Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bordo vīni

Jau vismaz trīs gadsimtus Bordo (Bordeaux) nosaka toni pasaules vīna kultūrā. Šis ir slavenākais un prestižākais vīndarīšanas reģions ne vien Francijā, bet visā pasaulē. Īpaši slaveni ir Bordo sarkanvīni un deserta vīni. Pagaidām nekas neliecina, ka tuvākajā laikā kaut kas varētu mainīties.

Uz Bordo vīna pudelēm, tāpat kā uz pārējām franču vīna pudelēm (izņemot Elzasu), neatradīsit vīnogu šķirņu nosaukumus. Šķirnes vietā būs vīna mājas (chateau) vārds, jo franči uzskata, ka svarīgāks ir vīna reģions, vīndara "rokraksts" un konkrētais ražas gads, nevis ogas. 

Bordo vīnos sajauktas divas, trīs vai vairākas no reģionā atļautajām sarkanvīna vai baltvīna vīnogu šķirnēm (sarkanajiem – Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Carménère, baltvīniem Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadellе u. c). Katrs vīndaris izvēlas savu unikālo vīnogu salikumu, kas gadu no gada var arī nedaudz mainīties atkarībā no tā, kā konkrētajā gadā šķirnes augušas.

Kā Bordo vīni kļuva slaveni Bordo reģiona uzplaukums sākās pēc tam, kad XII gs. nākamais Anglijas karalis Henrijs II apprecēja Akvitānijas valdnieci Elinoru. Turpmākos trīs gadsimtus Franciju un Angliju saistīja lieliski komerciālie sakari, un Akvitānijas reģionam tika piešķirts īpašas labvēlības statuss, nodokļu atlaides tirdzniecībai ar Angliju. Angļi eksportēja pārtiku, metālu un audumu, bet importēja vīnu – uz smalko ļaužu galdiem Londonā sāka servēt claret – tā angļi dēvēja Bordo sarkanvīnu, jo tam bija tīra dzidra krāsa (clear). XIX gs., izmantojot Bordo vīnu labo slavu, veikli tirgotāji guva krietnu peļņu, taču pie reizes sagādāja arī fantastisku finansiālo labklājību reģionam. 

Kāpēc Bordo vīni īpaši

Golfa straume no Atlantijas okeāna padara maigu vietējo klimatu – mērenu ziemā, mitru pavasarī un ne pārāk tveicīgu vasarā, meža masīvi aizsargā vīnogulājus no stipriem vējiem. Reģionā ir pietiekami daudz saules, lai vīnogas nogatavotos. Vīnogu raža un kvalitāte ir atkarīga no laikapstākļiem, tāpēc vīna kvalitāte var atšķirties gadu no gada. Bordo vīnkopības reģionu caurvij divas lielas upes – Garonna un Dordoņa, kas, kopā satekot, veido Žirondu. Teritorijā starp abām upēm galvenokārt ražo baltos vīnus, otrpus upēm ir sarkanvīnu reģioni. 

Bordo ir arī liela augšņu sastāvu dažādība, kas ļauj katru vīnogu šķirni izaudzēt tai vispiemērotākajā augsnē, kur vislabāk atklājas visas tās vērtības. Vēl interesanti – Bordo sarkanvīnos ar likumu ir aizliegts izmantot Burgundijas cēlo Pinot Noir vīnogu šķirni, savukārt Bordo baltvīnos neatradīsiet Chardonnay.

Medokas klasifikācija

Mūsdienu Bordo vīnu slava aizsākās 1855. gadā Parīzē, kad, gatavojoties Pasaules izstādei, Napoleons III pieprasīja Bordo vīniem izveidot saprotamu klasifikācijas sistēmu, lai ar to iepazīstinātu izstādes apmeklētājus no visas pasaules. Vīna nozares eksperti sarindoja vīnus pēc châteaux reputācijas un pārdošanas cenas. Vīni tika sadalīti piecās dažādās klasēs (Grands crus classés). Visaugstākā līmeņa chateaux tika iekļauts Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Lafite-Rothschild un Chateau Haut-Brion

Medokas klasifikācija lielā mērā ir spēkā arī mūsdienās. Nav slikti par to zināt, tomēr varat arī nemežģīt galvu ar prestižajiem nosaukumiem, jo šie vīni veido tikai 3% no visa Bordo vīna biznesa.

Mūsdienās 80% Bordo vīnu ir tie, uz kuru etiķetēm redzam apzīmējumu Bordeaux AOC (Apellation Origin Controlle) vai Bordeaux Superior AOC. Tie vienkārši ir ļoti labi Bordo vīni ar kontrolētu izcelsmes norādi, kuru ražošanā izmantotas vīnogas, kas novāktas Bordo reģionā, ļaujot vīndariem variēt ar vīnogu šķirnēm un ikgadējo ražu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko