Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Trešdiena, 9. jūlijs
Asna, Asne, Zaiga

Dienas receptes: Līgo galdam

Jāņu siers un divas receptes uzkodu galdam.

Līgovakara galdā Jāņu siers nav uzkoda, bet pamatēdiens. Tāpēc piedāvāju vienu pamatēdiena recepti un divas uzkodas.

Kartupeļu salātiem izvēlējos bavāriešu stila recepti, kur šos salātus gatavo karsta buljona marinādē. Pēc izvēles varat tiem pievienot arī pipargurķīšus vai grauzdēta bekona šķēlītes, kā arī sinepju graudiņus.

Savukārt laša marinādei varat pievienot arī karoti akvavita, jo recepte nākusi no skandināviem – norvēģiem un zviedriem. Galvenais lasi ir noturēt marinādē 48 stundas, lai garšas pamatīgi savilktos.5

Klasiskais Jāņu siers

Sastāvdaļas: 1 kg skāba, pastāvējuša biezpiena, 2 litri pilnpiena (vismaz 3,5% tauku), 3 olas, 100 g sviesta, 1–1,5 tējk. sāls (pēc garšas), 1–2 ēdamk. ķimeņu vai pēc izvēles– kaltēti tomāti, sakapāti lociņi vai citi zaļumi

1. Biezpienu saberž, lai masa būtu viendabīga.

2. Ķimenes var nedaudz apgrauzdēt pannā, lai atbrīvotu aromātu.

3. Katlā uz lēnas uguns uzkarsē pienu, līdz tas sāk vārīties.

4. Pievieno biezpienu un maisot karsē, līdz izdalās sūkalas (gaiši dzeltenzaļgans šķidrums). Tas var ilgt apmēram 5–10 minūtes.

5. Masu nokāš caur sietu vai marli, ļauj sūkalām notecēt.

6.Tajā pašā katlā izkausē sviestu. Liek nospiesto biezpiena masu atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, sāli un ķimenes.

7. Karsē uz lēnas uguns 10–15 minūtes, nepārtraukti maisot, līdz masa kļūst viendabīga, spīdīga un atlec no katla malām.

8. Siera masu pārliek mitrā marlē, marli sasien mezglā vai liek bļodā un noslogo (piemēram, ar šķīvi un smagu vāku).

9. Atstāj vēsā vietā uz 6–8 stundām vai līdz nākamajai dienai, lai siers sabiezētu.


Jauno kartupeļu salāti

Sastāvdaļas: 800 g jauno kartupeļu, 1 vidējs sīpols, 200 ml dārzeņu vai vistas buljona, 3–4 ēdamk. etiķa (baltvīna vai ābolu), 3–4 ēdamk. neitrālas augu eļļas, 1 tējk. cukura, sāls un svaigi malti pipari, sauja svaigu zaļumu (smalki sakapāti)

1. Novāra jaunos kartupeļus. Atdzesē un sagriež šķēlēs vai gabalos.

2. Pagatavo mērci. Sīpolus smalki sagriež. Uzsilda buljonu un pievieno sīpolu, etiķi, cukuru, sāli un piparus. Maisot karsē 2–3 minūtes, līdz sīpols kļūst mīkstāks.

3. Pārlej karsto marinādi kartupeļiem, uzmanīgi apmaisa. Atstāj ievilkties vismaz 30–60 minūtes.

4. Pirms pasniegšanas pievieno eļļu un zaļumus – pētersīļus, lociņus. Pasniedz istabas temperatūrā.


Marinēts lasis uzkodām

Sastāvdaļas: 500 g laša filejas bez ādas, 2 ēdamk. sāls, 2 ēdamk. cukura, 1 tējk. melno piparu, liela sauja svaigu diļļu, 1 ēdamk. konjaka pēc izvēles; mērcei – 2 ēdamk. Dižonas sinepju, 1 tējk. cukura, 1–2 tējk. balzametiķa vai baltvīna etiķa, 1 šķipsna sāls un piparu, 100 ml neitrālas augu eļļas, 1–2 ēdamk. svaigu, sakapātu diļļu

1. Sajauc sāli, cukuru un piparus. Ja vēlas, pievieno konjaku. Ieberzē laša filejā, pārkaisa ar dillēm.

2. Ietin plēvē, uzliek slogu un liek ledusskapī uz 2 dienām.

3. Sagriež plānās šķēlēs, pasniedz ar sinepju–diļļu mērci.

4. Mērci gatavo šādi: sajauc sinepes ar cukuru, etiķi, sāli un pipariem. Maisa, līdz cukurs izšķīst un masa kļūst viendabīga.

5. Lēnām pievieno eļļu, nepārtraukti maisot vai kuļot ar putojamo slotiņu. Mērcei jābūt biezai, majonēzes konsistencē.

6. Iemaisa sakapātas dilles. Atdzesē vismaz pusstundu, lai garšas savilktos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 09.07.2025

Visus likteņa triecienus es sekmīgi pārlaidu tikai tāpēc, ka tos nepamanīju.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko