Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Dienas receptes: Kabaci negribi?

Receptes tiem, kuriem pilni dārzi vai ledusskapji ar svaigiem, kraukšķīgiem kabačiem.

Šobrīd sācies tas laiks, kad kabaču ir vairāk nekā ideju, kā tos apēst. Es piedāvāju trīs receptes. Pavisam vienkāršu biezzupu. Kabaču un spinātu sacepumu tiem, kuri vēlas sevi uzturēt formā, kā arī tiem, kuri vēlas palutināt savas garšas kārpiņas.

Trešā recepte ir kabaču un siera pīrāgs, kas tiek cepts t. s. franču galetes formā – uz cepamplāts. Taču to var cept arī tartes vai citā kūkas formā. Tad maliņas nav jāuzloka, jo pildījums netecēs ārā, to aizturēs kūkas formas maliņas. 

Kabaču un sāļā siera pīrāgs

Sastāvdaļas: pamatnei – 210 g miltu, 125 g sviesta, 1 ola, 1–2 ēd. k. ledusauksta ūdens, šķipsna sāls; pildījumam – 300 g jauno kabaču, ½ paprikas, 2 ķiploka daiviņas, olīveļļa, 2 olas, 150 ml saldā krējuma, garšaugi: timiāns, baziliks, estragons, raudene, sāls un svaigi malti pipari, 200 g nenogatavināta kazas siera vai brinzas

1. Vispirms gatavo mīklu. Bļodā sajauc miltus, sāli un piparus. Pievieno uz rupjās rīves sarīvētu vai smalki sakapātu sviestu. Ar pirkstiem ātri visu saberž raupju drupaču konsistencē.
2. Pievieno olu un sastrādā mīklu, lai tā turētos kopā. Pēc vajadzības pievieno pa karotei ledusauksta ūdens. Mīklai jābūt viendabīgai, spīdīgai. Taču to nedrīkst ilgi mīcīt vai pārmīcīt, citādi cepoties būs cieta.
3. No mīklas izveido bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī atpūsties uz 0,5–2 stundām.
4. Pa to laiku sagatavo pildījumu. Kabačus sagriež ripās, papriku sagriež gabaliņos. Ķiplokus sakapā.
5. Pannā uzkarsē olīveļļu un viegli apcep tajā ķiplokus un papriku. Tad pievieno kabačus un apcep pusgatavus.
6. Bļodā saputo olas, saldo krējumu, sāli, piparus un muskatriekstu.
7. Izņem mīklu no ledusskapja, izrullē uz cepampapīra un liek uz cepamplāts.
8. Izrullētajai mīklai liek virsū pildījumu, atstājot 4 cm brīvu ārmalu, ko pirms likšanas krāsnī uzloka virs pildījuma.
9. Pildījumu liek kārtās – vispirms daļu apcepto kabaču un papriku. Pārlej ar olu un saldā krējuma masu un pārkaisa ar sadrupinātu kazas sieru vai brinzu, uzliek kabačus un nekavējoties uzloka ārmalas.
10. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes, kamēr pīrāga maliņas kļūst zeltaini brūnas.


Kabaču un spinātu sacepums

Sastāvdaļas: 2 vidēja lieluma kabači, 250 g spinātu, 2 lieli tomāti, 250 g fetas siera, 300 g vājpiena biezpiena, 1 ola, muskatrieksts, cietais siers pārkaisīšanai

1. Kabaci ar mizojamo nazīti sagriež plānās strēmelēs, tās viegli nosusina un kārto traukā, veidojot sacepuma pamatni.
2. Pēc tam uz pannas ber spinātus, izsautē tos, pievieno fetas sieru, biezpienu, olu un nepilnu tējkaroti muskatrieksta.
3. Spinātu masu kārto virsū kabača pamatnītei, tad virsū liek ripiņās sagrieztus tomātus un tad atkal kabača strēmeles, veidojot vairākas kārtas.
4. Kad trauks ir pilns, liek cepeškrāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes.
5. Beigās uzberam svaigi rīvētu cieto sieru, patur 10 minūtes krāsnī, lai siers izkustu, tad pasniedz. 


Jauno kartupeļu un kabaču biezzupa

Sastāvdaļas: 2 l ūdens, 1,3 kg dārzeņu (kartupeļi, kabači, burkāni, gabaliņš selerijas saknes, gabaliņš pētersīļa saknes), 1 puravs (baltā daļa), 100 g sviesta, 100 ml piena, sāls, zaļumi

1. Notīra un gabalos sagriež dārzeņus.
2. Katlā izkausē sviestu un liek apcepties pētersīļa sakni. Kad tā mazliet pasautējušies (sāk kļūt caurspīdīga), pievieno pārējos dārzeņus, izmaisa un 1 minūti pacep.
3. Pielej ūdeni, pieber sāli un vāra apmēram 15 minūtes, līdz visi dārzeņi mīksti. Tad zupu sablendē.
4. Pielej pienu, izmaisa un uzvāra. Pasniedz ar zaļumiem. Ja vēlas, vēl pievieno krējumu vai bezpiedevu jogurtu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko