nedeg pirksti, un uz katras uzliek kārtīgu tējkaroti pildījuma. Satin, var saspraust arī ar kociņu.


Gardā dārzeņu uzkoda

Sastāvdaļas: 400 g mazo kabacīšu, 400 g jauno baklažānu, 100 g sarkano sīpolu, sāls, pipari, eļļa cepšanai, sauja ķirštomātiņu; marinādei – 2 daivas ķiploka, timiāns, rozmarīns, 5 g sāls, 15 g cukura, 100 ml gaišā balzametiķa, 200 ml maigas eļļas

1. Baklažānus nomazgā, nogriež tiem cietos galus, sašķēlē ripās, pārkaisa sāli, piparus un nedaudz apcep pannā uzkarsētā eļļā.

2. Kabacīšus arī nomazgā, nogriež tiem cietos galus un sagriež ripiņās (lielākos – pusripās). Pārkaisa piparus, sāli un apcep pannā nedaudz brūnus. Tāpat apcep arī sīpolus. Noliek kopā ar baklažāniem nedaudz atdzist.

3. Sajauc kopā visas marinādes sastāvdaļas.

4. Apceptos cukīni un baklažānus ber bļodā un pārlej marinādi. Izskatam var pielikt vēl sauju uz pusēm pārgrieztu ķirštomātiņu vai citu tomātu. Pārsedz bļodu ar pārtikas plēvi vai foliju un liek ledusskapī vismaz uz vienu dienu atpūsties. Tad pasniedz kā piedevu grilētiem ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko